Ένα διαφορετικό κινούμενο σχέδιο στη μάχη κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης

Μετά τις ιστορίες της Νίκης και της Κίκο για τον κανόνα του εσωρούχου, έρχεται η περιπέτεια του Βίκτωρα.

Parallaxi
ένα-διαφορετικό-κινούμενο-σχέδιο-στη-317241
Parallaxi

Μετά τις ιστορίες της Νίκης και της Κίκο για τον κανόνα του εσωρούχου, έρχεται η περιπέτεια του Βίκτωρα, ενός μαθητή δημοτικού, για να διδάξει με ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό τρόπο σε όλα τα παιδιά ότι το σώμα τους τούς ανήκει και να βοηθήσει στη μάχη για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Ο Βίκτωρας είναι ο νέος ήρωας της καμπάνιας “Ένα στα Πέντε” του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τη βουλευτή της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης, ΄Ελενα Ράπτη, να είναι η συντονίστρια στην Ελλάδα. Ο Βίκτωρας, στη νέα του περιπέτεια, που θα παρουσιαστεί σε επίσημη πρώτη προβολή το Σάββατο 5 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα “Ολύμπιον” στην Πλατεία Αριστοτέλους, δέχεται σεξουαλική παρενόχληση από ένα 16χρονο αγόρι.

Μπορεί όμως να προστατεύσει τον εαυτό του, γιατί γνωρίζει τον κανόνα του εσωρούχου, ξέρει πότε ένα άγγιγμα ή ένα μυστικό είναι καλό και πότε κακό, πότε ένα δώρο γίνεται δωροδοκία και πώς μπορεί να αποφύγει μια κατάσταση που ενδεχομένως να απειλήσει την ασφάλεια του.

Το προηγούμενο διάστημα προηγήθηκαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης το σποτάκι και το παραμύθι “Η Κίκο και το χέρι” που διδάσκουν τον κανόνα του εσωρούχου και η ιστορία κινουμένων σχεδίων με τίτλο “Το μυστικό της Νίκης”, όπου όσο κι αν προσπαθεί ένα πρόσωπο από το οικείο περιβάλλον της να βλάψει το κορίτσι, αυτό γνωρίζει πώς να προστατέψει τον εαυτό του.

“Η παιδική κακοποίηση δεν έχει ηλικία και τα περισσότερα παιδιά που έχουν πέσει θύματα λένε πως κακοποιούνται από τότε που θυμούνται τον εαυτό τους. Επίσης, δεν έχει φύλο η κακοποίηση, καθώς τα αγόρια πέφτουν πιο συχνά θύματα” ανέφερε η Έλενα Ράπτη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι στην αίθουσα “Παύλος Ζάννας” στο Ολύμπιον με αφορμή την επίσημη πρώτη προβολή της ιστορίας κινουμένων σχεδίων “Το μυστικό της Νίκης 2- Η περιπέτεια του Βίκτωρα”.

“Το πρόβλημα μας είναι στη σιωπή. Πρέπει να λύσουμε αυτή τη σιωπή. Τα παιδιά τείνουν να νιώθουν αισθήματα ντροπής, ενοχής και φόβου, πως τα ίδια το προκάλεσαν, ενώ δεν ισχύει κάτι τέτοιο” πρόσθεσε η κ.Ράπτη, τονίζοντας πως στην πλειονότητα τους δράστες είναι άτομα που το παιδί τους γνωρίζει και τους εμπιστεύεται.

Σύμφωνα με τη συντονίστρια της καμπάνιας στην Ελλάδα, ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ “στη χώρα μας τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά, αν αναλογιστεί κάποιος ότι σε έρευνα που πραγματοποίησε το υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, προκύπτει ότι το 16% των παιδιών πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης”.

Το “παρών” στη συνέντευξη Τύπου έδωσε ο συντονιστής Κοινωνικής Συνοχής και Μεταναστευτικού – Προσφυγικού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χάρης Αηδονόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε “αυτονόητο να στηρίζονται δράσεις ουσίας”.

Οι δράσεις και οι σκοποί καμπάνιας “‘Ενα στα Πέντε” υποστηρίζονται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα