Έρχεται νέος τρόπος ενημέρωσης για τα κλειστά σχολεία με το 112
Αλλάζει το μοντέλο σε έκτακτες περιπτώσεις.
Νέος τρόπος ενημέρωσης για τα κλειστά σχολεία έρχεται σε λίγο καιρό με το 112 να παίρνει τη θέση των ανακοινώσεων του υπουργείου Παιδείας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ καθημερινά γίνονται γνωστές ολοένα και περισσότερες χρήσεις του τριψήφιου αριθμού σε έκτακτες καταστάσεις.
Όπως είπε χαρακτηριστικά:
«Το 112 θα δίνει τη δυνατότητα στους γονείς αντί να ψάχνουν στα sites ή σε μία ανακοίνωση, να ξέρουν μέσω του 112 αν θα πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο, αν κινδυνεύουν, αν οι εργαζόμενοι πρέπει να πάνε στη δουλειά τους, αν υπάρχει μερική ή ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας και ποια μέτρα πρέπει να υπάρχουν. Όλοι θα ενημερώνονται άμεσα από το 112».
Το αρμόδιο υπουργείο αναλαμβάνει έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό πρόληψης αλλά και διαχείρισης κρίσεων το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ και η Πολιτική Άμυνα αναμένεται να διευρυνθεί.
Υπενθυμίζεται ότι το 112, ο αριθμός ενημέρωσης για έκτακτες ανάγκες τέθηκε σε λειτουργία το 2019. Το 112 αποτελεί μια ολοκληρωμένη υπηρεσία επικοινωνιών εκτάκτου ανάγκης, η οποία περιλαμβάνει εισερχόμενο και εξερχόμενο σκέλος και χρησιμοποιείται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, ο πολίτης μπορεί να καλέσει το 112 σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οπουδήποτε στην Ελλάδα. Όσον αφορά το εξερχόμενο σκέλος, η υπηρεσία επιτρέπει την προειδοποίηση των πολιτών σε περιπτώσεις φυσικών, τεχνολογικών και άλλων καταστροφών με την αποστολή μηνυμάτων μέσω διαφόρων τεχνολογιών και καναλιών επικοινωνίας.
112 και για πόλεμο! Αλλάζει η Πολιτική Άμυνα
Επέκταση του γνωστού μας 112 και στην Πολιτική Άμυνα βρίσκεται στα σκαριά, προκειμένου να ενημερώνονται άμεσα οι πολίτες σε περίπτωση που οι συνθήκες το επιβάλουν.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ζητήματα όπως η προστασία των αμάχων σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης περιλαμβάνονται στο Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Άμυνας της χώρας, πολλές διατάξεις του οποίου, όπως και η κωδική ονομασία του, διατηρούνται απόρρητα.
Όπως εξηγεί στην εφημερίδα ο συνταγματάρχης Νικόλαος Παππάς, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πολιτικής Άμυνας – Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΑΜ – ΠΣΕΑ) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όταν ενεργοποιούνται οι σειρήνες είναι μάλλον αργά για να ενημερωθεί κανείς για το πού πρέπει να απευθυνθεί και τι να κάνει.
Σύμφωνα με τον κ. Παππά και τον αντισμήναρχο Ιωάννη Κατσανεβάκη, τμηματάρχη της Ε’ Διεύθυνσης της Υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για την Αθήνα, το «κλειδί» είναι η εκπαίδευση του πληθυσμού που πραγματοποιείται σε «νεκρές» περιόδους.
«Αποστολή είναι να σώζουμε ζωές αμάχου πληθυσμού», λέει ο κ. Παππάς και τονίζει ότι στις πολεμικές συρράξεις ο μεγαλύτερος αριθμός των νεκρών καταγράφεται μεταξύ των αμάχων.
Πηγή: ieidiseis.gr