Ελλάδα

Είδος πολυτελείας το Ελαιόλαδο – Μετά τις κλοπές, έρχονται κάμερες και περιπολίες με βάρδια

Οι παραγωγοί ελαιολάδου βρίσκονται σε συναγερμό μετά τα απανωτά κρούσματα κλοπών, με αγνώστους να μπαίνουν νύχτα σε χωράφια για να ραβδίσουν ελιές

Parallaxi
είδος-πολυτελείας-το-ελαιόλαδο-μετά-694080
Parallaxi

Σε είδος πολυτελείας έχει εξελιχθεί το ελαιόλαδο καθώς η τιμή του ανεβαίνει κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα, με πολλούς συμπολίτες μας να δυσκολεύονται να το προμηθευτούν.

Το γεγονός αυτό έχει καταστήσει το προϊόν ευάλωτο σε κλοπές, ενώ από το στόχαστρο των «ποντικών» δεν έχουν γλιτώσει ούτε τα χωράφια.

Οι παραγωγοί ελαιολάδου βρίσκονται σε συναγερμό μετά τα απανωτά κρούσματα κλοπών, με αγνώστους να μπαίνουν νύχτα σε χωράφια για να ραβδίσουν ελιές.

«Υπάρχει φόβος στον κλάδο για αύξηση αυτών των κρουσμάτων, καθώς μέχρι τώρα δεν υπήρχε πολύ ελαιόλαδο στις αποθήκες αφού πουλήθηκε στο εξωτερικό λόγω της τεράστιας ζήτησης», δήλωσε ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, Βασίλης Βρουλίτης.

«Δεν το κράτησαν πολύ στις αποθήκες φέτος, γιατί το πούλησαν γρήγορα. Οκτώ και εννέα ευρώ ο παραγωγός δεν πρόλαβε να πάρει. Το λάδι έφυγε όσο η τιμή ήταν ακόμα στα πεντέμισι ευρώ», πρόσθεσε, ωστόσο τώρα που θα μαζευτούν ξανά οι ελιές, οι αποθήκες θα γεμίσουν.

Τα περιστατικά και οι φόβοι για κλοπές έκαναν τον Αγροτικό Ελαιοπαραγωγικό Συνεταιρισμό «Νηλέας» να βάλει κάμερες στις αποθήκες, ενώ υπάρχει συναγερμός και αυξημένη προσοχή να είναι όλα ερμητικά κλειστά στις εγκαταστάσεις. «Τα τσουβάλια που αφήναμε το βράδυ στο χωράφι, θα τα ξεχάσουμε κι αυτά», είπε από την πλευρά του ο κ. Βρουλίτης.

Οι παραγωγοί της Μεσσηνίας εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν βραδινές περιπολίες στα χωράφια τους όταν ο καρπός θα είναι έτοιμος για μάζεμα.

Από τη μεριά της η τυποποιήτρια ελαιολάδου, Ρουμπίνη Παναγιωτοπούλου, εκτιμά ότι «τα ευτράπελα θα συμβούν πάνω στη συγκομιδή». Υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν πως λόγω των αυξημένων μέτρων ασφαλείας στα χωράφια, οι κλέφτες στα στραφούν στα ελαιοτριβεία.

Ο κ. Βρουλίτης αλλά και ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος του συνεταιρισμού «Νηλέας», προβλέπουν ότι η τιμή του εγχώριου λαδιού θα ισορροπήσει στα επόμενα δύο χρόνια. Δεν είναι το ίδιο σίγουροι όμως για το κόστος παραγωγής, που όπως λένε θα παραμείνει υψηλό.

«Μπορεί να χαιρόμαστε αυτή τη στιγμή, αλλά για το μέλλον δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος», είπε ο κ. Κόκκινος.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα