Έτοιμη η Θεσσαλονίκη για την αντιμετώπιση πλημμυρών και χιονοπτώσεων
Σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πλημμυρών και χιονοπτώσεων ενόψει της φετινής χειμερινής περιόδου.
Σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πλημμυρών και χιονοπτώσεων ενόψει της φετινής χειμερινής περιόδου, «δηλώνουν» ο δήμος Θεσσαλονίκης, η πυροσβεστική υπηρεσία, ο στρατός, η αστυνομία, το λιμενικό, το δασαρχείο και οι εθελοντικές ομάδες.
Το πρωί συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του δήμου Θεσσαλονίκης με θέμα «Απολογισμός αντιπυρικής περιόδου 2017-σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση της χειμερινής περιόδου 2017- 2018» και στόχο να προγραμματιστούν οι δράσεις και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων.
Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας, Γιώργος Δημαρέλος, ενόψει του σχεδιασμού της χειμερινής περιόδου ο δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει 600 τόνους αλάτι και θα παραγγείλει άλλους 100, ενώ σε καλή κατάσταση βρίσκονται και τα οχήματα. «Καθαρίσαμε τα φρεάτια, ωστόσο, σημασία έχει και η ποσότητα του νερού που θα πέσει» είπε ο κ. Δημαρέλος για το ενδεχόμενο πλημμυρών, δηλώνοντας αισιόδοξος πως ο χειμώνας θα βρει τον μηχανισμό έτοιμο να αντεπεξέλθει.
Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Τσατσούλας, υποστήριξε πως έχει καταστρωθεί ειδικό σχέδιο για την αντιμετώπιση καταστροφών από πλημμύρες και κατολισθητικά φαινόμενα, όπως επίσης για τη διάσωση πολιτών. «Είμαστε προετοιμασμένοι και για το χειρότερο δυνατό σενάριο» είπε. Από την πλευρά της πυροσβεστικής, με αφορμή τον περσινό χιονιά και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, τονίστηκε πως θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν οι κάτοικοι, να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τα ΙΧ αυτοκίνητά τους, ώστε να μην παρατηρείται μποτιλιάρισμα στους κεντρικούς δρόμους και παράλληλα να καθαρίζουν τις εισόδους των σπιτιών και των καταστημάτων τους.
Για «ειδικό σχεδιασμό» από την πλευρά της αστυνομίας έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Αχιλλέας Κοντούρης, προσθέτοντας πως εάν υπάρξουν προβλήματα από παγετό και χιονοπτώσεις έχουν προβλεφθεί επιπλέον πεζές και εποχούμενες περιπολίες.
Η δασολόγος Ελένη Αγγελίδου, με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα, υποστήριξε πως έχει δοθεί εντολή στο δασαρχείο να καταγραφούν τα προβλήματα στους δήμους. Γι αυτόν τον λόγο εστάλησαν επιστολές, ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να φροντίσει να «καθαρίσει τις κοίτες των ρεμάτων και να απομακρύνει φερτά υλικά που εμποδίζουν τη ροή των υδάτων. Μπάζα, σκουπίδια, φερτά υλικά και ξερά δέντρα να απομακρυνθούν από τα ρέματα». Σύμφωνα με την κ. Αγγελίδου, δεν είναι δυνατή η πρόβλεψη των περιοχών που ενδεχομένως κινδυνεύουν περισσότερο από πλημμύρες.
Επίσης, σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων δήλωσαν πως βρίσκονται στρατός, λιμενικό, Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) και η Εταιρεία Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΥΑΘ).
Διευκρινίσεις για το εάν έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα από τον δήμο Θεσσαλονίκης και εάν έχουν προχωρήσει οι υπηρεσίες σε καθαρισμό φρεατίων και απομάκρυνση μπαζών από ρέματα, ζήτησαν ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος των «Εντάξει», Στέφανος Γωγάκος, για να λάβουν την απάντηση πως τα παραπάνω έχουν διευθετηθεί.
Ικανοποίηση για την εξέλιξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου
Ικανοποίηση, εξάλλου, για το πώς εξελίχτηκε η φετινή αντιπυρική περίοδος στη Θεσσαλονίκη εξέφρασαν η πυροσβεστική υπηρεσία και το δασαρχείο.
Ο κ. Τσατσούλας εκ μέρους της πυροσβεστικής χαρακτήρισε «πετυχημένη τη φετινή περίοδο», ενώ η δασολόγος κ. Αγγελίδου υποστήριξε πως «ήταν μια καλή χρονιά για την πόλη».
Σύμφωνα με στοιχεία της πυροσβεστικής υπηρεσίας, σε όλο τον νομό Θεσσαλονίκης κάηκαν 1.100 στρέμματα και οι πυροσβέστες επενέβησαν σε 74 συμβάντα, σε αντίθεση με τον προηγούμενο χρόνο, οπότε τα συμβάντα ανέρχονταν σε 186.
Πηγή: ΑΠΕ