Επιδημία κοριών στην Ευρώπη: Εκτός κινδύνου η Ελλάδα

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για επικείμενη έξαρση της παρουσίας των εντόμων – Ανησυχία στις ΗΠΑ.

Parallaxi
επιδημία-κοριών-στην-ευρώπη-εκτός-κιν-1070460
Parallaxi

Τα πρόσφατα συμβάντα με την εμφάνιση των κοριών στο Παρίσι έχουν δημιουργήσει ένα ισχνό κύμα ανασφάλειας και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως είναι το Λονδίνο, αλλά και σχετικές συζητήσεις στις ΗΠΑ, ενώ σε μία μεμονωμένη περίπτωση, αυτή της Τουρκίας, αποτέλεσαν από μερίδα ΜΜΕ εργαλείο προσπάθειας αποπροσανατολισμού σε σχέση με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, σε μια ατυχή προσπάθεια πρόκλησης εντυπώσεων, τουρκικά ΜΜΕ παράφρασαν τα όσα ανέφερε στην ελληνική τηλεόραση ο κ. Γιώργος Λάμπρου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Απολύμανσης Κοριών (ΣΕΑΜΕ), ότι δήθεν η Ελλάδα βρίσκεται σε «κατάσταση συναγερμού» λόγω κοριών που εμφανίζονται συχνά σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές. Στην πραγματικότητα, στην τοποθέτησή του ο κ. Λάμπρου επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι και θα συνεχίσει να είναι, ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός και ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, καθώς η χώρα δεν βιώνει αντίστοιχη κατάσταση με τη Γαλλία.

Επίσης, δεν υπάρχουν ενδείξεις για επικείμενη έξαρση παρουσίας κοριών. Κάθε αναφορά για «κατάσταση συναγερμού» στην Ελλάδα, λόγω κοριών στην υφιστάμενη κατάσταση, είναι fake news.

Παράλληλα, ο κ. Λάμπρου τόνισε ότι στον κλάδο του απασχολείται υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό με αυξημένη τεχνογνωσία και εμπειρία, ως εκ τούτου εφαρμόζονται πλάνα ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων και στον τομέα του τουρισμού.

Λαμβάνοντας υπόψη τα έως σήμερα γνωστά δεδομένα, η κατάσταση στην Ελλάδα, σχετικά με τους κοριούς, είναι η φυσιολογικά αναμενόμενη και κάθε προσβολή από το συγκεκριμένο αιμομυζητικό έντομο, διαχειρίζεται επιτυχώς.

Περαιτέρω, ο Πρόεδρος του ΣΕΑΜΕ θύμισε ότι ο κοριός είναι «ταξιδευτής», εφόσον εύκολα κρύβεται στις αποσκευές, ως εκ τούτου μεταφέρεται αθόρυβα και ανεμπόδιστα σε οποιοδήποτε προορισμό. Συνεπώς, μπορεί να εντοπιστεί σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου ή σε οποιαδήποτε μέσο μαζικής μεταφοράς. Παρ’ όλα αυτά, συμπλήρωσε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα είναι και θα συνεχίσει να είναι, ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός και κατέληξε ότι το επιστημονικό προσωπικό των επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες απεντόμωσης στην Ελλάδα είναι υψηλού επιπέδου και εφαρμόζουν μεθόδους ολοκληρωμένης διαχείρισης, με σκοπό τη διαρκή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του κλάδο του τουρισμού.

Από πλευράς του, ο κ. Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), σε συνέντευξή του στα μέσα της Κύπρου, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχουν θέματα με κοριούς στην Κύπρο, αλλά σε οποιαδήποτε περίπτωση ο κλάδος θα είναι έτοιμος να τα αντιμετωπίσει. Εξάλλου, ο κ. Ρουσουνίδης, σημείωσε η τουριστική βιομηχανία είναι μία βιομηχανία που πρέπει να είναι κανείς επί ποδός 24 ώρες το 24ωρο και να προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο.

Παρίσι, Λονδίνο και ΗΠΑ: Τι συζητείται για το θέμα των κοριών

Η Γαλλία φαίνεται να έχει «ανοιχτούς λογαριασμούς» με τους κοριούς, εδώ και μία πενταετία, δηλαδή η αναζωπύρωση του αιμομυζητικού εντόμου δεν είναι κάτι καινούριο για τη γαλλική πρωτεύουσα. Ειδικότερα, η ANSES, η Γαλλική Υπηρεσία για την Ασφάλεια των Τροφίμων, του Περιβάλλοντος και της Επαγγελματικής Υγείας, ανέφερε ότι μεταξύ 2017 και 2022, μολύνθηκαν από κοριούς περισσότερα από 1 στα 10 νοικοκυριά. Περαιτέρω, οι ειδικοί απεντομωτές ανέφεραν ότι το 2018 ανέλαβαν δράση σε 400.000 διευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων, διαμερισμάτων και σπιτιών. Στη συνέχεια, το 2020, η γαλλική κυβέρνηση ξεκίνησε μια εκστρατεία που περιλάμβανε τηλεφωνική γραμμή για κοριούς και έναν ειδικό ιστότοπο για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Το γιατί επέστρεψαν οι κοριοί, είναι ένα θέμα το οποίο συζητείται ευρέως στη Γαλλία. Μία εξήγηση, είναι ότι τα ισχυρά εντομοκτόνα προηγούμενων ετών έχουν απαγορευτεί λόγω της επικινδυνότητάς τους, οδηγώντας σε αναζωπύρωση κοριών, ενώ σε έκθεσή της η οποία εκδόθηκε το καλοκαίρι, η ANSES απέδωσε την αύξηση των κοριών τόσο στην αύξηση των ταξιδιών, όσο και στην αυξανόμενη αντοχή των κοριών στα εντομοκτόνα.

Mάλιστα, οι γαλλικές αρχές φοβούνται ότι η εξάπλωση των κοριών αναμένεται να επηρεάσει και την τουριστική κίνηση στον προορισμό. Από την άλλη πλευρά, στο Λονδίνο, υπάρχει μία ανησυχία στις αρχές, για το εάν το πρόβλημα του Παρισιού θα επεκταθεί και στη βρετανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με το BBC, ο δήμαρχος του Λονδίνου, κ. Σαντίκ Καν, καθησύχασε τους πολίτες, επισημαίνοντας πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να μην εξαπλωθούν τα έντομα στο σύστημα μεταφορών.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος του Λονδίνου, η εταιρεία Transport for London απολυμαίνει καθημερινά τα καθίσματα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ πρόσθεσε πως έχει έρθει σε επαφή με αξιωματούχους στη Γαλλία για να διερευνήσει το κατά πόσο θα μπορούσαν να αντληθούν μαθήματα από την εμπειρία τους με τους κοριούς.

Περαιτέρω, ο δήμαρχος του Λονδίνου σημείωσε ότι έχει μιλήσει και  με τη Eurostar, τη διαχειρίστρια εταιρεία του σιδηροδρομικού δικτύου που συνδέει το Λονδίνο με το Παρίσι μέσω της Μάγχης, η οποία με τη σειρά της δήλωσε ότι δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση κοριών στα τρένα. Αναλυτικά, εκπρόσωπος της  Eurostar ανέφερε ότι οι υφασμάτινες επιφάνειες σε όλα τα τρένα καθαρίζονται διεξοδικά σε τακτική βάση και αυτό περιλαμβάνει καθαρισμό με ζεστό νερό, που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην εξάλειψη των κοριών.

Τα ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα αποτελούν σημαντικό σημείο εξάπλωσης

Για το θέμα έχουν ανοίξει συζητήσεις και στις ΗΠΑ. Σχετικά, ο κ. Michael F. Potter, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κεντάκι, ανέφερε στο CNN ότι, ενώ οι προσβολές από κοριούς μπορεί να συμβούν σε όλους τους τύπους χώρων, τα ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα αποτελούν σημαντικό σημείο εξάπλωσης και συμπλήρωσε ότι οι αυξήσεις-ρεκόρ στα ταξίδια και η έλλειψη προσωπικού στον κλάδο της φιλοξενίας, είναι ανησυχητικά στοιχεία όσον αφορά τους κοριούς. Ειδικότερα για το θέμα της έλλειψης προσωπικού, ο κ. Potter σημείωσε ότι αυτό είναι ανησυχητικό, γιατί ο καλύτερος τρόπος για τα ξενοδοχεία να αποτρέψουν την κλιμάκωση των προσβολών, είναι να παραμείνουν σε επαγρύπνηση. Και ο αποτελεσματικότερος τρόπος με τον οποίο μπορούν να το κάνουν αυτό, είναι να πραγματοποιούν τακτικές επιθεωρήσεις στα δωμάτια και αν εκπαιδεύουν το προσωπικό τους ώστε να εντοπίζει παρασιτώσεις στα αρχικά τους στάδια.

‘Όσον αφορά στις συμβουλές προς τους ταξιδιώτες, η American Hotel & Lodging Association προτείνει μεταξύ άλλων έλεγχο στα κεφαλάρια, στις πολυθρόνες και στον καναπέ, την αλλαγή δωματίου εάν αυτό είναι κατειλημμένο από κοριούς, καθώς και την προστασία των αποσκευών με πλαστικό κάλυμμα.

πηγή protothema

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα