ΕΝΦΙΑ: Έφτασαν τα «ραβασάκια» – Τα SOS που «ξεφουσκώνουν» τον λογαριασμό
Στους προσωπικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων στο Taxisnet βρίσκεται ήδη ο φετινός ΕΝΦΙΑ
Στους προσωπικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων στο Taxisnet βρίσκεται ήδη ο φετινός ΕΝΦΙΑ, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάρτησης που ξεκίνησε την Κυριακή.
Για την πλειονότητα των περίπου 7,3 εκατομμυρίων φυσικών και νομικών προσώπων που έλαβαν το εκκαθαριστικό του φόρου, ο λογαριασμός είναι ίδιος με αυτόν του 2023. Λιγότερο ΕΝΦΙΑ, θα πληρώσουν όσοι ιδιοκτήτες είχαν πέρυσι ασφαλισμένα τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές (σεισμούς, πυρκαγιές και πλημμύρες), ενώ περισσότερο φόρο θα καταβάλλουν όσοι απέκτησαν ακίνητα το 2023.
Για τις ασφαλισμένες κατοικίες υπάρχει ένας νέος πίνακας στον οποίο αναλύεται η μείωση έως 10% του ΕΝΦΙΑ και συγκεκριμένα αναγράφονται ο Αριθμός Ακινήτου (ΑΤΑΚ) του ασφαλισμένου κτίσματος, ο συνολικός φόρος πριν την έκπτωση, το ποσοστό και το ποσό της έκπτωσης, το ποσό των λοιπών εκπτώσεων και ο κύριος φόρος.
Ο ΕΝΦΙΑ 2024 θα καταβληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Απριλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025.
Οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τον φόρο που θα πληρώσουν μέσα από τον λογαριασμό τους στο Taxisnet στην ιστοσελίδα aade.gr χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς τους κωδικούς.
Η ΑΑΔΕ, προς το παρόν, έστειλε ειδοποιητήρια μόνο σε όσους έχουν κατεβάσει την εφαρμογή (myAADEapp).
Οι υπόλοιποι μπορούν να δουν το λογαριασμό στο Taxis (στην ψηφιακή πύλη myAADE).
Τα 6 βήματα
Για να βρείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2024 θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:
1. Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE.
2. Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».
3. Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».
4. Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».
5. Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxis.
6. Επιλέγετε το έτος 2024 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2024.
Τα SOS που «ξεφουσκώνουν» τον λογαριασμό
Εντός των επομένων ημερών θα ανοίξει στο taxisnet και πάλι για τροποποιήσεις το Ε9, κι έτσι θα δοθεί η ευκαιρία για διορθώσεις σε εκκαθαριστικά που καταγράφονται “φουσκωμένα”.
Εν συνεχεία θα γίνει επανεκκαθάριση και επανυπολογισμός των δόσεων, με συμψηφισμό των όποιων επιπλέον ποσών που θα έχουν καταβληθεί ως τότε.
Στο πλαίσιο αυτό οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι άκρως προσεκτικοί. Τα συνηθέστερα, δε, λάθη στο Ε9 αφορούν στον όροφο στην παλαιότητα των ακινήτων, στο είδος του εμπράγματου δικαιώματος, καθώς και στη δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων.
Τι πρέπει να δείτε
Ειδικότερα τα σημεία κλειδιά που θα πρέπει να δοθεί σημασία είναι τα εξής:
1. Όροφος: Θα πρέπει να δηλώνεται ο ακριβής όροφος καθώς σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου, ο φόρος βασίζεται στον συντελεστή που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Έτσι ο φόρος υπολογίζεται με προσαύξηση. Συχνά είναι τα λάθη που αφορούν τις μεζονέτες. Η νομοθεσία ορίζει ότι στην περίπτωση μεζονέτας, ως όροφος θα πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφός της. Για παράδειγμα, αν μια μεζονέτα έχει τρεις ορόφους με είσοδο στο ισόγειο, τότε θα πρέπει να δηλωθεί ως όροφος ο δεύτερος, δηλαδή ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.
2. Ημιτελή κενά κτίσματα: Αν έχουν δηλωθεί σωστά και έχει υπολογιστεί η έκπτωση φόρου κατά 60%.
3. Ηλικία: Στον σχετικό κωδικό πρέπει να αναγραφεί το έτος έκδοσης της οικοδομικής αδείας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει τη τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.
4. Αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης η οικισμού: Αν έχει αναγραφεί η ακριβής τοποθεσία που βρίσκεται η έκταση και όχι μόνο ο Δήμος ή ο Νομός το μηχανογραφικό σύστημα λαμβάνει υπόψη την μεγαλύτερη Αρχική Οικοπεδική Αξία ανά τετραγωνικό μέτρο που ισχύει σε ολόκληρο το νομό.
5. Αγροτεμάχια με κτίσμα: Σε περίπτωση κατοικίας που βρίσκεται εντός του αγροτεμάχιου ο φόρος πενταπλασιάζεται αλλά δεν ισχύει το ίδιο αν το κτίσμα είναι γεωργικό.
6. Εμπράγματα δικαιώματα. Ο φόρος μεταβάλλεται δραστικά ανάλογα με το είδος των δικαιωμάτων (ψιλή κυριότητα ή επικαρπία) και θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί οι σωστοί κωδικοί στο Ε9.
7. Βοηθητικοί χώροι: Λάθος που κοστίζει ακριβά είναι η αναγραφή των βοηθητικών χώρων ως κύριων ή η δήλωση των υπογείων επιφανειών ακινήτων ως χώρων κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα μαζί με τους κύριους χώρους του ακινήτου. Στις περιπτώσεις αυτές χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Κι αυτό γιατί στις περιπτώσεις αυτές χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης καθώς για τους βοηθητικούς χώρους εφαρμόζεται συντελεστής 0,1.
8. Συνιδιοκτησία: Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της Α.Α.Δ.Ε. υπολογίζει τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. θεωρώντας ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, δηλαδή ότι όλο το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. του ακινήτου.
9. Επαγγελματικοί χώροι: Ένα από τα συνήθη λάθη είναι η δήλωση χώρων ως επαγγελματικών που στην οριζόντια ιδιοκτησία εμφανίζονται ως αποθήκη. Αυτό συμβαίνει όταν το ακίνητο είναι μισθωμένο ως επαγγελματικός χώρος. Επισημαίνεται ότι οι αποθήκες, ακόμη και αν είναι ξεχωριστή οριζόντια ιδιοκτησία, έχουν σημαντικά μειωμένο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τους κανονικούς επαγγελματικούς χώρους ή τις κατοικίες.
Σημειώνεται ότι σε 7,3 εκατ. φυσικά και νομικά πρόσωπα το Σαββατοκύριακό έφτασαν τα εκκαθαριστικά. Ο δε, φόρος, είναι μειωμένος από 10% έως 100% για πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και υψηλότερος για όσους απέκτησαν ακίνητα το 2023, όπως και αμετάβλητος για τους περισσότερους. Στα εκκαθαριστικά των φορολογούμενων με ασφαλισμένες κατοικίες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες υπάρχει ένας νέος πίνακας στον οποίο αναλύεται η μείωση έως 10% του ΕΝΦΙΑ και συγκεκριμένα αναγράφονται ο Αριθμός Ακινήτου (ΑΤΑΚ) του ασφαλισμένου κτίσματος, ο συνολικός φόρος πριν την έκπτωση, το ποσοστό και το ποσό της έκπτωσης, το ποσό των λοιπών εκπτώσεων και ο κύριος φόρος.