Επέκταση του τουρκικού real estate σε Έβρο, Θράκη και νησιά
Κεφάλαια από Βουλγαρία και «συγκεκαλυμμένα» από την Τουρκία αγοράζουν παλιά σπίτια
«Η αύξηση των αγορών σπιτιών σε χωριά ακόμη και της ενδοχώρας της Ροδόπης όπως ο Ίμερος, η Ξυλαγανή, οι Προσκυνητές και άλλα είναι πρωτοφανής. Μόνο τους τελευταίους μήνες αγοράστηκαν περίπου 50 ακίνητα κυρίως από άτομα βουλγαρικής καταγωγής αλλά και Τούρκους. Επιπλέον υπάρχει στην παραλιακή ζώνη του δήμου μας, μήκους 27 χιλιομέτρων, η κατασκευή περίπου 15-20 ξενοδοχειακών μονάδων και άλλων τουριστικών ακινήτων που ανήκουν σε άτομα από τις ίδιες χώρες».
Κεφάλαια από Βουλγαρία και «συγκεκαλυμμένα» από την Τουρκία αγοράζουν παλιά σπίτια
Σε αυτές τις επισημάνσεις προχώρησε μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Μαρώνειας – Σαπών Απόστολος Ιωάννου, σχετικά με τον επονομαζόμενο «εποικισμό» παραμεθόριων περιοχών της χώρας και την επέκταση του τουρκικού real estate που είχαν αναδείξει με πρωτοσέλιδο τους «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» στις 22 Μαρτίου 2025.
Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και στον νομό Εβρου τόσο στην πόλη της Αλεξανδρούπολης όπου δημιουργούνται συνεχώς νέα καταλύματα και εξαγοράζονται ξενοδοχειακές μονάδες, όσο και σε χωριά της ευρύτερης περιοχής όπου κεφάλαια από Βουλγαρία και «συγκεκαλυμμένα» από την Τουρκία, αγοράζουν 5-6 παλιά σπίτια, σε καθένα από αυτά.
Διπλή έρευνα
Η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, προβληματίζει την κυβέρνηση και έχει κινητοποιήσει αφενός την ΕΥΠ που ελέγχει τουλάχιστον 130 από αυτές τις αγοραπωλησίες (σε όλη τη Θράκη, και σε νησιά όπως η Λέσβος, η Σάμος, η Κως, η Λέρος, η Κάλυμνος, η Ρόδος κ.λπ.) αλλά αφετέρου την Αρχή κατά του Ξεπλύματος Χρήματος που παραδίδει τουλάχιστον 4-5 έγγραφα και εκθέσεις μηνιαίως σχετικά με ύποπτες συναλλαγές στη συγκεκριμένη περιοχή από μόνιμους κατοίκους μουσουλμανικής καταγωγής ή από άτομα τουρκικής καταγωγής.
Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί με τον τουρκικό «επεκτατισμό» ήταν η πρόσφατη τοποθέτηση του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη, ο οποίος μιλώντας σε Φόρουμ, υπογράμμισε ότι «με μόλις 10.000 – 15.000 ευρώ βούλγαροι πολίτες αγοράζουν εγκαταλελειμμένες κατοικίες στα χωριά του Εβρου. Πιο επικίνδυνη όμως είναι η αγορά κατοικιών από εταιρείες τουρκικών κεφαλαίων και συμφερόντων, που με τη σύστασή τους κατά το εμπορικό δίκαιο στη χώρα μας, την εγγραφή τους στο τοπικό Επιμελητήριο και την έκδοση απλώς ενός ΑΦΜ αγοράζουν ό,τι θέλουν και όπου θέλουν κατά μήκος του ποταμού Eβρου».
