Ενδοοικογενειακή βία: Καταγγελίες για 26 περιστατικά μέσα σε μία μέρα – Τα 4 νέα μέτρα
Ο Χρυσοχοΐδης ζήτησε από τους αστυνομικούς να μπαίνουν στη θέση των θυμάτων
Τουλάχιστον 20 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγγέλθηκαν μόνο στις 6 Απριλίου.
Κατά πληροφορίες, 26 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγγέλθηκαν στις αρμόδιες Αστυνομικές Υπηρεσίες όλης της Επικράτειας.
Η δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ. των Αγίων Αναργύρων και ο τρόπος λειτουργίας των αστυνομικών προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υπουργού Προστασίας του Πολίτης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος είχε τηλεδιάσκεψη με περίπου 3.000 αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. για το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας.
Ενδοοικογενειακή βία: Ο Χρυσοχοΐδης ζήτησε από τους αστυνομικούς να μπαίνουν στη θέση των θυμάτων
«Ο υπουργός ζήτησε από τους αστυνομικούς να σκύβουν πάνω από το πρόβλημα σαν να είναι δικό τους και να μπαίνουν στη θέση των θυμάτων. Ο πολίτης θέλει και πρέπει να νιώσει ασφαλής όταν έρθει σε εμάς. Σε κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής υποχρεούμαστε να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να νιώσει η γυναίκα ασφαλής και να είμαστε σίγουροι, πριν φύγει από εκεί, ότι θα συνεχίσει να είναι ασφαλής», ανέφεραν πηγές από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.
Τέσσερα επιπλέον μέτρα για τη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας
«Για κάθε καταγγελία αξιοποιείται ο ειδικός οδηγός διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει από το 2021, ο οποίος κωδικοποιήθηκε σε απλή μορφή και εμπλουτίστηκε με προσαρμογές στις νέες νομοθετικές αλλαγές για την ενδοοικογενειακή βία. Διαχειριζόμαστε κάθε θύμα με ενσυναίσθηση και του παρέχουμε κάθε υποστήριξη», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.
Τέσσερις βασικές προσθήκες στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας:
Κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη. Κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείριση τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία. Για κάθε περιστατικό ο αξιωματικός υπηρεσίας ενημερώνει τον διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού. Για κάθε θύμα εξασφαλίζονται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του.
Πηγή: iefimerida.gr