Εκτός ελέγχου το πύρινο μέτωπο σε Δερβενοχώρια, Λουτράκι – Εκκενώθηκαν οικισμοί

«Κόλαση» φωτιάς κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα

Parallaxi
εκτός-ελέγχου-το-πύρινο-μέτωπο-σε-δερβ-1034426
Parallaxi

Οι ισχυροί άνεμοι, οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία των προηγούμενων εβδομάδων καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων στα πύρινα μέτωπα ανά την χώρα, με τα βασικότερα να μαίνονται στα Δερβενοχώρια και το Λουτράκι. Το μεσημέρι νέα φωτιά ξέσπασε στο Δαφνί, στην Αττική.

Συγκεκριμένα, η κατάσταση με τα πύρινα μέτωπα αυτήν τη στιγμή ανά περιοχή, συνοψίζεται ως εξής:

  • Δερβενοχώρια: Σύμφωνα με την πυροσβεστική το πλέον ενεργό μέτωπο αφορά στην ευρύτερη περιοχή. Έχει σταλεί μήνυμα στους κατοίκους απο το 112 για προληπτική εκκένωση των οικισμών Παλαιοχωρίου, Πανοράματος, Αγίας Σωτήρας και Πουρνάρια προς τη Μάνδρα. Κατόπιν, δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση και των οικισμών Νέα Ζωή και Νέος Πόντος με κατεύθυνση προς την Ελευσίνα.
  • Δαφνί: Σε εξέλιξη νέα φωτιά.
  • Λουτράκι: Στην θέση Αγιος Χαράλαμπος, oι φλόγες μπήκαν στις αυλές των σπιτιών. Ισχυροί άνεμοι πνέουν στην περιοχή και υπαρχουν διαρκώς αναζωπυρώσεις. Το πύρινο μέτωπο είναι σε δύσβατη περιοχή δυσκολεύοντας το έργο των πυροσβεστών.
  • Κουβαράς, Καλύβια, Λαγονήσι, Ανάβυσσος, Σαρωνίδα: Δραματικές ώρες έζησαν οι κάτοικοι χθες Δευτέρα. Μετά τα μηνύματα 112 για εκκένωση των περιοχών αγωνιούσαν για τους ανθρώπους τους. Αρκετά σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.

Φωτιά στα Δερβενοχώρια: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί λόγω της πυρκαγιάς

Λόγω της φωτιάς στα Δερβενοχώρια η Αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε οδικά τμήματα των περιοχών της Μαγούλας και της Μάνδρας.

Ειδικότερα εξαιτίας της φωτιάς στα Δεβερνοχώρια έκλεισαν οι εξής δρόμοι:

  • Στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα και στα δύο ρεύματα.
  • Στην οδό Φυλής από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλείστων.
  • Στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ.
  • Στις εξόδους της Αττικής Οδού προς Θριάσιο και Μάνδρα.
  • Στην οδό Αγ. Αικατερίνης από Μάνδρα έως λεωφόρο Καταδρομών.

Επικίνδυνοι οι άνεμοι

Μέγιστες εντάσεις των ανέμων Όπως σημείωσε μετεωρολόγος, «εισερχόμαστε στο πιο επικίνδυνο χρονικά τμήμα της σημερινής ημέρας καθώς υπάρχουν οι μέγιστες εντάσεις των μελτεμιών». Οι άνεμοι θα μετακινούνται από τα βορειοανατολικά προς τα νοτιοδυτικά και τις επόμενες ώρες θα φτάσουν τα 6-7 μποφόρ και προς την περιοχή του Λουτρακίου θα φτάνει τα 5-6 μποφόρ με ριπές στα 7-8 μποφόρ. Δύσκολη είναι η κατάσταση και στα Δερβενοχώρια καθώς οι άνεμοι θα είναι 6-7 ακόμη και 8 μποφόρ. Αυτή η κατάσταση με τους ανέμους θα διαρκέσει μέχρι τις 20:00.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, μεταξύ άλλων επισήμανε στην ενημέρωσή του:

Για την περιοχή του Δαφνίου: «Ξέσπασε στις 14:00 στην Λεωφόρο Αθηνών με ρεύμα προς το Σκαραμαγκά. Είναι πάνω από την περιοχή Αφαία σε χαμηλή βλάστηση το συμβάν αυτό. Αγροτοδασική πυρκαγιά – επιχειρούν εκεί από την πρώτη στιγμή 16 πυροσβέστες με έξι οχήματα και έχουν πάρει εντολή απογείωσης τρία ελικόπτερα για την περιοχή. Είναι μια περιοχή η οποία είναι μεν κοντά σε οικιστικό ιστό, αλλά εμείς αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να κάνουμε μια άμεση προσβολή στον τόπο του συμβάντος της πυρκαγιάς. Περιμένουμε να δούμε τα νεότερα από αυτή την εξέλιξη του συμβάντος. Είναι μια νέα φωτιά, μια νέα έναρξη».

Για το Λουτράκι: «Είναι μια δύσκολη περίπτωση η πυρκαγιά του Λουτρακίου. Προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να κρατήσουμε την πυρκαγιά επάνω από την εθνική οδό (…) Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, τιτάνια προσπάθεια από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, από αέρος και από επίγειες δυνάμεις ούτως ώστε να κρατήσουν αυτή την πυρκαγιά. Έχει δυναμική το φαινόμενο, είναι όλες οι δυνάμεις εκεί με πολλά μέσα: 120 πυροσβέστες, 44 ομάδες πεζοπόρων, 43 οχήματα και από αέρος επιχειρούν 4 ελικόπτερα.

Για τα Δερβενοχώρια: «Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια και στα Δερβενοχώρια (…) Δόθηκε από το 112 η εντολή να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τις δυτικές αυτές περιοχές όσο και από τη νότια περιοχή».

Στο μεταξύ, επιστρέφει εσπευσμένα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απο τις Βρυξέλλες. Θα μεταβεί άμεσα στο συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας.

Τέσσερα canadair από την Γαλλία και την Ιταλία αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα για να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, μετά την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, όπως αναφέρει με ανάρτησή του στο τουίτερ ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς.

Τη σύλληψη 2 ανδρών που εκτελούσαν θερμές εργασίες στο Καπαρέλλι Βοιωτίας έκανε γνωστή ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Δερβενοχώρια

Στον δρόμο έφτασε η φωτιά στη Νέα Ζωή 15:57:47

Καίγονται τα πρώτα σπίτια. Απομακρύνθηκε το συνεργείο του ΣΚΑΪ καθώς οι φλόγες πλέον έφτασαν μέσα στον οικισμό.

Απομακρύνονται οι κάτοικοι στη Νέα Ζωή Μάνδρας 15:49:49

Κακή η εικόνα από το μέτωπο της φωτιάς στα Δερβενοχώρια. Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στον Άγιο Χαράλαμπο 15:49:05

Εκκενώνουν στη Νέα Ζωή Μάνδρας 15:35:55

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, οι αστυνομικοί χτυπούν πόρτα – πόρτα στη Νέα Ζωή Μάνδρας για να πουν στους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ανακοίνωση από Αττική Οδό

Η Αττική Οδός ενημέρωσε πως οι δρόμοι προς Μάνδρα και Μαγούλα στις εξόδους 1 και 2 είναι κλειστοί. Επίσης είναι σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας στην παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών προς Δερβενοχώρια. Απαγόρευση κυκλοφορίας και στην οδό Θριασίου Πεδίου στο ύψος Θριασίου Νοσκομείου προς Δερβενοχώρια.

Επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών στο περιβάλλον

Τις επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών στο περιβάλλον αλλά και τον βαθμό που αυτές επηρεάζουν την κλιματική κρίση αναλύει ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας. «Πρόσφατα, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει υπολογισθεί ότι αύξηση 0,5 βαθμών σε ειδικά ευαίσθητες περιοχές όπως η Μεσόγειος, αυξάνει κατά 30 ημέρες τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών και κατά 5 τις ημέρες καύσωνα. Μία δασική πυρκαγιά αυξάνει κατά 7 φορές τον κίνδυνο πλημμυρών, κατά 4 φορές τον κίνδυνο διάβρωσης του εδάφους και κατά 3 φορές τον κίνδυνο κατολισθήσεων, ενώ όλα αυτά συντελούν στην προέλαση της ερημοποίησης και βέβαια στην περαιτέρω επιτάχυνση της αύξησης της θερμοκρασίας. Ένας φαύλος δηλαδή κύκλος, του οποίου η ταχύτητα εξέλιξης συνεχώς αυξάνεται», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τι είναι ο καιρός τύπου Hot-Dry-Windy – Οι περιοχές που είναι «στο κόκκινο»

Για πολύ υψηλή επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών σήμερα και αύριο στο Αιγαίο, την ανατολική ηπειρωτική χώρα και τοπικά στη δυτική Πελοπόννησο προειδοποιεί η Πυρομετεωρολογική Ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Αιτία των πολύ δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών αποτελούν οι ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι (6-7 μποφόρ και τοπικά 8 μποφόρ) πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα, σε συνδυασμό με τις πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, οι οποίες έχουν αυξήσει σημαντικά την ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων.

Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες σήμερα και αύριο αναμένεται να χαρακτηριστούν από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών, τύπο καιρού Hot – Dry – Windy.

Οι περιοχές με την υψηλότερη επικινδυνότητα για πυρκαγιές Ειδικότερα, σήμερα, Τρίτη αναμένεται η υψηλότερη επικινδυνότητα για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Αττική (κυρίως ανατολικά), κεντρική και νότια Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Νάξο και Κρήτη.

Για αύριο αναμένεται η υψηλότερη επικινδυνότητα για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Αττική, Βοιωτία, Φωκίδα, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία, Λέσβο, Χίο, Λήμνο, Σκύρο, Σάμο, δυτική και νότια Κρήτη. Κατά τόπους υψηλή επικινδυνότητα αναμένεται, επίσης, σε δυτική Στερεά, Ηλεία, Αχαΐα, Ζάκυνθο, Κυκλάδες και Ρόδο.

Επισημαίνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ. όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Τέλος, τα προγνωστικά στοιχεία που αυτήν τη στιγμή είναι διαθέσιμα υποδεικνύουν συνέχιση των δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών τις επόμενες ημέρες, καθώς αναμένεται εκ νέου σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας.

Aνακοίνωση από την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας

Για ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας και αισχρά υπονοούμενα, που προσπαθούν συκοφαντικά να συσχετίσουν τις πυρκαγιές με τις ανεμογεννήτριες κάνει λόγο σε σημερινή ανακοίνωση η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) με αφορμή σχετικές αναφορές. Συγκεκριμένα η Ένωση αναφέρει ότι: Ανεμογεννήτριες, όπως και πολλά άλλα είδη εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων, επιτρέπεται νομίμως να εγκαθίστανται σε δασικές εκτάσεις με όρους προστασίας του περιβάλλοντος. Επομένως δεν υπάρχει κανένα κίνητρο πυρκαγιάς ή «αποχαρακτηρισμού» της δασικής έκτασης όπως φαντάζονται μερικοί. Αντιθέτως, η καταστροφή μιας δασικής έκτασης από πυρκαγιά ή άλλη αιτία δυσκολεύει, και δεν διευκολύνει, την αδειοδότηση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Η καμένη έκταση κηρύσσεται αυτόματα αναδασωτέα και η υπό αδειοδότηση εγκατάσταση υποχρεούται σε αυξημένες μελέτες, μέτρα και δράσεις προστασίας, παράλληλα με τα έργα αναδάσωσης και αποκατάστασης που, ούτως ή άλλως, υποχρεούται να εκτελέσει. Η περίπτωση της Καρυστίας όπου υπάρχει ικανή συγκέντρωση εγκατεστημένων και υπό αδειοδότηση ανεμογεννητριών, είναι χαρακτηριστική: όλες οι εστίες των δασικών πυρκαγιών τα τελευταία 20 έτη, είναι έξω από περιοχές ανεμογεννητριών. Και εκεί, όπως και σε όλη την Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία συσχέτιση ανεμογεννητριών και πυρκαγιών.

Μεγάλη πυρκαγιά, σε δασική έκταση κοντά σε σπίτια στο Λουτράκι, Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023 (EUROKINISSI)

Λέκκας: Οι δασικές πυρκαγιές πυροδοτούν την κλιματική κρίση

Τις επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών στο περιβάλλον αλλά και τον βαθμό που αυτές επηρεάζουν την κλιματική κρίση αναλύει ο Ευθύμης Λέκκας, με αφορμή τις φωτιές που μαίνονται από χθες στη χώρα, με μεγαλύτερες αυτή τη στιγμή αυτές σε Δερβενοχώρια και Λουτράκι.

