Εκλογές 2023: Καθαρή νίκη για τη ΝΔ, με αυτοδύναμη κυβέρνηση και 8 κόμματα στη Βουλή
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι ο μεγάλος χαμένος και ηττημένος και αυτών των εκλογών – Στροφή των εκλογέων προς το κέντρο και την κεντροδεξιά – Πρωτοφανής ενίσχυση της ακροδεξιάς με 3 κόμματα στη Βουλή
Η επαναληπτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου επιβεβαίωσαν με τον πιο καταφανή τρόπο, το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαίου, αναδεικνύοντας πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που εκλέγει 158 βουλευτές στη Βουλή έχοντας τη δυνατότητα να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Όλα τα σενάρια περί ανατροπής των συσχετισμών υπέρ της κεντροαριστεράς, αποδείχτηκαν τελικά ανεδαφικά. Η πλειοψηφία των πολιτών που πήγε στις κάλπες κινήθηκε προς τον χώρο του κέντρου και της κεντροδεξιάς, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό των εκλογέων κινήθηκε προς το δεξιό άκρο της πολιτικής κλίμακας, ενισχύοντας την παρουσία της ακροδεξιάς στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο πολιτικό σκηνικό στην πολιτική ιστορία της χώρας, με την άκρα δεξιά να αναδεικνύεται σε πόλο και εκφραστή της αντισυστημικής ψήφου και τον λεγόμενο προοδευτικό – δημοκρατικό χώρο, αθροιστικά, να χάνει το ρόλο της «πολιτικής πρωτοπορίας».
Η σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας σ’ αυτές τις εκλογές, αποτέλεσμα της μεγάλης συσπείρωσης των ψηφοφόρων του κόμματος που ξεπέρασε το 90%, επιβεβαιώνει τα δημοσκοπικά ευρήματα του τελευταίου διαστήματος και καταγράφει μία ιστορική διαφορά από το δεύτερο κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, έχοντας πλέον την ευχέρεια να συγκροτήσει μία ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύεται πολιτικά και ιδεολογικά, το πιο ανθεκτικό κόμμα μετά την μεταπολίτευση. Μετά από μία τετραετία στην διακυβέρνηση της χώρας, όχι μόνο αποκρούει τη φθορά της εξουσίας και αυξάνει ψήφους και ποσοστά, αλλά αναδεικνύεται στον απόλυτο ρυθμιστή των πολιτικών κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων στη χώρα ενώ ο αρχηγός της και εκ νέου πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σφραγίζει τη θέση του στην ιστορία και πορεία της παράταξης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μόλις μετά βίας κινήθηκε κοντά στο ποσοστό του Μαΐου, αδυνατώντας να πετύχει τον στόχο της ανατροπής των συσχετισμών που είχε θέσει ως στόχο στις εκλογές του Ιουνίου. Η εσωκομματική συζήτηση που έχει ήδη ανοίξει στο κόμμα του Α. Τσίπρα, μετά τις εκλογές του Μαίου, με τα νέα εκλογικά δεδομένα και την αποτυχία της ανάκαμψης, αναμένεται αναπόδραστα να έρθει στο εσωκομματικό προσκήνιο. Εκ των πραγμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι ο μεγάλος χαμένος και ηττημένος και αυτών των εκλογών και η επόμενη μέρα δεν θα είναι καθόλου εύκολη για το αποδυναμωμένο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ήδη ο Α. Τσίπρας έθεσε τον εαυτό του στις κρίσεις και αποφάσεις των μελών του κόμματος.
Στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, μετά την μικρή. έστω, αύξηση των ποσοστών του, πνέει άνεμος αισιοδοξίας και ο στόχος της επιστροφής του κόμματος στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαντάζει εφικτός και υλοποιήσιμος. Όπως αποδεικνύεται η αύξηση ποσοστού και ψήφων δείχνουν ότι δεν πρόκειται για μία συγκυριακή επιστροφή ψήφων από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για μία νίκη στο χώρο της κεντροαριστεράς που ισχυροποιεί τη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη.
Θετικό είναι το κλίμα και στον Περισσό με την ηγεσία του κόμματος και τον Δ. Κουτσούμπα να αισθάνονται δικαιωμένοι από την εκλογική στρατηγική του ΚΚΕ. Η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ, καταφανώς ενισχύει την ταξική προσήλωση του κόμματος και το αναδεικνύει ως τον κεντρικό εκφραστή των εργατικών και λαϊκών αγώνων.
Σε ότι αφορά τα κόμματα της πατριωτικής, άκρας ή εθνικιστικής δεξιάς, η «Ελληνική Λύση», αφενός εδραιώνει τη θέση της στη Βουλή αλλά στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο θα έχει «εσωτερικό ανταγωνισμό» από τα κόμματα «ΝΙΚΗ» και Σπαρτιάτες που συνθέτουν το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων στα δεξιά της ΝΔ. Πρόκειται για ένα νέο πολιτικό φαινόμενο καθώς για πρώτη φορά ο χώρος της άκρας δεξιάς εκπροσωπείται από τρία πολιτικά κόμματα που συγκροτούν μία νέα πολιτική πραγματικότητα που αποτελείται από πρώην ψηφοφόροι της νεοναζιστικής Χ.Α., ακραίους εθνικιστές, θρησκόληπτους και συντηρητικούς κάθε απόχρωσης, που εκπροσωπούν την λεγόμενη αντισυστημική ψήφο.
Έκπληξη επίσης για τα πολιτικά πράγματα της χώρας είναι και η είσοδος στη Βουλή, του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας», που μπορεί να ειπωθεί πως είναι η ελληνική εκδοχή του ιταλικού κόμματος του Μπέμπε Γκρίλο.
Εκτός Βουλής τέλος έμεινε το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη ΜΕΡΑ25- Συμμαχία για τη Ρήξη, που, εν τέλει, πλήρωσε στην κάλπη την στροφή των εκλογέων προς το κέντρο και τη δεξιά, αλλά και την «αποστροφή» τους συνολικά προς την ριζοσπαστική αριστερά.
Η οκτωκομματική Βουλή και τα αποτελέσματα των κομμάτων
Το εκλογικό αποτέλεσμα αυτών των εκλογών δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Με ενσωματωμένο πάνω από το 96% οι συσχετισμοί σε σχέση και με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις καταγράφουμε τα εξής:
Η ΝΔ, με ποσοστό πάνω από 40,50% και 158 έδρες αναδεικνύεται νικητής αυτών των εκλογών έχοντας την δυνατότητα να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στις εκλογές της 21ης Μαίου είχε επίσης καταταγεί πρώτη με 2.407.750 ψήφους, καταγράφοντας ποσοστό 40,79 και εκλέγοντας 146 βουλευτές . Το 2019 την είχαν ψηφίσει 2.251.618 πολίτες, είχε συγκεντρώσει ποσοστό 39,85% εκλέγοντας 158 βουλευτές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ με ποσοστό 17,84% και 48 έδρες κατέγραψε και πάλι απώλειες καθώς στις εκλογές του Μαίου είχε καταγράψει ποσοστό 20,07%, 1.184.621 ψήφους και είχε εκλέξει 71 βουλευτές. Το 2019 αντίστοιχα είχε συγκεντρώσει ποσοστό 31,53%, 1.781.057 ψήφους και 86 βουλευτές. Η αρνητική καθοδική πορεία του κόμματος είναι εμφανής.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 11,87 και 32 εξέρχεται οριακά με κέρδη από την εκλογική αναμέτρηση αλλά δεν καταγράφει την θεματική άνοδο που ανέμενε η ηγεσία του. Στις εκλογές του Μαίου είχε καταγράψει ποσοστόε 11,46%, με 676.165 ψήφους και 41 βουλευτές ενώ το 2019 είχε συγκεντρώσει 8,10%, με 457.623 ψήφους και 22 βουλευτές.
Οριακά αλλά σημαντικά τα κέρδη και για το ΚΚΕ. Συγκεντρώνει ποσοστό 7,67% και εκλέγει 20 βουλευτές ενώ στις εκλογές του Μαίου είχε καταλάβει την τέταρτη θέση με ποσοστό 7,23%, 426.628 ψήφους και 26 βουλευτές. Το 2019 είχε συγκεντρώσει ποσοστό 5,30%, 299.621 ψήφους και 15 βουλευτές.
Στην πέμπτη θέση κατατάσσεται το κόμμα «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» που θεωρείται «προκάλυμμα» του ακροδεξιού κόμματος του Η. Κασσιδιάρη συγκεντρώνοντας ποσοστό 4,69% με 214.871 ψήφους και 12 έδρες.
Στην έκτη θέση υποβιβάστηκε η Ελληνική Λύση με ποσοστό 4,45% και 12 έδρες όταν στις εκλογές του Μαίου βρισκόταν στη πέμπτη θέση, με ποσοστό 4,45%, 262.498 ψήφους και 16 βουλευτές, ενώ το 2019 είχε συγκεντρώσει ποσοστό 3,70%, 209.290 ψήφους και 10 έδρες.
Στην έβδομη θέση ένα ακόμα κόμμα της άκρα δεξιάς, καταγράφεται η «Νίκη», που υπερβαίνει το όριο εισόδου στη Βουλή με 3,70, εκλέγοντας 10 βουλευτές ενώ τον Μάιο ήταν στην 6η θέση με ποσοστό 2,92% και 172.260 ψήφους.
Στην 8η και τελευταία θέση πλασάρεται η «Πλεύση Ελευθερίας» με ποσοστό 3,17% και 8 έδρες ενώ στις προηγούμενες εκλογές είχε συγκεντρώσει 2,89%, με 170.424 ψήφους και το 2019 είχε ποσοστό 1,47% και 82.786 ψήφους.
Στην 9η θέση το «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη» δεν κατορθώνει να υπερβεί το κοινοβουλευτικό όριο καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 2,43% και 110.872 ψήφους. Στις προηγούμενες εκλογές είχεε ποσοστό 2,63% και 155.107 ψήφους ενώ το 2019 είχε συγκεντρώσει 3,44%, με 194.576 ψήφους και είχε εκλέξει 9 βουλευτές.