Εθελόντριες δημιουργούν στη Θεσσαλονίκη έναν χώρο για γυναίκες από όλο τον κόσμο
Σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Θεσσαλονίκης.
Σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Θεσσαλονίκης, στην «καρδιά» της πόλης (Κατούνη 29), τα μέλη μιας ομάδας εθελοντριών αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν χώρο για γυναίκες από όλο τον κόσμο, οι οποίες αναζητούν τη στήριξη και την υποστήριξη, ώστε ν’ αποκτήσουν πρόσθετες δεξιότητες και να βελτιώσουν τη ζωή τους.
«Θέλαμε να διαλέξουμε ένα ελληνικό όνομα, το οποίο να αντιπροσωπεύει, αλλά και να συμπεριλαμβάνει, όλο αυτό το φάσμα των χρωμάτων που προέρχονται και από τη λέξη» εξηγεί μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» η Χλόη Κούσουλα, υπεύθυνη του χώρου, που ονομάστηκε «Ίριδα» και προσθέτει:
«Επιθυμία μας ήταν να αντικατοπτρίζει τη διαφορετικότητα όλων των γυναικών που ζουν στη Θεσσαλονίκη, οποιασδήποτε καταγωγής. Θελήσαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο πολύ ζεστό, πολύ ασφαλή, ανοιχτό σε όλες τις γυναίκες που ζουν σε αυτήν την πόλη και έτσι δημιουργήθηκε κάτι που ενσωματώνει οποιαδήποτε απόχρωση και ομορφιά έχει η χρωματική παλέτα».
Ένας χώρος για ανάπτυξη δεξιοτήτων, επιμόρφωση και υποστήριξη
Η «Ίριδα» είναι ένας χώρος μόνο για γυναίκες και αξιοποιεί εμπειρία που έχουν συλλέξει τα άτομα που τη λειτουργούν, με μια άλλη όμως στόχευση και φιλοσοφία. «Τα τελευταία δύο χρόνια συνεργαζόμαστε και με πολλές οργανώσεις που έχουν κάνει κάτι παρόμοιο, φυσικά και για άνδρες και για γυναίκες και για τα παιδάκια, είδαμε όμως ότι υπάρχει ένα κενό σε ό,τι αφορά χώρους στους οποίους επιτρέπεται μόνο η είσοδος σε γυναίκες ώστε να νιώθουν πιο άνετα» εξηγεί η κ. Κούσουλα. Προσθέτει πως στόχος είναι οι γυναίκες να έχουν στη διάθεσή τους τις υποδομές που θα επιτρέπουν τη στήριξη της υγείας τους και την ψυχολογική τους υποστήριξη, την εκμάθηση γλωσσών, την πραγματοποίηση μαθημάτων υπολογιστών αλλά και μαγειρικής» σε έναν χώρο που θα είναι διαθέσιμος αποκλειστικά και μόνο για τις γυναίκες και τα παιδάκια τους.
Η έδρα αναζητήθηκε και βρέθηκε σε ιδιαίτερα κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Βενιζέλου, ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση από κάθε σημείο της πόλης. Για τη λειτουργία της Ίριδας «επιστρατεύτηκαν» κατά βάση εθελοντές που ανέλαβαν την οργάνωση πριν ακόμη ανοίξει επίσημα ο χώρος. «Είμαστε πολύ μικρή ομάδα και πολύ μικρή οργάνωση, στηριζόμαστε οικονομικά μόνο σε δωρεές ιδιωτών και όχι σε ευρωπαϊκές ή κρατικές χρηματοδοτήσεις, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να (έχουμε οργανώσει) μια ομάδα 10 ατόμων. Ξεκινάμε πολύ αργά και σταδιακά, προσφέρουμε μέχρι στιγμής μαθήματα σε γυναίκες τις οποίες ήδη γνωρίζαμε από κάποια hot spot (προσφύγων) στα οποία δουλεύαμε και συνεχίζουμε να δουλεύουμε παράλληλα σε συνεργασία με άλλες ομάδες σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης» σημειώνει η κ. Κούσουλα. Στην Ίριδα, όμως, στόχος είναι να παρέχονται πολλαπλές δυνατότητες επιμόρφωσης. «Υπολογίζουμε ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχουμε σε πλήρη λειτουργία όλες τις υπηρεσίες μας, χορό, γιόγκα, ραπτική, μαθήματα γλωσσών, ενώ αργότερα θα πάμε σε θέματα που ενδιαφέρουν μια γυναίκα και μακροπρόθεσμος στόχος είναι να βοηθήσουμε και στην εξεύρεση εργασίας για όλες τις γυναίκες που έρχονται εδώ» καταλήγει.
Τα μαθήματα θα γίνονται εν μέρει από εθελοντές, με κάποια από αυτά να τα αναλαμβάνουν εξειδικευμένοι εκπαιδευτές ενώ η ομάδα που έχει θέσει σε λειτουργία τον χώρο δεν παραλείπει να σημειώσει πως έχει ξεκινήσει και συνεργασία με άλλες οργανώσεις που έχουν προσφέρει υποστήριξη ερευνητών ή ψυχολόγων για κάποιες μέρες την εβδομάδας.
Ο χώρος βρίσκεται σε πρώτο, δεύτερο και τρίτο όροφο ενώ υπάρχει ένα σύστημα εγγραφής. “Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να δημιουργήσουμε (τις συνθήκες ώστε να υπάρχει) μια βελτίωση, και με κλειστά μαθήματα, δεν θα είναι όλα τα προγράμματά μας ανοιχτά, ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση στην εξέλιξη. Από εκεί και πέρα μέσω τηλεφώνου κλείνουμε ραντεβού, έρχονται οι γυναίκες, βλέπουν το χώρο και αν τους ενδιαφέρει κάνουν εγγραφή και παρακολουθούν εντελώς δωρεάν όλα τα μαθήματα” εξηγεί η υπεύθυνη της “Ιριδας”.
Εντυπωσιακή η ανταπόκριση και η στήριξη από την περιοχή
«Σκοπός είναι αυτός ο χώρος να είναι για όλες τις γυναίκες, θέλουμε να συμμετέχουν και οι γυναίκες που μένουν στη γειτονιά» αναφέρει η κ. Κούσουλα, που δηλώνει εντυπωσιασμένη από τη μέχρι τώρα αποδοχή. «Όλοι στην περιοχή αυτή μας έχουν αγκαλιάσει, υπάρχει τρομερή φιλοξενία υπάρχουν πάρα πολλές γυναίκες είτε Ελληνίδες είτε Αλβανίδες, γυναίκες και από άλλες χώρες που βρίσκονται στην Ελλάδα πολλά χρόνια και ήρθαν γιατί θέλουν να γνωρίσουν τις νέες γυναίκες που έχουν εγκατασταθεί στην πόλη, να μάθουν τα ενδιαφέροντά τους, να μαγειρέψουν μαζί» προσθέτει. Όσο για τον αριθμό των γυναικών που θα θελήσουν να συμμετέχουν στα προγράμματα, η κ. Κούσουλα αναφέρει: «Η αλήθεια είναι ότι ανησυχούμε για το ενδεχόμενο να έχουμε πάρα πολλά άτομα, που να μη μπορούμε να εξυπηρετήσουμε. Στις 21 Δεκεμβρίου είχαμε μια μεγάλη γιορτή, όπου γυναίκες είχαν μαγειρέψει παραδοσιακά πιάτα από τις χώρες τους και ενώ αναμέναμε περί τα 30 με 50 άτομα φτάσαμε τις 160 γυναίκες».
Πηγή: ΑΠΕ