«Πρόσφατα, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει υπολογισθεί ότι αύξηση 0,5 βαθμών σε ειδικά ευαίσθητες περιοχές όπως η Μεσόγειος, αυξάνει κατά 30 ημέρες τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών και κατά 5 τις ημέρες καύσωνα. Μία δασική πυρκαγιά αυξάνει κατά 7 φορές τον κίνδυνο πλημμυρών, κατά 4 φορές τον κίνδυνο διάβρωσης του εδάφους και κατά 3 φορές τον κίνδυνο κατολισθήσεων, ενώ όλα αυτά συντελούν στην προέλαση της ερημοποίησης και βέβαια στην περαιτέρω επιτάχυνση της αύξησης της θερμοκρασίας. Ένας φαύλος δηλαδή κύκλος, του οποίου η ταχύτητα εξέλιξης συνεχώς αυξάνεται» αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Αναλυτικά ο κ. Λέκκας τονίζει:

«Είναι προφανές ότι οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από τις πρόσφατες πυρκαγιές στον ελληνικό χώρο είναι σημαντικότατες.

Εκείνο όμως που είναι δύσκολο να αποτιμήσουμε είναι οι επιπτώσεις στο περιβαλλοντικό επίπεδο, επιπτώσεις που ίσως αφήσουν το αποτύπωμά τους για πάντα, συμβάλλοντας έτσι στην αυτοτροφοδότηση ανατροφοδότηση μιας επιταχυνόμενης διαδικασίας, που συγκροτεί την κλιματική κρίση, που εμφανώς βιώνουμε, όχι μόνο εδώ στη χώρα μας, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι συνολικές επιπτώσεις από τις δασικές πυρκαγιές αντιστοιχίζονται με επιπτώσεις στην πανίδα, στη χλωρίδα, στον αέρα, στο έδαφος, στο υπέδαφος, στο υδάτινο στοιχείο, στα υπόγεια και επιφανειακά νερά, όλα δηλαδή τα κύρια συστήματα που συνιστούν την έννοια «Περιβάλλον».

Καθένα σύστημα από τα ανωτέρω, τα οποία περιλαμβάνουν ένα μεγάλο αριθμό υποσυστημάτων, καταστρέφεται ή υποβαθμίζεται σημαντικά, διαδικασία που έχει αναλυθεί με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια από τους αντίστοιχους επιστημονικούς κλάδους, όπως της Γεωλογίας, της Κλιματολογίας, της Δασολογίας, της Βιολογίας, της Γεωπονίας, της Φυσικής, της Χημείας, της Περιβαλλοντικής Μηχανικής και άλλων, επιστήμες οι οποίες έχουν κάνει τεράστια βήματα προόδου, ειδικά πάνω στα θέματα διαχείρισης του Περιβάλλοντος, σε προκαταστροφικό, συνκαταστροφικό και μετακαταστροφικό επίπεδο.

Η διαχείριση των δασών, η ρύπανση του αέρα, η μόλυνση των υδάτων, η πρόβλεψη εξέλιξης της δασικής πυρκαγιάς, οι αλλοιώσεις στο έδαφος, ο κατολισθητικός κίνδυνος, τα πλημμυρικά φαινόμενα, η αντιμετώπιση της διάβρωσης, ο επανασχεδιασμός των υποδομών και των κρίσιμων δικτύων, η πορεία αναγέννησης του δάσους, η ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση του υδάτινου στοιχείου, είναι μόνο μερικά από τα θέματα που συγκροτούν τα επιστημονικά πεδία, που διερευνώνται με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει από πλευράς τεχνολογίας από τους Έλληνες επιστήμονες.

Πρόσφατα, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει υπολογισθεί ότι αύξηση 0.5 βαθμών σε ειδικά ευαίσθητες περιοχές όπως η Μεσόγειος, αυξάνει κατά 30 ημέρες τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών και κατά 5 τις ημέρες καύσωνα. Μία δασική πυρκαγιά αυξάνει κατά 7 φορές τον κίνδυνο πλημμυρών, κατά 4 φορές τον κίνδυνο διάβρωσης του εδάφους και κατά 3 φορές τον κίνδυνο κατολισθήσεων, ενώ όλα αυτά συντελούν στην προέλαση της ερημοποίησης και βέβαια στην περαιτέρω επιτάχυνση της αύξησης της θερμοκρασίας. Ένας φαύλος δηλαδή κύκλος, του οποίου η ταχύτητα εξέλιξης συνεχώς αυξάνεται».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα