Ελλάδα

Εθνικό Πάρκο στο δάσος Δαδιάς-Λευκίμης Σουφλίου: Τελικός απολογισμός καμένης έκτασης: 245.299 στρέμματα

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του ελέγχου

Parallaxi
εθνικό-πάρκο-στο-δάσος-δαδιάς-λευκίμη-1049832
Parallaxi

Έλεγχος διεξήχθη την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου , κατόπιν εντολής του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη για τις επιπτώσεις  της φωτιάς και το άμεσο οικολογικό της αποτύπωμα στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου στο δάσος Δαδιάς-Λευκίμης Σουφλίου.

Σε μια περιοχή που έσφυζε από ζωή, ο έλεγχος που έκανε ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.)  αποτυπώνει μια κατάσταση αποκαρδιωτική.

Ο  εν λόγω οργανισμός αξιοποίησε, μάλιστα, εξειδικευμένο εργαλείο για τη λήψη δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης, πραγματοποιώντας, παράλληλα, επιτόπια επαλήθευση (TSI Post Fire Biodiversity Hub).

Στη συνέχεια αποτύπωσε σε χάρτη την έκταση και τη σφοδρότητα της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του ελέγχου:

Συνολική έκταση Εθνικού Πάρκου: 424.248 στρέμματα

Καμένη έκταση: 245.299 στρέμματα (57,74%)

Άκαυτη έκταση: 178.949 στρέμματα (42,26%)

Σφοδρότητα πυρκαγιάς σε όλο το Πάρκο

Υψηλή σφοδρότητα: 23,30%

Χαμηλή/μέση σφοδρότητα 34,44%

Άκαυτη έκταση: 42,26%

Έκταση που καταλαμβάνουν οι δύο πυρήνες (Ζώνες Α)

Άκαυτη έκταση: 42.709 στρέμματα (55,46%)

Καμένη έκταση: 34.294 στρέμματα (44,54%)

Σφοδρότητα πυρκαγιάς στους δύο πυρήνες

Υψηλή σφοδρότητα: 14,44%

Χαμηλή/μέση σφοδρότητα: 30,10%

Άκαυτη έκταση: 55,46%

H υψηλή σφοδρότητα ουσιαστικά σημαίνει ότι κάηκε όλη σχεδόν η βλάστηση και όλα τα δέντρα. Αντιστοίχως, η χαμηλή/μέση σφοδρότητα σημαίνει ότι κάηκε μόνον ο υπόροφος ,δηλαδή χαμηλοί θάμνοι, πόες και τα χαμηλά σημεία των δέντρων έως τα 3 μέτρα ύψος, αλλά με υψηλό ποσοστό άκαυτων φύλλων και βελονών.

Κλείνοντας αξίζει να αναφερθεί ότι το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ με επικεφαλής τον καθηγητή αλλά και συντονιστή των δύο εθνικών πάρκων Δέλτα Έβρου και Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, Δημήτρη Μπακαλούδη, προέβη σε μία πρώτη εκτίμηση και επισημαίνει ότι: «σε δύο χρόνια κάηκε περισσότερο από το 50% του δάσους. Η καμένη έκταση μπορεί να αναγεννηθεί και πάλι σε δέκα χρόνια. Όμως, θα απαιτηθούν τουλάχιστον έξι με οκτώ δεκαετίες για να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε το δάσος να επανέλθει στην κατάσταση που ήταν πριν από τις πυρκαγιές».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα