Εκδήλωση του ΚΜΟΠ για την προστασία και τη συμπερίληψη ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο
Μία δυναμική συζήτηση όπου δόθηκε βήμα και σε άτομα μεταναστευτικού υπόβαθρου από το κοινό, να μιλήσουν για τις δικές τους εμπειρίες.
Περισσότερα από 150 άτομα, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και εργαζόμενοι σε ΜΚΟ και φορείς που υποστηρίζουν τα άτομα με μεταναστευτικό και προσφυγικό υπόβαθρο έλαβαν μέρος στην ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση του ΚΜΟΠ με θέμα «Συμπερίληψη και προστασία ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο: Η συμβολή των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών» την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων. Συμμετείχαν σε μια δυναμική συζήτηση όπου δόθηκε βήμα και σε άτομα μεταναστευτικού υπόβαθρου από το κοινό, να εκφράσουν τις απόψεις τους και να μιλήσουν για τις δικές τους εμπειρίες.
Παράλληλα, 14 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών είχαν την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν με το κοινό και να παρουσιάσουν τις δράσεις τους που ενισχύουν την προστασία και τη συμπερίληψη μεταναστών και προσφύγων στην Ελληνική κοινωνία.
Στην εισαγωγική του ομιλία ο Ηρακλής Μοσκώφ, Γενικός Γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τόνισε πως «το αυτονόητο είναι και το πιο δύσκολο». Εξήρε την καταλυτική συμβολή των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στην υποστήριξη ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο, κάνοντας ωστόσο αναφορά στην ελλιπή κατανόηση του ρόλου τους από το ευρύτερο κοινό. Απηύθυνε ανοιχτή πρόκληση σε όλους, κυρίως επαγγελματίες πρώτης γραμμής, για περισσότερη συνεργασία και δράσεις για την ευαισθητοποίηση και προστασία ευάλωτων ανθρώπων και τη συμμετοχή τους στο κοινωνικό σύνολο. Αναφορά έκανε και στον Εθνικό Μηχανισμό Επείγουσας Ανταπόκρισης για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων (ΕΜΕΑ), καθώς και στα κίνητρα που προσφέρονται στα παιδιά να παραμείνουν στο σχολείο για απόκτηση άδεια παραμονής.
Σε μία διαδραστική συζήτηση, εκπρόσωποι από τις οργανώσεις Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, Έλιξ και The Home Project διερεύνησαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη χώρα μας τα παιδιά με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Ειδικότερα, η Έφη Μάνσαλη, Υπεύθυνη Προγράμματος Protection for All Minors του Δίκτυου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, αναφέρθηκε στα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που εκτιμούν πως 1.834 ασυνόδευτα ανήλικα στεγάζονται σε δομές επείγουσας φιλοξενίας στην Ελλάδα.
Η ένταξη των παιδιών με μεταναστευτικό υπόβαθρο στο σχολικό περιβάλλον
«Τα παιδιά που δε μιλάνε τη γλώσσα και προέρχονται από άλλα πολιτισμικά περιβάλλοντα νιώθουν αποξενωμένα στα Ελληνικά σχολεία και αυτό δεν τα αφήνει να κοινωνικοποιηθούν μέσα στο σχολικό περιβάλλον», σημείωσε η Ευαγγελία Κοντοδήμα, Διαχειρίστρια Ευρωπαϊκών Έργων ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων. Αντίστοιχα, η Αγγελική Σηφάκη, Συντονίστρια Προγραμμάτων Έλιξ συμπλήρωσε σχετικά: «Πολλά παιδιά μεταναστών διακόπτουν τη φοίτηση ακριβώς γιατί δεν καταλαβαίνουν τη γλώσσα και δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο μάθημα».
«Σε μια χώρα που γερνάει, οι πρόσφυγες μπορεί να είναι η λύση στα προβλήματα της κοινωνίας μας», δήλωσε ο Φώτης Παρθενίδης, Υπεύθυνος Μονάδας Παιδικής Προστασίας The HOME Project. «Είναι βασικό τα παιδιά να αναγνωρίσουν τα οφέλη που θα αποκομίσουν από την εκπαίδευση και τη συμμετοχή γιατί έτσι τους δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσουν χρήσιμες δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν να γίνουν ανεξάρτητα, να βρουν δουλειά και να συνεχίσουν την πορεία τους σε αυτή τη χώρα ως ισάξια μέλη της». Μάλιστα ανέφερε και 80 επιτυχημένες περιπτώσεις παιδιών που έλαβαν υποτροφίες να σπουδάσουν τεχνικά επαγγέλματα και μετέπειτα εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας.
H σημασία της συμπερίληψης
Στο πολυσύνθετο φαινόμενο της μετανάστευσης και στο πώς η συμπερίληψη μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος όλων με τρόπο βιώσιμο, αναφέρθηκε ο Γιάννης Παππάς, Head of Programmes του ΚΜΟΠ, καλώντας τους συμμετέχοντες της εκδήλωσης στη δημιουργία συνεργειών, στη δικτύωση και στη συνεργασία για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των δράσεων της Κοινωνίας των Πολιτών. Επίσης, παρουσίασε τον οργανισμό ΚΜΟΠ που στοχεύει στην υποστήριξη ευάλωτων ομάδων και στην προώθηση της ατομικής και κοινωνικής ευημερίας μέσω κοινωνικών υπηρεσιών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μελετών και δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
Στη θεματική της εκδήλωσης «Συμπερίληψη στην πράξη» αναδείχθηκαν διάφορες δράσεις σχετικές με την εκπαίδευση, την απασχόληση, τη συμμετοχή στα κοινά, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την τέχνη και πώς αυτές μπορούν να προάγουν την κοινωνική συνοχή.
Η Μαρίνα Τομαρά, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Κέντρου Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR) ανέλυσε τις δράσεις και τις υπηρεσίες του Δήμου για μια πιο συμπεριληπτική πόλη. Το ACCMR είναι ο χώρος όπου τα τμήματα του Δήμου συναντιούνται με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και θεσμικούς φορείς και ανταλλάσσουν εμπειρία, πληροφορία, καλές πρακτικές και αναπτύσσουν συνέργειες προς όφελος της κοινωνικής ένταξης και συνοχής.
Το «στοίχημα» της ένταξης στην αγορά εργασίας
Τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν, αλλά και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που προσφέρει το πρόγραμμα Stepping Stone για τη διασύνδεση ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο στην Ελληνική κοινωνία και την αγορά εργασίας παρουσίασε η Εύη Παπαïωάννου, Υπεύθυνη Προγράμματος Εργασιακής Συμβουλευτικής στη METAδραση,, ενώ η Λίλα Μάστορα, Institutional Fundraiser and Project Manager της ActionAid Hellas αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό έργο Momentum of Cooperation, με στόχο την ένταξη των γυναικών τρίτων χωρών στην εκπαίδευση και αγορά εργασίας με επίκεντρο την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.
Τέλος, ο Χασάν Χμειντάν, Συνιδρυτής του Ζaatar Organisation και Συντονιστής του Κοινωνικού Εστιατορίου Γεύσεις Δαμασκού, μοιράστηκε τη δική του εμπειρία που τον οδήγησε στο να βοηθάει άτομα να ενταχθούν στην τοπική αγορά εργασίας.
Ο αθλητισμός και ο πολιτισμός στην υπηρεσία της ένταξης
«Ο αθλητισμός μπορεί να παρέχει εφόδια και δεξιότητες για μια καλύτερη ζωή, ανεξαρτήτως κοινωνικού υπόβαθρου», αναγνώρισε η Εβίνα Μάλτση, Head Coach στην AntetoKounBros Academy. Αναφέρθηκε στο όραμα των αδερφών Αντετοκούνμπο να δώσουν σε νέα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος τις ευκαιρίες που οι ίδιοι δεν είχαν μεγαλώνοντας: «Είμαστε κάτι παραπάνω από μια ακαδημία μπάσκετ. Μαθαίνουμε στα παιδιά την αποδοχή, τον σεβασμό, τη συνεργασία, την εμπιστοσύνη, την ομαδικότητα, ενισχύοντας παράλληλα την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση τους».
Στη δύναμη της μουσικής, σχετικά με την κοινωνική ένταξη παιδιών με μεταναστευτικό υπόβαθρο αναφέρθηκε η Σέβη Ματσακίδου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Μουσικού Προγράμματος της El Sistema Greece, το οποίο από το 2016 προσφέρει δωρεάν μαθήματα μουσικής σε παιδιά και νέους 5-26 ετών στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως του αν είναι Έλληνες, πρόσφυγες ή μετανάστες. Στόχος είναι να δημιουργήσει μια μουσική κοινότητα με παιδιά από διαφορετικά περιβάλλοντα, εφοδιάζοντας τα παράλληλα με δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας. Σε παρόμοιο πλαίσιο, για το πώς η τέχνη και ο πολιτισμός μπορεί να ενισχύσει την κοινωνική συμπερίληψη μίλησε ο Fridoon Joinda, Founder & Director of Joinda Production-Refugee Rights Advocate, Refugee Week Greece.
Οι δράσεις του ΚΜΟΠ για κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς
«Οι πρωτοβουλίες του ΚΜΟΠ φιλοδοξούν να δομήσουν κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς με περισσότερη ενσυναίσθηση, όπου όλοι ανεξαρτήτως της καταγωγής τους μπορούν να επηρεάσουν και να καθορίσουν το μέλλον τους» είπε η Αριάδνη Ματράκα, Συντονίστρια Τμήματος Δημοκρατίας και Κοινωνίας των Πολιτών, KMOΠ. Παρουσίασε της δράσεις PEARL και Migrant Voices Heard για τη συμπερίληψη μεταναστών στις πολιτικές και δημοκρατικές διαδικασίες στην Ελλάδα καθώς και τη δράση STAGE για διευκόλυνση της πρόσβασής τους σε δημόσιες υπηρεσίες.
«Η εκπαίδευση αποτελεί το μόνο τρόπο ενδυνάμωσης και είναι ένας τομέας που διαπερνά τα περισσότερα έργα», συμπλήρωσε η Χρύσα Σωτηρίου, Διαχειρίστρια Έργων του ΚΜΟΠ. Παρουσίασε με τη σειρά της το Refuge-Ed το οποίο δημιούργησε διαλογικές συναντήσεις ανάγνωσης για παιδιά προσφύγων διευκολύνοντας τη συμπερίληψη τους στο σχολικό περιβάλλον, το ΙΝ&ΙΝ Education που στηρίζει γονείς με μεταναστευτικό υπόβαθρο να κατανοήσουν το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς και το WINGS που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της κοινωνικοοικονομικής ένταξης των γυναικών υπηκόων τρίτων χωρών που βρίσκονται σε ευάλωτες καταστάσεις, μέσω της παροχής ευκαιριών απασχόλησης.
Δίνοντας φωνή στα άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο
«Στόχος μας είναι να δώσουμε φωνή στους ασθενείς των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και σε άλλα άτομα από περιθωριοποιημένες και μη επαρκώς εκπροσωπούμενες κοινότητες και να φέρουμε θετική αλλαγή», σημείωσε η Χριστιάννα Μουρούζη, Υπεύθυνη Ανθρωπιστικών Υποθέσεων στον οργανισμό, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα Experts By Experience. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Αντιλιάν Κοτζάι, Πρόεδρος του Δικτύου Νέων Μεταναστευτικής Καταγωγής «Ορίζοντες», μίλησε για την αναγκαιότητα της πολιτικής ορατότητας στην ένταξη.
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αγγελίδης (Εφημερίδα των Συντακτών).