Σύμφωνα με αναφορές στο γραφείο του δημάρχου Αλεξανδρούπολης, συρρέουν επιχειρηματίες από την Τουρκία αλλά και ορισμένοι εκπρόσωποί τους, μουσουλμάνοι από τη Ροδόπη και την Ξάνθη, που επιζητούν άδειες για επενδύσεις σε εμπορικές δραστηριότητες, ενώ υπάρχει κινητικότητα για αγορά ξενοδοχείων, παραδοσιακών οικημάτων, πολυκατοικιών με διαμερίσματα Airbnb καθώς και εστιατορίων εντός και εκτός Αλεξανδρούπολης. Σε ορισμένες από αυτές τις αγορές πρωτοστατεί τούρκος επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης εταιρείας με οικοδομικά υλικά. Σε μια περίπτωση υπήρξε απόπειρα αγοράς ξενοδοχείου που βρίσκεται σε στρατηγικού ενδιαφέροντος σημείο στην Αλεξανδρούπολη, η οποία τελικά ματαιώθηκε. Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, μιλώντας στα «ΝΕΑ», εξέφρασε απορίες για αυτές τις επενδύσεις τούρκων επιχειρηματιών, αφού «φαίνεται ότι είναι για αυτούς οικονομικά ασύμφορη, εφόσον δεν υπάρχει μεγάλη τουριστική κίνηση στην περιοχή αλλά και είναι μεγάλο το εργατικό κόστος σε σχέση με τη γειτονική μας χώρα».
«Εισβολή κεφαλαίων»
Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι ο τρόπος μυστικής «εισβολής» των τουρκικών κεφαλαίων στη Θράκη και στα ακριτικά νησιά. Γιατί ενώ υπάρχει απαγόρευση στην αγορά ακινήτων από τούρκους πολίτες και εταιρείες στη συγκεκριμένη ευαίσθητη περιοχή, με τροποποιήσεις που έγιναν το 2011 στην ισχύουσα νομοθεσία, κάθε εταιρεία που διατηρεί έδρα στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορεί να προχωρήσει στην αγορά ακινήτου σε περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες «παραμεθόριες», δίχως την έγκριση της σχετικής επιτροπής, στην οποία μετέχει εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Aμυνας. Το ίδιο ισχύει και για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά όχι για εκείνους τους πολίτες τρίτων χωρών.
Ομως διαπιστώνεται ότι πίσω από αυτές τις ελληνικές ή ευρωπαϊκές εταιρείες κρύβονται τουρκικά κεφάλαια με τροποποιήσεις στη σύστασή τους. Οπως είναι γνωστό, άλλωστε, πολλοί γερμανοί πολίτες (αλλά και από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης) έχουν και την (υποκρυπτόμενη) τουρκική υπηκοότητα!
Μάλιστα, η Αρχή κατά του Ξεπλύματος Χρήματος έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στον επονομαζόμενο «διασυνοριακό μετασχηματισμό» εταιρειών (υπό το φως της Οδηγίας 2017/1132 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 2017).
Πρόκειται για συγχωνεύσεις στις οποίες συμμετέχουν μία ή περισσότερες κεφαλαιουχικές εταιρείες με έδρα στην Ελλάδα και μία ή περισσότερες αλλοδαπές κεφαλαιουχικές εταιρείες.
Στη Βουλή
Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι στις 27 Μαρτίου, 11 βουλευτές της ΝΔ με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Ροδόπης και πρώην υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη, υπέβαλαν – με βάση και το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» που προηγήθηκε – κοινή ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς έξι υπουργεία.
Οι βουλευτές ανέφεραν ότι «η νομοθεσία, η νομολογία και η «θεωρία της έδρας του νομικού προσώπου» που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια, έναντι της «θεωρίας ελέγχου» σύμφωνα με την οποία εξετάζονταν η ιθαγένεια μέχρι φυσικού προσώπου που ελέγχει το νομικό πρόσωπο που ίσχυε παλιότερα, καθίσταται εξαιρετικά επικίνδυνη για την ασφάλεια, την άμυνα και τη δημογραφική θωράκιση της περιοχής, ιδιαίτερα στη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Τα τελευταία χρόνια μας καταγγέλλεται από συμβολαιογράφους, δικηγόρους, δημόσιους λειτουργούς αλλά και απλούς πολίτες, ότι έχουν πολλαπλασιαστεί αξιοσημείωτα οι αγορές ακινήτων και επιχειρήσεων ιδιαίτερα στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που δεν είναι απλά «παραμεθόριες» αλλά και «αμυντικές»».
Πηγή: in.gr