Έβρος: Δίπλα στα ασυνόδευτα ανήλικα η Κινητή Μονάδα Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ

Συνέδραμε περισσότερα από 100 ανήλικα προσφυγόπουλα, ασυνόδευτα και χωρισμένα από τις οικογένειές τους.

Parallaxi
έβρος-δίπλα-στα-ασυνόδευτα-ανήλικα-η-κ-736525
Parallaxi
Στιγμιότυπο από την καθημερινότητα της Κινητής Μονάδας Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ στον Έβρο και την προετοιμασία ασυνόδευτου ανήλικου για την κατάθεση αιτήματος ασύλου.

Περισσότερα από 100 ανήλικα προσφυγόπουλα, ασυνόδευτα και χωρισμένα από τις οικογένειές τους, συνέδραμε κατά τη διάρκεια του 2020 η Κινητή Μονάδα Παιδικής Προστασίας που λειτουργεί η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Φυλάκιο του Έβρου.

Μάλιστα, από τους περίπου 60 ανήλικους ασυνόδευτους που κατέθεσαν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα, οι εννέα (από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράν) είδαν το αίτημά τους να γίνεται πραγματικότητα ήδη κατά το χρονικό διάστημα που βρίσκονταν στο ΚΥΤ.

Χαρακτηριστική είναι η ιστορία του 17χρονου W. από το Πακιστάν που βρίσκεται ανάμεσα στους εννέα οι οποίοι πήραν άμεσα το καθεστώς διεθνούς προστασίας. Η απόδοση ασύλου ήταν γι΄ αυτόν το τέλος μιας οδυνηρής περιπέτειας που άρχισε πριν από έξι χρόνια. Όταν ήταν 11 ετών ένοπλοι Ταλιμπάν επιτέθηκαν στο χωριό όπου ζούσε, σκότωσαν το αδελφό και τραυμάτισαν σοβαρά τον πατέρα του. Αναζητώντας ασφάλεια κατέληξε με τη βοήθεια διακινητή στο Ιράν και για να πληρώσει τη συμφωνημένη τιμή μεταφοράς αναγκάστηκε να δουλέψει επί έξι χρόνια σε επιχείρηση, κάτω από άσχημες συνθήκες. Συχνά ο εργοδότης του τον κρατούσε κλειδωμένο, χωρίς να του δίνει τον συμφωνημένο μισθό του.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα της Κινητής Μονάδας Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ, οι ανήλικοι που αναγνωρίστηκαν ως πρόσφυγες από τις ελληνικές αρχές ανήκουν σε ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες, χωρίς υποστηρικτικό πλαίσιο στη χώρα καταγωγής, δέχτηκαν ενδοοικογενειακή βία, έπεσαν θύματα εμπορίας ανθρώπων και παιδικής εργασίας ή κινδύνεψαν να στρατολογηθούν από ένοπλες ομάδες.

Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία αιτημάτων που κατατέθηκαν αφορά ασυνόδευτους ανήλικους οι οποίοι ζήτησαν οικογενειακή επανένωση και ήδη οι 17 βρίσκονται σε ευρωπαϊκά κράτη κοντά σε στενούς συγγενείς τους.

Επίσης, η Κινητή Μονάδα Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ στον Έβρο, διαχειρίστηκε περίπου είκοσι υποθέσεις προσωρινής φροντίδας, με αποτέλεσμα οι χωρισμένοι από την οικογένειά τους ανήλικοι να αναχωρήσουν από το ΚΥΤ Φυλακίου μαζί με συγγενικά τους πρόσωπα.

Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης παρέχουν φιλοξενία και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και νομικής βοήθειας σε ασυνόδευτους ανήλικους σε Ασφαλείς Ζώνες που λειτουργούν σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας και στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Φυλακίου Έβρου, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DG HOME).

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα