Ελλάδα

Έτσι θα θέλαμε να είναι όλα τα χριστουγεννιάτικα χωριά στην Ελλάδα

Στην Κατερίνη υπάρχει ένα Χριστουγεννιάτικο Χωριό διαφορετικά από τα άλλα

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
έτσι-θα-θέλαμε-να-είναι-όλα-τα-χριστουγ-944739
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Τα Χριστούγεννα έχουν περάσει στη συνείδηση μας ως ημέρες προσφοράς και αλληλεγγύης, αν και κάτι θα έπρεπε να συμβαίνει σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι… α λα καρτ.

Το καλύτερο μήνυμα των φετινών εορτών -για μια ακόμα χρονιά- έρχεται από την Κατερίνη και από το Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου.

Ο πρώην καπνικός σταθμός της Κατερίνης «μεταμορφώνεται» σε έναν χριστουγεννιάτικο τόπο προσφοράς, αγάπης και αλληλεγγύης για τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Πρόκειται για ένα θεματικό πάρκο διαφορετικό από τα συνηθισμένα, με τον εθελοντισμό να μπαίνει στο επίκεντρο.

Αλλά ακόμα και αυτό το κομμάτι είναι ξεχωριστό καθώς πρόκειται για μια ανθρώπινη αλυσίδα από κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Έλληνες, Γερμανοί, Αυστριακοί, Πορτογάλοι, Ισπανοί, Τούρκοι, Τσέχοι βρίσκονται από τα τέλη Νοεμβρίου στην Κατερίνη και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου ενώνουν τις δυνάμεις τους και εργάζονται πυρετωδώς και αφιλοκερδώς για την κατασκευή του χωριού.

Για μια ακόμα χρονιά το Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου θα αποτελέσει πόλο έλξης, με περισσότερα από 100 σχολεία να έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για να το επισκεφτούν.

Πάνω από 5.000 μαθητές από όλη τη Β. Ελλάδα, αναμένεται να περάσουν τις πύλες του και να διασκεδάσουν με την ψυχή τους στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Οι εθελοντές θα προσφέρουν σε κάθε παιδί σχολείου:

Ζεστό ψωμί από τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο με πάστα ελιάς Ένα κουλουράκι ή πατατάκι Έναν χυμό πορτοκάλι

Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα να να συμμετέχουν σε ατομικά και παιδικά παιχνίδια, με την επίβλεψη των εθελοντών, στα 12 ξύλινα σπιτάκια αλλά και στην αυλή του Χωριού μας που θα είναι στρωμένη με άχυρα.

Οι ευχές στον Άγιο Βασίλη θα μεταφερθούν και φέτος από… αέρος, καθώς θα πετάξουν πολύχρωμα αερόστατα στον ουρανό της Κατερίνης.

Κάθε ένα από τα παιδιά, να προσφέρει στην είσοδο, τουλάχιστον ένα ή περισσότερα μεταχειρισμένα παιδικά παραμύθια προσχολικής ηλικίας από τη βιβλιοθήκη του και ένα κουτί γάλα μακράς διάρκειας.

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας που βρίσκεται πίσω από το Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου μας δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα:

«Αφήστε το πορτοφόλι σας στο σπίτι σας».

Καφέ, τσάι, κρασί, σούπες, γλυκίσματα, εκπαιδευτικά προγράμματα, παραδοσιακά παιχνίδια, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, συναυλίες και άλλα πολλά, είναι όλα δωρεάν για τους επισκέπτες, με μία όμως προϋπόθεση.

Οι επισκέπτες να προσφέρουν στην είσοδο του Χωριού, δύο κιλά τρόφιμα για το κοινωνικό παντοπωλείο για την εθελοντική ομάδα δράσης του νομού Πιερίας.

Η πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε το νομό, δυστυχώς δεν άφησε ανεπηρέαστο και το Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου που ήταν έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του για τα σχολεία από τη Δευτέρα 5/12.

Η αυλή του Χωριού δεν είναι προσβάσιμη εξαιτίας των στάσιμων νερών και της λάσπης και γι’ αυτό το λόγο δεν θα πραγματοποιηθεί αυτήν την εβδομάδα κάποια επίσκεψη σχολείου.

Θα επαναλειτουργήσει από τις 12 Δεκεμβρίου για όλα τα σχολεία που έχουν δηλώσει συμμετοχή.

Ο απλός κόσμος που θέλει να το επισκεφτεί θα μπορεί να το κάνει από το Σάββατο 24/12 και έως την Τρίτη 27/12 από τις 17:30 έως τις 21:30

«Το “Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου” ξεχωρίζει ανάμεσα σε όλα τα θεματικά πάρκα της χώρας, διότι ο χώρος του θυμίζει πραγματικό χωριό!

Η αυλή του είναι στρωμένη με άχυρα και όλα τα στολίδια είναι από ανακυκλώσιμα υλικά. Φωτίζεται από 3 μεγάλες φωτιές και σε 12 ξύλινα σπιτάκια τα μικρά απιδιά μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορα ατομικά ή ομαδικά παραδοσιακά παιχνίδια.

Είναι ένα χωριό για όλον τον κόσμο με στόχο την προσφορά και την αλληλεγγύη, το οποίο, συνειδητά, δεν έχει εμπορικό χαρακτήρα και βασίζεται στην αχρήματη συναλλαγή και στην αλληλεγγύη των πολιτών. Η επαναχρησιμοποίηση, η κυκλική οικονομία, η ανακύκλωση και η αλληλεγγύη είναι οι βασικές αρχές του» αναφέρουν οι διοργανωτές του.

«Η πιο όμορφη γωνιά της πόλης ετοιμάζει για 9η χρονιά τα γιορτινά της για να φιλοξενήσει αυτή τη φορά νέα παιδιά που ανυπομονούν να ζήσουν την μαγεία των Χριστουγέννων στην πόλη της Κατερίνης».

Η δράση «Solidarity Christmas Village – Kapnikos Stathmos Katerini» φιλοξενείται στις εθνικές πλατφόρμες 34 χωρών!

Για περισσότερες πληροφορίες:

Facebook Page: Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου – Κατερίνη

Website: www.otoposmou.gr

Facebook Page: Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα