Επιτραπέζιες ελιές: Μπροστά σε σοβαρές αρνητικές συνέπειες οι εξαγωγές στις ΗΠΑ
Επιτραπέζιες ελιές: Αποτίμηση επιπτώσεων
Αντιμέτωπες με σοβαρές αρνητικές συνέπειες βρίσκονται οι ελληνικές επιτραπέζιες ελιές, τις οποίες θα φέρουν οι δασμοί Τραμπ στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Απορρόφηση μέρους του κόστους για τη διατήρηση του μεριδίου αγοράς στις ΗΠΑ αποφάσισε η ΠΕΜΕΤΕ
Με εξαγωγές αξίας 214 εκατ. ευρώ προς τις ΗΠΑ – που αντιστοιχούν στο 28% των συνολικών εξαγωγών του προϊόντος – οι επιτραπέζιες ελιές αποτελούν το σημαντικότερο ελληνικό αγροτικό εξαγώγιμο προϊόν στην αμερικανική αγορά.
«Η θέση αυτή απειλείται πλέον άμεσα», επισημαίνει χαρακτηριστικά η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών, Τυποποιητών, Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΜΕΤΕ).
Επιτραπέζιες ελιές: Αποτίμηση επιπτώσεων
Υπό το βάρος των εξελίξεων και με αίσθηση ευθύνης απέναντι στο προϊόν, η ΠΕΜΕΤΕ συγκάλεσε έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 12 Απριλίου 2025 στα Καμένα Βούρλα, με στόχο την αποτίμηση των επιπτώσεων των νέων μέτρων στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος, καθώς και τη διαμόρφωση προτάσεων για την στήριξη της βιωσιμότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων, των θέσεων εργασίας και των ελαιοπαραγωγών που στηρίζουν τον κλάδο.
Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης επισημάνθηκαν κρίσιμα ζητήματα:
- Πέραν των δασμών, η σημαντική υποτίμηση του αμερικανικού νομίσματος λειτουργεί ως έμμεσος επιπλέον «δασμός», αυξάνοντας περαιτέρω το κόστος του προϊόντος.
- Η οικονομική πίεση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς στις ΗΠΑ αναμένεται να επιφέρει μείωση της κατανάλωσης, επηρεάζοντας και τη ζήτηση για επιτραπέζιες ελιές.
- Η γενικευμένη παγκόσμια ύφεση, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης εμπορικής αβεβαιότητας, αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις και σε άλλες αγορές, εντός και εκτός Ευρώπης.
Τι αποφασίστηκε
Τα μέλη της ΠΕΜΕΤΕ αποφάσισαν ομόφωνα να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια απορροφώντας μέρος από τα παραπάνω κόστη για τη διατήρηση του μεριδίου αγοράς της ελληνικής ελιάς στις ΗΠΑ.
«Οποιαδήποτε απώλεια αγοράς θα έχει σοβαρές συνέπειες στις θέσεις εργασίας για τους 5.000+ απασχολούμενους στον κλάδο, πλήγμα στο αγροτικό εισόδημα για τις πλέον των 50.000 γεωργικών οικογενειών και αρνητικό αντίκτυπο για τις τοπικές οικονομίες της ελληνικής περιφέρειας», επισημαίνει η ΠΕΜΕΤΕ, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι «το βάρος αυτό δεν μπορεί να το επωμιστεί εξ΄ ολοκλήρου ο εξαγωγικός τομέας».
Παράλληλα με την διαπραγμάτευση για εξάλειψη των δασμών, όπως σημειώνει η ΠΕΜΕΤΕ, απαιτείται άμεση, στοχευμένη και αποφασιστική κρατική παρέμβαση με ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο των εξαγγελιών που έχουν ήδη προβεί άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία, αλλά και προσφάτως το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Η μη λήψη μέτρων διακυβεύει όλα τα παραπάνω και θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε όλους τους τομείς του κλάδου στην τρέχουσα (2024/25) και την επόμενη (2025/26) ελαιοκομική περίοδο», υπογραμμίζει η ΠΕΜΕΤΕ, η οποία τονίζει ότι «παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στην υποστήριξη των μελών της και της ελληνικής ελαιοπαραγωγής, με κύριο στόχο τη διατήρηση και ενίσχυση της παρουσίας του ελληνικού προϊόντος στις διεθνείς αγορές, παρά τις διαρκώς αυξανόμενες γεωπολιτικές και εμπορικές προκλήσεις».
Πηγή: ΟΤ