Ερώτηση Στ. Καλαφάτη: Λευκός Πύργος, Ρωμαϊκή Αγορά, νοσοκομεία και εκκλησίες της Θεσσαλονίκης στο Υπερταμείο
Ερώτηση στη Βουλή, προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού κατέθεσε, σήμερα, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης.
Ερώτηση στη Βουλή, προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού κατέθεσε, σήμερα, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, σχετικά με την εκχώρηση ακινήτων του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης στο Υπερταμείο, ειδικά για τη Θεσσαλονίκη.
Αναφέρει ότι «ύστερα από απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, ο Υπουργός Οικονομικών με την (υπ’ αριθμ. 0004586) απόφασή του προχώρησε στη μεταβίβαση 10.119 ακινήτων του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης στο Υπερταμείο (Ε.Ε.ΣΥ.Π.). Η παραχώρηση αυτή έγινε στα μουλωχτά, καθώς στο σχετικό κατάλογο τα παραχωρούμενα ακίνητα αναφέρονται μόνο με τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), χωρίς κανένα άλλο στοιχείο προσδιορισμού. Από αυτά, τα 1.955 εντοπίζονται στο Νομό Θεσσαλονίκης και ανάμεσά τους τα 408 στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Ξεχωρίζουν μάλιστα εμβληματικά μνημεία της πόλης μας, αρχαιολογικοί χώροι, εκκλησίες και νοσοκομεία. Στοιχεία που καταδεικνύουν ότι εκχωρούνται στοιχεία του Πολιτισμού μας, αλλά και του Ε.Σ.Υ.
Όπως προκύπτει από σχετικές έρευνες ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνονται: Ο Λευκός Πύργος, η Ροτόντα, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό Μουσείο, η Ρωμαϊκή Αγορά (τρία οικόπεδα) οι Φυλακές Γεντί Κουλέ και ο χώρος γύρω από αυτές, το ακίνητο πέριξ του γηπέδου του ΠΑΟΚ (της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου), το Καυτανζόγλειο Στάδιο, η περιοχή των παλιών βυρσοδεψείων, τα Δυτικά τείχη της πόλης και τα τείχη της Ακροπόλεως με τον περιβάλλοντα χώρο, το πάρκο κατά μήκος της Εθν. Αμύνης, η παραλιακή λεωφόρος, στη Νέα Παραλία, από τον Λ. Πύργο μέχρι την εκκλησία Κυρίλλου – Μεθοδίου, τμήμα του παλιού και του νέου σιδηροδρομικού σταθμού. Περιλαμβάνονται ακόμη η Εκκλησία της Παναγίας Αχειροποιήτου και η Εκκλησία των 12 Αποστόλων στην οδό Κάλβου, αλλά και το Νοσοκομείο Γεννηματά».
Καταλήγοντας ο κ. Καλαφάτης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς: «γιατί δεν δημοσιοποίησαν το σχετικό κατάλογο; Ποια είναι τα 1.955 ακίνητα στο Νομό Θεσσαλονίκης που παραχωρούνται στο Υπερταμείο; Δεδομένου ότι η εκχώρηση μνημείων του πολιτισμού μας, αρχαιολογικών χώρων, εκκλησιών, δασικών εκτάσεων, αιγιαλών περιοχών Natura, κλπ, είναι συνταγματικά ανεπίτρεπτη, πότε προτίθενται να εκδώσουν απόφαση με την οποία να ακυρώνουν την παραχώρηση όλων των συναφών ακινήτων, στο Υπερταμείο; Προτίθενται να επιστρέψουν στην Αυτοδιοίκηση τα ακίνητα που της απέσπασαν; Εάν όχι, προτίθενται να καλύψουν τη συντελούμενη απώλεια πόρων, που διατίθενται άλλωστε για κοινωνικούς σκοπούς»;