Έκλεισε το ενταξιακό πρόγραμμα Helios – Στον “αέρα” χιλιάδες ωφελούμενοι και εργαζόμενοι

Περίπου 4.000 άνθρωποι μένουν χωρίς επίδομα ενοικίου και κάθε άλλης υπηρεσίας ένταξης, ενώ περίπου 500 εργαζόμενοι είναι εδώ και έναν μήνα χωρίς δουλειά

Γιώργος Σταυρακίδης
έκλεισε-το-ενταξιακό-πρόγραμμα-helios-στο-891131
Γιώργος Σταυρακίδης

Στον πάγο είναι από τις αρχές του Οκτώβρη το μοναδικό ενταξιακό πρόγραμμα στην Ελλάδα,  το HELIOS (Ηellenic Integration Support for Beneficiaries of International Protection), του Υπουργείου Μετανάστευσης-Ασύλου σε συνεργασία με τον ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) με εργαζόμενους και ωφελούμενους να μένουν ξεκρέμαστοι χωρίς ενημέρωση.

Tο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου χρηματοδοτούσε από τις αρχές του 2022 το Πρόγραμμα HELIOS και αποτελεί τον υπεύθυνο φορέα του Έργου, μέσω της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ένταξης της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής, η οποία επιβλέπει την τήρηση των όρων υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του Προγράμματος. H υλοποίηση του προγράμματος είχε ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου 2019.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Helios στηρίζονται οικονομικά οι ωφελούμενοι στην ενοικίαση διαμερισμάτων, κάνουν εργασιακή συμβουλευτική για να βρουν δουλειά, μαθαίνουν ελληνικά και δεξιότητες, υποστηρίζονται σε διοικητικές διαδικασίες και έρχονται σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, με στόχο την αλληλεπίδρασή τους.

Μέσω του προγράμματος HELIOS έχει εξασφαλιστεί στέγη για 22.883 πρόσφυγες/ισσες, ενώ έχουν ενοικιαστεί 7.293 διαμερίσματα. Έχουν δεχτεί εργασιακή συμβουλευτική 7.204 ωφελούμενοι/ες, που δέχονται επίσης καθοδήγηση ως προς το κλείσιμο ραντεβού σε νοσοκομεία και υπηρεσίες, την εγγραφή σε φορείς εκπαίδευσης και για ποικίλα θέματα που εμπίπτουν στις ανάγκες ένταξής τους. Πέρα από όλα αυτά, στον αέρα μένουν δεκάδες εργαζόμενοι περιμένοντας μία απάντηση για το μέλλον του προγράμματος και της ζωής τους.

Με το πάγωμα του, χιλιάδες ωφελούμενοι και εργαζόμενοι μένουν χωρίς δουλειά και στήριξη , χωρίς καμία απολύτως ένδειξη και ενημέρωση για χρηματοδότηση ή συνέχεια των δράσεων του.

«Μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, ήμουν εργαζόμενος. Δεν υπάρχει τώρα κανείς που να δουλεύει. Είναι όλα εντελώς στον αέρα. Έχει σταματήσει το πρόγραμμα, αν και υπήρχε μία υπόσχεση ότι θα πέσουν οι υπογραφές για την ανανέωση του. Δεν είπαν βέβαια ποτέ ότι θα κλείσει οριστικά, αλλά ότι θα υπάρξει ένα κενό μιας εβδομάδας. Είπαν πως θα πέσουν οι υπογραφές στο ελεγκτικό συνέδριο και θα συνεχίσει το πρόγραμμα μέχρι τέλη Νοεμβρίου και θα έχουμε ξανά αυτή την ίδια διαδικασία της ανανέωσης» αναφέρει εργαζόμενος που έμεινε χωρίς δουλειά εδώ και παραπάνω από 20 μέρες πλέον.

ενταξιακό πρόγραμμα
Το μήνυμα που ανακοινώθηκε από 2 Οκτωβρίου

«Από 2 Οκτώβρη, ημέρα Δευτέρα δεν έχουμε κανένα νέο. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα προχωρήσουμε στη συνέχιση του προγράμματος. Μόνο λόγια. Κάποιος πρέπει να μας λέει ψέματα, δεν εξηγείται. Το Υπουργείο ή ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Εγώ δε μπορώ να ξέρω, αλλά κάποια πλευρά από τις δύο πλευρές πρέπει να λέει ψέματα. Και στη μέση όλοι, οι εργαζόμενοι, οι ωφελούμενοι του προγράμματος και οι ενοικιαστές σπιτιών. Όλοι είμαστε ξεκρέμαστοι. Είμαι σε καθημερινή επαφή με τους ωφελούμενους. Έχουν την ίδια ακριβώς αγωνία. Μάλιστα, οι περισσότεροι από αυτούς, είναι Ουκρανοί που η Κυβέρνηση υποτίθεται πως έδωσε μεγάλο αγώνα γι’ αυτούς» λέει.

Με το κλείσιμο του προγράμματος σταματά κάθε διαδικασία ένταξης του προσφυγικού πληθυσμού. Οι ωφελούμενοι/ες μένουν κυριολεκτικά στο δρόμο, καθώς διακόπτεται η υποστήριξή τους ως προς την καταβολή ενοικίου, αφήνοντας ταυτόχρονα και τους ιδιοκτήτες ακινήτων ξεκρέμαστους/ες. Παύει η εργασιακή συμβουλευτική και η σύνδεση με την αγορά εργασίας.

«Ένα παρόμοιο κενό το είχαμε αρχές Φλεβάρη, αλλά κράτησε τότε έξι εργάσιμες μέρες. Περιμέναμε και τώρα πως θα γίνει κάτι παρόμοιο και γι’ αυτό δεν κινηθήκαμε από την αρχή του μήνα. Στην αρχή, μας είχαν πει ότι αν δεν προχωρήσει η διαδικασία σε μία εβδομάδα, τότε λόγω των εκλογών μπορεί να πάει και τρεις εβδομάδες. Αλλά πλέον, οι εκλογές έχουν τελειώσει. Δε ξέρω αν ισχύει ένας όρος που αφορά τις συμβάσεις, που λέει ότι αν υπάρχει ένα 45νθήμερο ανάμεσα στην ανανέωση της μιας σύμβασης με την άλλη, έχει ο εργοδότης το δικαίωμα να μη κάνει τον εργαζόμενο αορίστου σύμβαση. Η κ. Βούλτεψη (Υφυπουργός πάντως, όταν της εκφράσαμε το πρόβλημα, μας είπε πως όλα καλά θα πάνε. Πότε όμως;» ρωτάει ο εργαζόμενος που βλέπει τόσο καιρό μία αδιαφορία για την τύχη τόσων ανθρώπων.

ενταξιακό πρόγραμμα

Γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, ότι οι αρνητικές επιπτώσεις του αιφνίδιου κλεισίματος του  HELIOS επηρεάζουν άμεσα πολλούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας.

Περίπου 4.000 ωφελούμενοι μένουν χωρίς επίδομα ενοικίου και κάθε άλλης υπηρεσίας ένταξης. Απόρροια αυτού, ο κίνδυνος εξώσεων  ανθρώπων που προσπαθούσαν να βάλουν σε μία τάξη τις ζωές τους.

Περίπου 500 εργαζόμενοι/ες μένουν χωρίς δουλειά και βρίσκονται σε εργασιακή επισφάλεια.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης-Ασύλου επιδεικνύει παγερή αδιαφορία για το μέλλον χιλιάδων ανθρώπινων ζωών, που βρίσκονται υπ’ ευθύνη του. Η άμεση συνέχιση και επέκταση του προγράμματος HELIOS είναι αναγκαία για όλους τους παραπάνω λόγους. Απαιτούμε την άμεση λήψη πολιτικών αποφάσεων, που θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα