ΕΙΚΟΝΕΣ: Όσα άφησε πίσω η φωτιά στην Αττική
Όλες οι τελευταίες εξελίξεις.
Τεράστια είναι η καταστροφή που αφήνει πίσω της η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή στον Βαρνάβα, από όπου ξέφυγε και έκαψε τη βορειοανατολική Αττική, αφήνοντας πίσω της μια νεκρή εργαζόμενη, κατεστραμμένες περιουσίες και καμένες εκτάσεις.
Πεντέλη, Γραμματικό, Καπανδρίτι, Μαραθώνας, Άγιος Στέφανος, Δροσιά, Διόνυσος, Σταμάτα, Νέα Μάκρη, Βριλήσσια και Χαλάνδρι μετρούν σήμερα τις πληγές τους καθώς η πύρινη λαίλαπα, που έκαιγε για 40 ώρες, έκαψε περισσότερα από 100.000 στρέμματα, ζώα απανθρακώθηκαν, εκατοντάδες σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, όπως και δεκάδες επιχειρήσεις και αυτοκίνητα.
Μια γυναίκα 60χρονών, μητέρα δυο παιδιών που εργαζόταν για τουλάχιστον 20 χρόνια σε επιχείρηση που κατασκεύαζε στεφάνια για μνήματα και η οποία παραδόθηκε στις φλόγες βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας νεκρή και απανθρακωμένη μέσα στην επιχείρηση.
Πάντως, πολλοί είναι οι κάτοικοι της βορειανατολικής Αττικής που καταγγέλλουν ότι αφέθηκαν αβοήθητοι και δεν υπήρχε οργάνωση και συντονισμός.
Μετά από τη διήμερη μάχη Πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων με τις φλόγες, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο σύμφωνα με το υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, αλλά οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή με τους ισχυρούς ανέμους να προκαλούν φόβο για τυχόν αναζωπυρώσεις. Το απόγευμα στις 18:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τη συμμετοχή κυβερνητικού κλιμακίου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Πυρά της αντιπολίτευσης για τον συντονισμό
Θέμα για τη διαθεσιμότητα των εναέριων μέσων στη μεγάλη φωτιά της βορειοανατολικής Αττικής θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε χθες (13/8) στο Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας. Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ δια του κ. Κασσελάκη και του αρμόδιου τομεάρχη ζητά λογαριασμό από την κυβέρνηση για τη διαθεσιμότητα των εναέριων μέσων.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε το αίτημα, με ανάρτησή του. Υποστηρίζει πως ο ίδιος, κατά την επίσκεψή του στο Συντονιστικό, είδε στο σύστημα μόνο τρία αεροσκάφη να επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Έτσι, προχώρησε σε αυτό το αίτημα προς τον αρμόδιο υπουργό, Βασίλη Κικίλια.
Κικίλιας: «Δεν ήταν μια απλή φωτιά, ταχύτατη η επιχειρησιακή απόκριση»
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι πήραν μέρος 702 πυροσβέστες, 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα, 35 εναέρια μέσα (17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα τρία για το συντονισμό τους), εθελοντές, αστυνομία, στρατός, δασάρχες και δασικοί εργάτες, η Περιφέρεια Αττικής, Δήμοι και με τη βοήθεια του 112, εκκένωσαν και διέσωσαν 45 περιοχές.
Όπως τόνισε: «Θα πω για άλλη μία φορά ότι στην πρώτη εστία το απόγευμα της Κυριακής ο χρόνος απόκρισης ήταν στα 5 λεπτά από αέρος και στα 7 λεπτά από οχήματα της Πυροσβεστική. Αυτή είναι η πραγματικότητα, ότι παρά την ταχύτατη επιχειρησιακή απόκριση, το νέο δόγμα που σε συνδυασμό με την τεχνολογική των drones, όλο το καλοκαίρι εφαρμόστηκε σε εκατοντάδες πυρκαγιές, που αντιμετωπίστηκαν όταν επικρατούσαν ακραίες συνθήκες, όταν συμβαίνει αυτό, δηλαδή κάποιες ακραίες συνθήκες και κάποιες πυρκαγιές, το πρόβλημα γίνεται ανυπέρβλητο.
Είχαμε επίπεδο επικινδυνότητας 5 με ανέμους 7 και 8 μποφόρ, παρατεταμένη ξηρασία και σε περιοχή δύσβατη με τα χαρακτηριστικά αυτά, βουνό, δάσος, αλλά και οικισμοί με μέσα διάσπαρτα σπίτια. Δεν μιλάμε δηλαδή για μία απλή φωτιά που δυστυχώς ξέφυγε, μιλάμε για το δυσκολότερο, επικίνδυνο για όλους τους πυροσβέστες επιχειρησιακούς και κατοίκους σκηνικό. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε.
Οι άνθρωποι, οι πολίτες, που όλες αυτές τις ώρες, έζησαν τις πραγματικές συνθήκες κατά τις οποίες επιχειρούσαμε στη ΒΑ Αττική, τη γνωρίζουν την κατάσταση. Μέσα στη δοκιμασία που πέρασαν, το φόβο, το θυμό, ή τη βαθιά λύπη γιατί χάθηκε δυστυχώς και μια εργαζόμενη, γνωρίζουν ότι οι πυροσβέστες, η αστυνομία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι εθελοντές, οι δικοί τους άνθρωποι, ο στρατός, ήταν εκεί και πάλεψαν υπεράνθρωπα για να μην συμβούν τα χειρότερα. Οι ίδιοι οι πυροσβέστες είναι που επιχειρούν όλο το καλοκαίρι και σβήνουν τη μία φωτιά πίσω από την άλλη».
Εικόνες από τις αυτοψίες κλιμακίων της πολιτικής προστασίας στα καμένα
Αυτοψίες από συνεργεία της πολιτικής προστασίας στους Δήμους Μαραθώνα, Πεντέλης, Παλλήνης και Ραφήνας – Πικερμίου, περιοχές που επλήγησαν από τη φωτιά στη βορειοανατολική Αττική.
Ομάδες της πολιτικής προστασίας έχουν ξεκινήσει από το πρωί της Τρίτης (13.08.2024) αυτοψία στα καμένα της Αττικής, με σκοπό να καταγραφούν οι ζημιές που έχουν υποστεί οι υποδομές και οι κατοικίες των περιοχών αυτών από τη φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή (11.08.2024).
Ειδικότερα, τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής (ΓΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι στα σημεία και πραγματοποιούν αυτοψίες στα κτίρια με ζημιές από την πυρκαγιά στην Αττική.
Σήμερα, οι έλεγχοι αφορούν περιοχές των Δήμων Μαραθώνα, Πεντέλης, Παλλήνης και Ραφήνας – Πικερμίου, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και συνεννόησης με τους Δήμους.
Αυτή τη στιγμή έχουν ενεργοποιηθεί 20 κλιμάκια αυτοψιών της ΓΔΑΕΦΚ.
Χθες, Δευτέρα πραγματοποίησαν αυτοψία στο Δήμο Μεγαραίων.
Αυτή τη στιγμή έχουν ενεργοποιηθεί 20 κλιμάκια αυτοψιών της ΓΔΑΕΦΚ, ενώ το έργο συνεχίζεται όλη την ημέρα καθώς και τις επόμενες, ανάλογα και με τις υποδείξεις των Δήμων για τα ζημιές σε κτίρια.
Έφτασαν στην Αθήνα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο από την Τουρκία
Έφτασαν σήμερα Τρίτη στην Αθήνα τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης που απέστειλε η Τουρκία, προκειμένου να συνδράμουν στην κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στην Αττική.
«Υποδεχτήκαμε τα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και το ελικόπτερο που έστειλε η Τουρκία για να βοηθήσει την Ελλάδα στη μάχη κατά των πυρκαγιών», αναφέρει στην ανάρτησή της, που συνοδεύεται από φωτογραφίες, η τουρκική πρεσβεία στη χώρα μας.
We welcomed the two firefighting planes and a helicopter that were dispatched from 🇹🇷 to provide assistance to 🇬🇷 in the battle against the wildfires affecting Athens.@OGMgovtr @CivPro_GR pic.twitter.com/ZHb2nKYwjm
— Türkiye in Greece (@TC_AtinaBE) August 13, 2024
Θάνατος 63χρονης στο Πάτημα Χαλανδρίου – Πώς παγιδεύτηκε στις φλόγες
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η φωτιά κινήθηκε πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να κυκλώσει την επιχείρηση και έτσι οι εργαζόμενοι στην προσπάθειά τους να διαφύγουν επειδή δεν μπορούσαν να βγουν από μπροστά, αποφάσισαν να βγουν από την πίσω πόρτα και να πηδήξουν στο έδαφος από ένα μπαλκονάκι.
Παρότρυναν και την 63χρονη να εγκαταλείψει το κτίριο, αλλά ήταν φοβισμένη. Δεν μπορούσε να πηδήξει από τόσο μεγάλο ύψος, με αποτέλεσμα να μείνει πίσω, να πάει στο μπάνιο, ίσως για να ρίξει νερό πάνω της κι ενδεχομένως αργότερα να έχασε και τις αισθήσεις της και τελικά βρέθηκε εκεί απανθρακωμένη.
Η άτυχη γυναίκα δεν είχε δηλωθεί ως αγνοούμενη τονίζουν από την Πυροσβεστική γιατί αρχικά πίστευαν συνάδελφοί της ότι είχε βγει και εκείνη κάποια στιγμή από την πίσω πόρτα. Ωστόσο, όταν είδαν ότι περνούσαν οι ώρες, ενημέρωσαν τις αρχές και έτσι οι πυροσβέστες την εντόπισαν δυστυχώς νεκρή στο κατεστραμμένο κτίριο.
Τη νύχτα ήρθε στο σημείο κλιμάκιο του εγκληματολογικού της αστυνομίας για να συλλέξει στοιχεία. Διενεργείται επίσης προανάκριση και είναι υπό διερεύνηση τα αίτια και οι συνθήκες της τραγωδίας.
Επαναλειτουργούν από 14/8 οι παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Πεντέλης
Απόφαση κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Δήμου Πεντέλης.
Η Δήμαρχος Νατάσσα Κοσμοπούλου προέβει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και σήμερα εκδόθηκε η απόφαση για την «κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής του Δήμου Πεντέλης για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών για τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη δασική πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου 2024».
Η εν λόγω κήρυξη ισχύει για ένα μήνα, ήτοι έως και 11 Σεπτεμβρίου 2024.
Κλειστοί οι αρχαιολογικοί χώροι στον Μαραθώνα λόγω καπνού
Αν και η φωτιά που ξέσπασε στην Αττική την Κυριακή (11.08.2024) έκαψε ό,τι βρήκε στο πέρασμά της, το Αρχαιολογικό Μουσείο και οι αρχαιολογικοί χώροι στο Μαραθώνα γλίτωσαν από την πύρινη λαίλαπα.
Ο πυκνός καπνός που έχει καλύψει εδώ και δύο ημέρες (από όταν ξέσπασε η φωτιά) όλο το παραλιακό μέτωπο της ανατολικής Αττικής, ανάγκασε τα αρμόδια τμήματα να κλείσουν για προληπτικούς λόγους τους αρχαιολογικούς χώρους στον Μαραθώνα.
Τύμβος Αθηναίων, Ραμνούντας, ιερό Αιγυπτίων θεών στην Μπρεξίζα Νέας Μάκρης βγήκαν «αλώβητοι» από τις φλόγες, ανακοίνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής (ΕφΑΑνΑτ) του υπουργείου πολιτισμού.
Εικόνα από την κατάσταση των υπόλοιπων αρχαιολογικών χώρων στους δήμους Μαραθώνα, Διονύσου και Πεντέλης ακόμη δεν υπάρχει καθώς είναι αδύνατη η πρόσβαση στα σημεία μετά το πέρασμα της φωτιάς.
Μέσα στις επόμενες ημέρες και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα γίνει αυτοψία για να εκτιμηθεί σε τι κατάσταση βρίσκονται και οι υπόλοιποι αρχαιολογικοί χώροι των περιοχών που κάηκαν.
Η ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων
«Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής του υπουργείου Πολιτισμού ανακοινώνει ότι η πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου, στην Αττική, δεν προκάλεσε βλάβες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνος και στους αρχαιολογικούς χώρους του Δήμου Μαραθώνος (Ραμνούς, Τύμβος Αθηναίων, ιερό Αιγυπτίων θεών στην Μπρεξίζα, Νέας Μάκρης).
Επισημαίνεται ότι οι προαναφερόμενοι χώροι βρίσκονται σε απόσταση από τα σημεία όπου εξελίχθηκε η πυρκαγιά. Στον αρχαιολογικό χώρο του Διονύσου (Ικάριον) δεν υπάρχει προς το παρόν δυνατότητα πρόσβασης, ώστε να γίνει αυτοψία. Ωστόσο, σημειώνεται ότι οι χώροι ήταν εξαντλητικά καθαρισμένοι και αποψιλωμένοι.
Για προληπτικούς λόγους και κυρίως λόγω της επιβαρυμένης ατμόσφαιρας, από πυκνό καπνό που καλύπτει όλο το παραλιακό μέτωπο της Ανατολικής Αττικής, οι αρχαιολογικοί χώροι και το Μουσείο Μαραθώνα θα παραμείνουν, προς το παρόν, κλειστά. Το κοινό έχει ενημερωθεί μέσω της ιστοσελίδας της ΕφΑΑνΑτ.
Όσον αφορά στα διάσπαρτα μεμονωμένα ορατά ή και ιστάμενα μνημεία αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, εντός των ορίων των Δήμων Μαραθώνος, Διονύσου και Πεντέλης, θα ακολουθήσει διενέργεια αυτοψιών, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν».