Ελλάδα

Ελλάδα: Οι τουρίστες συνεχίζουν να έρχονται παρά τις φωτιές – Ρεκόρ επισκέψεων

Η FAZ παρατηρεί πως «το 2023 φέρνει ένα παράλογο διπλό ρεκόρ για την Ελλάδα, τόσο στις πυρκαγιές, όσο και στις αφίξεις τουριστών»

Parallaxi
ελλάδα-οι-τουρίστες-συνεχίζουν-να-έρχ-435696
Parallaxi

Παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές και τις συχνότερες ακραίες υψηλές θερμοκρασίες, ο ελληνικός τουρισμός ανθεί, με τις αφίξεις να αυξηθούν.

Σε συνέντευξή της στο σημερινό φύλλο της Frankfurter Allgemeine Zeitung η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη δηλώνει πως «φαίνεται ότι θα ξεπεράσουμε τους αριθμούς του προηγούμενου έτους», ενώ δεν αποκλείεται να σπάσει το ρεκόρ που σημειώνει ο ελληνικός τουρισμός το 2019. Όπως σχολιάζει η FAZ « τις δασικές πυρκαγιές και τους καύσωνες, τις αυξήσεις των τιμών και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο ελληνικός τουρισμός αποδεικνύεται ανθεκτικός σε όλες τις συνθήκες και ανθεί όσο ποτέ άλλοτε». Από τους 10 πολίτες που υποδέχθηκε η Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, «1,5 εκατομμύριο ήταν Γερμανοί παραθεριστές, περισσότεροι δηλαδή από όσους ήρθαν από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και τις Η.Π.Α.

Σε πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας παρατηρείται αύξηση 14% στα έσοδα συγκριτικά με το 2019 και 24% συγκριτικά με πέρυσι και προβλέπεται πως το ρεκόρ εσόδων του 2019 θα σπάσει». Όπως εξηγεί η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, «οι αυξήσεις οφείλονται και στον πληθωρισμό, ο οποίος αντισταθμίζει το γεγονός ότι ορισμένοι παραθεριστές δεν παραμένουν στη χώρα για πολλές ημέρες. Ωστόσο, η είσοδος των τουριστών παραμένει ισχυρή, με τις αφίξεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας να ξεπεράσει το ρεκόρ του 2019 κατά 8% τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους».

Όπως επιβεβαιώνει στο γερμανικό μέσο η υπουργός Τουρισμού, οι τουρίστες επιστρέφουν ακόμη και στη Ρόδο: «Μόνο το 10-15% του νησιού έχει πληγεί από τις δασικές πυρκαγιές. Το 90% των ξενοδοχείων συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά και πιθανόν οι αριθμοί του 2022 να ξεπεραστούν και στη Ρόδο».

Η FAZ παρατηρεί πως «το 2023 φέρνει ένα παράλογο διπλό ρεκόρ για την Ελλάδα, τόσο στις πυρκαγιές, όσο και στις αφίξεις τουριστών. Η κυβερνητική στρατηγική περιλαμβάνει τώρα την προσέλκυση παραθεριστών εκτός της καλοκαιρινής περιόδου αιχμής, αποσκοπώντας στη “βιωσιμότητα” ».

«Ο παρασκηνιακός άνθρωπος του Ερντογάν»

Με αφορμή τη συνάντηση του Χακάν Φιντάν με τον Ρώσο ομόλογό του, η Süddeutsche Zeitung σκιαγραφεί το προφίλ του Τούρκου Υπουργείου Εξωτερικών που τόσα χρόνια παραμένει στο πλευρό του Ερντογάν.

«Πριν από λίγο καιρό ο Ερντογάν περιέγραψε τι βλέπει στον Χακάν Φιντάν , […] όταν αυτός ήταν ακόμη επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών: «Είναι το μυστικό, κλειδωμένο κουτί μου», είπε ο πρόεδρος. Με άλλα λόγια το μαύρο κουτί του Ερντογάν, το μαύρο κουτί της Τουρκίας.

Σχεδόν κανείς δεν πρέπει να είναι τόσο καλά ενημερωμένος όσο ο Χακάν Φιντάν για την πρόσφατη ιστορία της χώρας – μία περίοδο κατά την οποία έχουν συμβεί μερικά ενδιαφέροντα πράγματα, όπως η απόπειρα πραξικοπήματος ή ο πόλεμος στη Συρία. Όλα αυτά τα χρόνια, από το 2010, ο Φιντάν ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών. Αυτό και μόνο λέει κάτι για εκείνον: εκτός από τον ίδιο τον Ερντογάν και συγκεκριμένους έμπιστούς του, κανείς δεν έχει διατηρηθεί προσφάτως στην εξουσία για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Χακάν Φιντάν όμως έμεινε. Πιστός υπηρέτης του προέδρου. Κάποιος που μάλλον κατάλαβε από νωρίς ότι τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη σημασία για την καριέρα στην τουρκική δημόσια διοίκηση από την εμπιστοσύνη του Ερντογάν».

Ποιο χαρακτηριστικό του Φιντάν είναι όμως αυτό που εκτιμά ο Ερντογάν; «Πιθανώς ο τρόπος με τον οποίο ο Φιντάν δρα», εκτιμά η SZ «Αθόρυβα, χωρίς να προβάλλει τον εαυτό του στον προσκήνιο. Πριν γίνει υπουργός Εξωτερικών, η Τουρκία δεν γνώριζε σχεδόν καθόλου τη φωνή του Φιντάν. Και σήμερα ο διπλωματικός ρόλος του ταιριάζει. Λέγεται ότι αυτός ήταν πάντοτε ο στόχος του. Σε αντίθεση με τον προκάτοχο του, ο Φιντάν δεν κάνει φασαρία. Στα τακτικά του ταξίδια, όπως το πρόσφατο στο Κίεβο, οι ομόλογοί του τον επαινούν.

Τώρα ταξίδεψε στη Ρωσία. […] Οι διαπραγματεύσεις για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, αυτό το διπλωματικό παιχνίδι, θα πρέπει να ταιριάζουν στον Φιντάν. Όπως και όλα όσα συμβαίνουν στα παρασκήνια».

Η Τουρκία προοδεύει στον τομέα της ηλικιακής ενέργειας

Την ίδια στιγμή λαμβάνει χώρα μία σημαντική στροφή προς την ηλιακή ενέργεια στην Τουρκία. Όπως παρατηρεί η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt , «περισσότερα από δέκα δισεκατομμύρια δολάρια δαπανών μέσα σε δώδεκα μήνες για την κατασκευή μικρών ηλιακών σταθμών παραγωγής ενέργειας – ένα ποσό δεκαπλάσιο από τις δαπάνες των προηγούμενων ετών».

Από τη στιγμή που η τουρκική κυβέρνηση περιόρισε τις γραφειοκρατικές προϋποθέσεις για την εγκατάσταση συστημάτων ηλιακών συστημάτων, «πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις ήδη εγκαθιστούν τέτοια συστήματα. […] Στην Τουρκία παρατηρείται μια επενδυτική έκρηξη που αρχικά φαίνεται ασυνήθιστη σε μία νομισματική κρίση», σχολιάζει η HB .

Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα σε «εκείνους που παράγουν περισσότερη ενέργεια απ’ όση χρειάζονται να κερδίσουν χρήματα διοχετεύοντας την πλεονάζουσα ενέργεια στο γενικό δίκτυο και έτσι να παράγουν πρόσθετο εισόδημα».

Το γερμανικό μέσο καταλήγει πως «επί του παρόντος οι ηλιακοί συλλέκτες στην Τουρκία παράγουν περίπου το 4% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει. Θέλει να τετραπλασιάσει την παραγωγή μέχρι το 2035. […] Η έκρηξη του τομέα της ηλιακής ενέργειας δεν θα βοηθήσει μόνο την εγχώρια οικονομία, αλλά θα μπορούσε επίσης να στηρίξει την τουρκική λίρα μακροπρόθεσμα, βελτιώνοντας το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας: μέχρι τώρα η Τουρκία πρέπει να δαπανά δισεκατομμύρια σε εισαγωγή ενέργειας κάθε χρόνο. Εάν όμως αυτές οι εισαγωγές αντικατασταθούν από την εγχώρια ηλιακή ενέργεια, η τουρκική λίρα που έχει ήδη αναζωογονηθεί».

Πηγη – Deutsche Welle / Γιώργος Πασσάς

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα