Έρευνα για τις επιπτώσεις από την κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου
Ξεκινάει έρευνα για τις επιπτώσεις στην αγορά από την κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου, στο πλαίσιο της αναθεώρησης των μέτρων που λήφθηκαν με βάση την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.
Στη διενέργεια έρευνας – μελέτης για τις επιπτώσεις στην αγορά από την κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου προχωράει το υπουργείο Οικονομίας, στο πλαίσιο της αναθεώρησης των μέτρων που λήφθηκαν με βάση την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Ένα από τα μέτρα προς αναθεώρηση είναι και η ενιαία τιμή του βιβλίου.
Η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή προχώρησε στη διακήρυξη συνοπτικού διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου για τη δράση: «Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την διενέργεια έρευνας – μελέτης εκ των υστέρων αξιολόγησης των επιπτώσεων της τροποποίησης του νόμου περί ενιαίας τιμής βιβλίου».
Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στις 4 Ιουλίου 2017 ημέρα Τρίτη και ώρα 12:00 στη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό πρέπει να υποβάλλουν γραπτές σφραγισμένες προσφορές, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην προκήρυξη το αργότερο μέχρι τις 3 Ιουλίου 2017 ημέρα Δευτέρα και ώρα 14:00.
Σημειώνεται ότι ο χρόνος ισχύος της σύμβασης που θα υπογραφεί με τον ανάδοχο είναι 6 μήνες.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το σχέδιο σύμβασης: «το αντικείμενο της σύμβασης αφορά στην παροχή υπηρεσιών συμβούλου, για τη διενέργεια έρευνας – μελέτης για την αξιολόγηση της εφαρμογής νομοθετικής ρύθμισης, η οποία βασίστηκε κυρίως σε σύσταση του ΟΟΣΑ και υιοθετήθηκε με συγκεκριμένα κριτήρια, προκειμένου να βελτιωθούν οι όροι του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά βιβλίου (τροποποίηση του Ν. 2557/1997 ως προς την Ενιαία Τιμή Βιβλίου).
Ειδικότερα, η μελέτη θα εξετάσει το βαθμό εφαρμογής και τα αποτελέσματα των προτάσεων της μελέτης του ΟΟΣΑ «Ανασκόπηση Αξιολόγησης Ανταγωνισμού: Ελλάδα, 2014 (Εργαλειοθήκη Ι)», της συγχρηματοδοτούμενης πράξης «Εντοπισμός κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό σε συγκριμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας και προτάσεις για την άρση τους» με 11/53 Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης MIS 376551, οι οποίες στόχευαν στην άρση της εφαρμογής του νόμου ως προς την προστασία των βιβλίων από τις ελεύθερες εκπτώσεις (Συστάσεις 120-121 (λιανικό εμπόριο), κεφάλαιο 2.8), καθώς και τον εντοπισμό τυχόν επιπλέον μέτρων που απαιτούνται για την πλήρη εφαρμογή τους.
Θα λάβει επίσης υπόψη τις εξωτερικές οικονομίες που υφίστανται στην αγορά του βιβλίου, ιδίως όσον αφορά τη γλωσσική και πολιτιστική πολυμορφία. Ο χρόνος ο οποίος έχει παρέλθει από την υιοθέτηση της σχετικής νομικής ρύθμισης μπορεί να θεωρηθεί επαρκής για την εκτίμηση των επιπτώσεων της τροποποίησης του νόμου».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