ΕΟΔΥ: Οδηγίες προς τους πλημμυροπαθείς για προστασία από τροφική δηλητηρίαση

Ο ΕΟΔΥ δίνει οδηγίες σε όσους επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel για αποφυγή του κινδύνου τροφικής δηλητηρίασης.

Parallaxi
εοδυ-οδηγίες-προς-τους-πλημμυροπαθεί-1055845
Parallaxi

Συστάσεις από τον ΕΟΔΥ προς τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel για προστασία από τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης στους χώρους φιλοξενίας για πλημμυροπαθείς. Τι να προσέχουν οι πολίτες κατά την προετοιμασία και μεταφορά του φαγητού, τι να προσέχουν με το νερό.

Ο ΕΟΔΥ δίνει οδηγίες σε όσους επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel για αποφυγή του κινδύνου τροφικής δηλητηρίασης. Οι συστάσεις αφορούν την πρόληψη των νοσημάτων που μεταδίδονται με τροφή και νερό σε χώρους φιλοξενίας όπου συνωστίζονται άνθρωποι, οι οποίοι που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ειδικότερα:

* Διατηρούμε χωριστά τα μαγειρεμένα τρόφιμα.

* Διατηρούμε σε χωριστά δοχεία τα ωμά τρόφιμα (π.χ. κρέας, κοτόπουλο, θαλασσινά) από τα μαγειρεμένα.

* Χρησιμοποιούμε άλλα εργαλεία (π.χ. μαχαίρια, ξύλα κοπής) για τα ωμά και άλλα για τα μαγειρεμένα τρόφιμα.

* Μεταφέρουμε και διατηρούμε τα τρόφιμα με ασφάλεια.

* Τα τρόφιμα, κατά τη μεταφορά τους, θα πρέπει να μην εκτίθενται απευθείας στον ήλιο.

* Προσέχουμε ώστε να διατηρούνται οι σωστές θερμοκρασίες εντός των οχημάτων.

* Προστατεύουμε τα τρόφιμα και την περιοχή της κουζίνας από έντομα, κατοικίδια και άλλα ζώα.

* Φροντίζουμε για το καλό μαγείρεμα των τροφίμων.

* Μαγειρεύουμε καλά το φαγητό, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κρέας, πουλερικά, αυγά και θαλασσινά. Ειδικά για το κρέας και τα πουλερικά, τα μαγειρεύουμε έτσι ώστε ο ζωμός τους να είναι καθαρός και όχι ροζ.

* Αναθερμαίνουμε προσεκτικά τα μαγειρεμένα φαγητά πριν τα σερβίρουμε.

* Διατηρούμε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες.

* Φροντίζουμε ώστε να μεσολαβεί όσο το δυνατόν λιγότερος χρόνος μεταξύ του μαγειρέματος και της κατανάλωσης του φαγητού.

* Δεν αφήνουμε μαγειρεμένο φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες.

* Τοποθετούμε έγκαιρα στο ψυγείο κάθε μαγειρεμένο ή ευαίσθητο στη ζέστη φαγητό ή τρόφιμο (κάτω από 5O C). Η συνιστώμενη θερμοκρασία στην κατάψυξη είναι 0 C.

* Διατηρούμε το μαγειρεμένο φαγητό ζεστό μέχρι να καταναλωθεί.

* Το περισσευούμενο φαγητό, συνιστάται να καταναλώνεται μέσα σε 24 ώρες, ενώ τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά μέσα σε 3 ημέρες.

* Δεν ξεπαγώνουμε κατεψυγμένα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου. Τα τρόφιμα που αποψύχονται συνιστάται να μαγειρεύονται εντός μίας ώρας.

* Καταναλώνουμε πάντα ασφαλές νερό.

Στην περίπτωση που ενημερωθούμε ότι δεν πρέπει να καταναλώσουμε το νερό στο χώρο φιλοξενίας:

* Χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο νερό.

* Εναλλακτικά, βράζουμε το νερό πριν την κατανάλωσή του (1-2 λεπτά).

* Δεν αφήνουμε τα μπουκάλια με το εμφιαλωμένο νερό εκτεθειμένα στον ήλιο.

* Αποθηκεύουμε το εμφιαλωμένο νερό στο ψυγείο ή σε σκοτεινά και δροσερά μέρη.

* Καταναλώνουμε 2-3 λίτρα νερού / ημέρα ιδιαίτερα όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.

Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής τονίζει ο ΕΟΔΥ:

* Πλένουμε τα χέρια μας πριν το χειρισμό των τροφίμων και μετά την τουαλέτα.

* Πλένουμε και απολυμαίνουμε επιμελώς όλες τις επιφάνειες και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε στην προετοιμασία του φαγητού.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα