Εγώ θα κάτσω με τη νεολαία

Ένα κείμενο με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας.

Parallaxi
εγώ-θα-κάτσω-με-τη-νεολαία-1043840
Parallaxi

Λέξεις: Ολυμπία Δάτση

Tο 1990, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 12η Αυγούστου ως Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας (International Youth Day). Μία μέρα, η οποία θα επικεντρώνεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα, η ημέρα αυτή δεν τυγχάνει ιδιαίτερης αναγνωρισιμότητας, όπως άλλες παγκόσμιες ημέρες, καθώς συμπίπτει με την περίοδο των εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου και τη γενικότερη καλοκαιρινή ραστώνη όπου όλα παύουν για ξεκούραση και ανανέωση ενεργειών.

Πιθανόν, για τον λόγο αυτό, δε διοργανώνονται αρκετές εκδηλώσεις ούτε εορτασμοί προς τιμή της νεολαίας, για την οποία, οι ηλικιακά πρεσβύτεροι, συνεχώς, μεμψιμοιρούμε ότι δεν είναι αρκετά ώριμη, ικανή, καταρτισμένη, θαρραλέα για να καταφέρει να τα βάλει με όλες τις κρίσεις (κοινωνικές, οικονομικές, κλιματικές, αξιών, κ.ά.) που αντιμετωπίζουμε παγκοσμίως αλλά που παράλληλα πιστεύουμε και ευχόμαστε ότι θα μας σώσει από όλα τα δεινά των καιρών.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των αντιλήψεων είναι ότι οι νέες και οι νέοι συνεχώς αποστασιοποιούνται από όσα και για όσα θα μπορούσαν να εκφράσουν άποψη με τον αυθορμητισμό και την καθαρότητα της σκέψης τους, καθώς και με τη ξεκούραστη ενέργεια   των χρόνων τους. Αυτό οδηγεί στην υποεκπροσώπησή τους σε διάφορες κοινωνικές και θεσμικές ομάδες λήψης αποφάσεων και συνεπώς και στην έλλειψη καινοτομίας, την παγιότητα σε κοινωνικά ζητήματα, τη λανθασμένη διερμηνεία διαφόρων καταστάσεων, την έξαρση κοινωνικών αναταραχών, τη διάνοιξη του χάσματος των γενεών σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας.

Κάθε χρονιά, όμως, που περνά αποτελεί πλέον και έτος όλο και περισσοτέρων προκλήσεων. Κι είναι τόσα πολλά αυτά με τα οποία παλεύει η καθεμία κι ο καθένας μας καθημερινά που ας σκεφτούμε πώς είναι να τα αντιμετωπίζει κανείς όταν βρίσκεται στον οργασμό των νιάτων του, της νεανικής ανεμελιάς, της νεανικής παντοδυναμίας και της «γνώσης των πάντων». Στον παφλασμό συνεχόμενων ψυχικών μεταπτώσεων, στην πίστη για το άτρωτο του σώματος αλλά και στην άβυσσο των συναισθημάτων της καρδιάς.

Σε αυτά τα χρόνια, τα κατά συνθήκη βιολογικά νεανικά, θα πρέπει να παρέχουμε την υποστήριξη στα νέα παιδιά ώστε να εξελιχθούν σε υγιή, ωριμότερης ηλικίας, όντα κοινωνικά και πολιτικά. Να δημιουργήσουμε χώρους για τη νεολαία όπου μπορεί να συναντιέται και να συμμετέχει σε δράσεις, να λαμβάνει πρωτοβουλίες, να γίνεται μέλος μίας ή περισσοτέρων ομάδων, να ακούει και να ακούγεται, να προχωρά με σιγουριά. Επειδή, περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος μας χρειάζεται όλους τους νέους και τις νέες να υπερασπίζονται τις πανανθρώπινες αξίες, να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον πιο πράσινο, ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς, πιο ψηφιακό, ενωμένο με αλληλεγγύη και πιο ειρηνικό.

Έναν τέτοιο χώρο, ένα Κέντρο Νέων, ονειρευτήκαμε στην ActionAid και λειτουργούμε από το 2021, στη Θεσσαλονίκη με 1.196 νέες και νέους να έχουν συμμετάσχει, μέχρι και αυτή τη στιγμή, σε ένα ή περισσότερα από τα προγράμματά μας, ενώ είχαμε 6601 συμμετοχές (κοινό) σε δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στο δημόσιο χώρο και σε εκπαιδεύσεις / παρουσιάσεις σε στελέχη της Κοινωνίας των Πολιτών, σε θεσμικούς φορείς.

Στο Κέντρο Νέων της ActionAid στη Θεσσαλονίκη, οι νέες και οι νέοι έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν γνώσεις, να τις εφαρμόσουν σε πραγματικές συνθήκες, να δημιουργήσουν, να δικτυωθούν και να γνωρίσουν ανθρώπους, να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην αγορά εργασίας, να συμμετάσχουν σε εθελοντικές δράσεις, να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και τελικά να φέρουν την αλλαγή που θέλουν στην πόλη τους αλλά και στον κόσμο. Εκεί, βάζουμε τους νέους ανθρώπους στο επίκεντρο και μαζί επιδιώκουμε να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε σε εμάς και στους γύρω μας. Εκεί «καθόμαστε με τη νεολαία» και σας καλούμε να κάνετε κι εσείς το ίδιο!

*Η Ολυμπία Δάτση είναι υπεύθυνη του προγράμματος της ActionAid στη Θεσσαλονίκη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα