Εργαζόμενοι «υπό δοκιμή» – Επιστολή Συλλόγου Αρχιτεκτόνων στην Κεραμέως

Κάνουν λόγο για απροστάτευτους εργαζόμενους

Parallaxi
εργαζόμενοι-υπό-δοκιμή-επιστολή-σ-1257748
Parallaxi

Με επιστολή του στην Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως και τον Γενικό Γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων, Νίκο Μηλαπίδη, ο ΣΑΔΑΣ (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών) ενημερώνει για τις σχετικές αποφάσεις που έλαβε στο τελευταίο του συμβούλιο.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Αξιότιμη κ. Υπουργέ, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Από το 2010, με το τον εφαρμοστικό νόμο 3899/2010 (ΦΕΚ Α’212) «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας», ανάμεσα σε πολλά και διάφορα μέτρα του Κεφαλαίου Β’, τα οποία θεωρούμε ότι πλήττουν τα εισοδήματα των εργαζομένων και τους όρους της εργασίας τους, η §5.α. του άρθρου 17, ορίζει ότι:

Στην παράγραφο 2 του άρθρου 74 του ν.3863/2010 προστίθεται εδάφιο Α’ ως εξής: «Α. Η απασχόληση με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου λογίζεται ως απασχόληση δοκιμαστικής περιόδου για τους πρώτους δώδεκα (12) μήνες από την ημέρα ισχύος της και η οποία μπορεί να καταγγελθεί χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση απόλυσης, εκτός κι αν άλλο συμφωνήσουν τα μέρη.»

Στην §2 του άρθρου 74 του Ν.3863/2010 (ΦΕΚ Α’115), η χρονική περίοδος κατά την οποία ο εργαζόμενος μπορούσε να απολυθεί χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση, θεωρούνταν δηλαδή «απασχόληση δοκιμαστικής περιόδου» σύμφωνα με το λεκτικό του εφαρμοστικού νόμου, περιορίζονταν στους δύο μήνες.

Ο Σύλλογός μας, μέλη του οποίου μεταξύ άλλων είναι και εργαζόμενοι και εργοδότες, θεωρεί ότι κατά κοινή πείρα το παραπάνω χρονικό διάστημα των δύο μηνών είναι υπεραρκετό ως δοκιμαστική περίοδος και η περαιτέρω «δοκιμασία» απλά επιτρέπει, αν όχι ενθαρρύνει, καταχρηστικές συμπεριφορές στην αγορά εργασίας. Έχουμε ήδη γίνει αποδέκτες καταγγελιών από μέλη μας περί πρακτικών «ανακύκλωσης εργαζομένων». Εργοδότες φέρονται να απασχολούν νέους εργαζόμενους, να τους απολύουν απροειδοποίητα και χωρίς αποζημίωση απόλυσης πριν τη λήξη του έτους, για να προσλάβουν άλλους στη θέση τους, αποφεύγοντας παγίως την καταβολή αποζημιώσεων και μετατρέποντας τις απροειδοποίητες και χωρίς αποζημίωση απολύσεις σε επιχειρηματικό μοντέλο λειτουργίας.

Το γεγονός ότι η παραπάνω συμπεριφορές είναι τυπικά νόμιμες, αφήνει απροστάτευτους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας, μισθωτούς/ες του ιδιωτικού τομέα. Η δε πρόβλεψη του τελευταίου εδαφίου της §5.α. του άρθρου 17 «εκτός κι αν άλλο συμφωνήσουν τα μέρη», δεν λειτουργεί αποτρεπτικά, καθώς στο πλαίσιο της εξαρτημένης σχέσης εργασίας τα μέρη δεν είναι ισότιμα και η κοινή πείρα δείχνει ότι η διαπραγματευτική ισχύς των εργοδοτών τους επιτρέπει στο πλαίσιο της ατομικής διαπραγμάτευσης να επιβάλουν κατά κανόνα τους όρους της σχετικής σύμβασης εργασίας.

Ο ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής τίθεται παγίως υπέρ των σταθερών θέσεων εργασίας, με κατάργηση της πληρωμής με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών όταν αυτή υποκρύπτει εξαρτημένη σχέση εργασίας και εν γένει αξιοπρεπείς αμοιβές και όρους εργασίας που θα ρυθμίζονται από συλλογική σύμβαση.

Στο πλαίσιο αυτό αιτούμαστε συνάντηση με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για να θέσουμε το ειδικότερο θέμα της §5.α. του άρθρου 17 του Ν.3899/2010 (ΦΕΚ Α’212)».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα