Έφυγε ο σπουδαίος αρχαιολόγος Μιχάλης Ανδριανάκης

Με καταγωγή από τον Αποκόρωνα ο Μιχάλης Ανδριανάκης θεωρούνταν από πολλούς δάσκαλος και η αιτία που γνώρισαν την αξία της μνημειακής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης.

Parallaxi
έφυγε-ο-σπουδαίος-αρχαιολόγος-μιχάλη-1192056
Parallaxi

Την τελευταία του πνοή άφησε το απόγευμα ο Μιχάλης Ανδριανάκης, Αρχαιολόγος και επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων, σε ηλικία 74 ετών στο νοσοκομείο Χανίων, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα.

Πρόκειται για έναν σημαντικό μέλος της οικογένειας των αρχαιολόγων με αξιοσημείωτο έργο στα Χανιά και ολόκληρη την Κρήτη. Με σοβαρό επιστημονικό και συγγραφικό έργο, μέτοχος των κοινωνικών δικτύων και κινημάτων που αφουγκραζόταν τις ανησυχίες και προβληματισμούς της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας.

Παρά τα θέματα υγείας που αντιμετώπιζε παρέμενε ενεργός σε προσκλήσεις των κοινωνικών κινημάτων αλλά και σε θέματα που αφορούν την πολιτιστική και μνημειακή κληρονομιά των Χανίων και της Κρήτης.

Τη θλιβερή είδηση του θανάτου του μεγάλου δασκάλου της Βυζαντινής Αρχαιολογίας έκανε γνωστή η δημοσιογράφος Νέλλη Κατσαμά μέσα από το προφίλ της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Μιχάλης Ανδριανάκης νοσηλευόταν με προβλήματα υγείας τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στη Νευρολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα, Κυριακή 21 Ιουλίου 2024.

Στο προφίλ της η γνωστή δημοσιογράφος αναφέρει:

«Αυτή κι αν είναι κεραμίδα.Μόλις το πληροφορήθηκα με ένα μήνυμα. “Έφυγε ο μεγάλος δάσκαλος Μιχάλης Ανδριανάκης”. Ο άνθρωπος που καθημερινά δίδασκε την ευθύνη, και την αγάπη για την αναστήλωση και συντήρηση των βυζαντινών μνημείων. Ο άνθρωπος που μας παρέδιδε μαθήματα ιστορίας και σεβασμού στα μνημεία. Να, χθες στη Γκουβερνιώτισα τον σκεφτόμουν..για την προσπάθεια, την γρηγοράδα εκεί που ο προκάτοχος απέτρεπε…την συναντίληψη….την περυσινή πρόσκληση που δεν κατέστη δυνατόν να υλοποιηθεί λόγω προβλημάτων υγείας… Ο Vaggelis Liolios Maria Mamalaki μου έγραψε μεταξύ άλλων με το άγγελμα της είδησης “.. .η κοίμηση του μεγάλη προσωπική μου απώλεια….. Η σιωπή του είναι η μεγάλη απώλεια για την Βυζαντινή Αρχαιολογία της Κρήτης”. Αχ, Μιχάλης Ανδριανάκης ένα μαρουβά δεν τον ήπιαμε. Ούτε τσ αμανίτες που έβρισκες γευτήκαμε. Ούτε η καταγραφή σου έγινε. Ούτε το Μόνογραμμα σου. Θα βρεις καλό συνδαιτημόνα, καλό συζητητή, γενικώς θα έχετε να βρείτε πολλά συναμετάξυ σας, ξέρετε εσείς, κει που πας, με τον Γιωργος Σγουρακης. Καλό ταξίδι…».

Το αντίο της Τζένης Βελένη

Δεν είμασταν φίλοι με τον Μιχάλη, δεν είμασταν καν σειρά, βρισκόμασταν που και που σε κανά συνέδριο, στις συνελεύσεις του ΣΕΑ παλιά, είμασταν όμως καλοί συνάδελφοι εξ αποστάσεως με τεντωμένες τις κεραίες μας σε κάθε επιβουλή ενάντια στις αρχαιότητες και την προστασία τους! Υπήρχε μια κοινή γλώσσα που μας ένωνε, εμένα στον βορρά και τον Μιχάλη στον νότο, μια αμοιβαία αλληλοεκτίμηση για την καθαρότητα, το σθένος και τη συνέπεια σε αυτό που θεραπεύαμε. Δεν υπήρχε αγώνας για την υπεράσπιση των αρχαιοτήτων που ο Μιχάλης να μην πάρει θέση. Τον θαύμαζα γι αυτό, τον εκτιμούσα απεριόριστα, όπως και για τις γνώσεις του πάνω στο αντικείμενό του, για την τόλμη του να συγκρούεται ανοικτά κατά μέτωπον προκειμένου να σώσει μνημεία, χωρίς να υπολογίζει τις προσωπικές του απώλειες και τα επαγγελματικά κόστη αυτής της έντιμης υπεράσπισης μέχρι το τέλος. Μιχάλη ήσουν σπάνιος γνώστης και αγωνιστής για τα μνημεία, τα μουσεία και τις αρχαιότητες, μας λείπεις ήδη! Θα σε θυμόμαστε με αγάπη για ό,τι πολύτιμο έδωσες στην ελληνική αρχαιολογία! Και ήταν πολλά! Καλή δύναμη στους οικείους του! Καλό κατευόδιο αγαπητέ αγωνιστή συνάδελφε! So long…

Το «αντίο» του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Στο συλλυπητήριο μήνυμα του ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νικόλαος Καλογερής, αναφέρει:

“Υπάρχουν άνθρωποι που δεν φεύγουν ποτέ από κοντά μας. ‘Άνθρωποι που με το έργο τους σμιλεύουν το χρόνο, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στον τόπο τους, οδηγός ζωής για την Κοινότητα που είχε την καλή τύχη να είναι μέλη της.

Ο Μιχάλης Ανδριανάκης είναι ένας τέτοιος άνθρωπος. Σπουδαίος Αρχαιολόγος, ενεργός πολίτης της κοινωνίας μας, μαχητής για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δεν έπαψε, μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, να συμμετάσχει στο πολιτιστικό γίγνεσθαι των Χανίων. Πριν ένα μήνα, παρουσιάσαμε το βιβλίο του, «Χανιά: Μνημεία και Μνήμη», στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Και λίγες μέρες μετά, συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργανώσαμε στη Μνήμη του Μπιάτζιο Τζουλιάνι, διοικητή της ενετικής φρουράς στο Νησάκι των Αγίων Θεοδώρων, στα Θοδωρού και στο Πνευματικό Κέντρο, όπου ήταν και ομιλητής.

Η πρόωρη εκδημία του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό, στα Χανιά, σε ολόκληρη την Κρήτη. Το έργο του παραμένει πάντα ζωντανό, μέσα από τις θέσεις που υπηρέτησε, τα Μνημεία που συντήρησε και αναστύλωσε, μέσα από την πλούσια βιβλιογραφία που μας άφησε παρακαταθήκη. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του.

Καλό Ταξίδι Φίλε Μιχάλη”.

Ο Μιχάλης Ανδριανάκης, επί χρόνια προϊστάμενος της εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, υπηρέτησε ως Αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού στο διάστημα 1975-2000 και κατόπιν τοποθετήθηκε διευθυντής της 13ης και 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων μέχρι το 2011.

Συγγραφέας, αρθρογράφος, πρόεδρος και μέλος επιστημονικών επιτροπών, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στην έρευνα, αποκατάσταση διατήρηση και ανάδειξη βυζαντινών, μεταβυζαντινών Μνημείων στα Χανιά και σε ολόκληρη την Κρήτη.

Στάθηκε δε στην πρώτη γραμμή, υποστηρίζοντας διεκδικήσεις της κοινωνίας των πολιτών για την πολιτιστική κληρονομιά. Ως αυτοδιοικητικός τη δεκαετία του ’90 στην τότε Νομαρχία Χανίων, υπερασπίστηκε ένθερμα την αρχή ότι στους πολίτες ανήκουν τα Μνημεία και η υποχρέωση να τα παραδώσουν αλώβητα στις επόμενες γενιές.

Με καταγωγή από τον Αποκόρωνα ο Μιχάλης Ανδριανάκης θεωρούνταν από πολλούς δάσκαλος και η αιτία που γνώρισαν την αξία της μνημειακής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα