Ελλάδα

Έξι οι νεκροί από την κακοκαιρία – Ώρες αγωνίας για τους εγκλωβισμένους στις πλημμυρισμένες περιοχές

Έξι αγνοούμενοι στην Αγ. Τριάδα Καρδίτσας - Νερό με το δελτίο και με ωράριο στο Βόλο - Υπερχείλιση του Πηνειού σε πολλά σημεία - Συναγερμός στη Λάρισα - Πλημμύρισαν σπίτια και επιχειρήσεις στις Ροβιές Ευβαίας

Parallaxi
έξι-οι-νεκροί-από-την-κακοκαιρία-ώρες-1053943
Parallaxi

Τεράστιες καταστροφές, έξι νεκροί, έξι επίσημα αγνοούμενοι και δεκάδες εγκλωβισμένοι είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός της κακοκαιρίας “Daniel” που συνεχίζει να σφυροκοπά τη χώρα.

Από το πρωί της Πέμπτης, δραματικές στιγμές καταγράφονται ανάμεσα σε Καρδίτσα και Τρίκαλα, όπου στον δήμο Παλαμά χωριά έχουν κυριολεκτικά βυθιστεί.

Μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής μιλούν για επιπλέον αγνοούμενους, με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, ωστόσο να κάνει λόγο για έξι στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Επίσης, εκφράζονται φόβοι για ανθρώπινες απώλειες, ενώ πολλοί κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε πλημμυρισμένους οικισμούς, τους οποίους οι Αρχές αδυνατούν να προσεγγίσουν.

«Η κατάσταση στον Παλαμά είναι πολύ δύσκολη» παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, επισημαίνοντας ότι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, του Στρατού και της Πολιτικής Προστασίας θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους στο σημείο.

Κικίλιας: Δεκάδες εγκλωβισμένοι πολίτες – Έξι αγνοούμενοι στην Αγ. Τριάδα

Οι προσπάθειες των αρχών επικεντρώνονται στην περιοχή μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, καθώς τα ύψη νερού είναι στις στέγες των σπιτιών σε πολλές περιοχές.

Σύμφωνα με τον Βασίλια Κικίλια, στην Αγία Τριάδα υπάρχουν 20 εγκλωβισμένοι και έξι αγνοούμενοι, στα Καλύβια 40 εγκλωβισμένοι και στα Καλογριανά 4 εγκλωβισμένοι.

Παλαμάς Καρδίτσας: «Το 2023 πεθαίνουμε στα σπίτια μας»

Οι κραυγές αγωνίας κατοίκων από τον Παλαμά Καρδίτσας δεν έχουν τέλος, καθώς ολόκληρη η περιοχή έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ χωριά και περιουσίες έχουν μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη.

Το NEWS 24/7 επικοινώνησε με τη Γωγώ Κατσιαμπούρα, κάτοικο Αθηνών, που από το πρωί αγωνιά για την τύχη των συγγενών της. Όπως λέει «η γιαγιά μου, η θεία μου και τα ξαδέλφια μου είναι από τις 6 το πρωί εγκλωβισμένοι σε ένα πλημμυρισμένο σπίτι στο ισόγειο. Το νερό έχει φτάσει στο ενάμιση μέτρο.

Επικοινωνώ προσεκτικά μαζί τους, αφού τελειώνουν και οι μπαταρίες των κινητών. Στην τελευταία κλήση μου είπαν πως κρυώνουν και τρέμουν. Κινδυνεύουν με υποθερμία.

Δεν υπάρχει νερό, ρεύμα, τίποτα. Οι άνθρωποι μου δεν μπορούν καν να πάρουν τα φάρμακα τους.

Πριν λίγο ένας 85χρονος κατέληξε, αβοήθητος.

Είμαστε στο 2023 και πεθαίνουμε στα σπίτια μας.

Είμαστε στη μέση της Ελλάδας, στο χάρτη, λίγες ώρες μακριά από τα αστικά κέντρα. Πού είναι η βοήθεια;

Σε 6.30 ώρες που έχουν περάσει από τις πλημμύρες, θα είχαν καταφθάσει στην περιοχή διασώστες από το εξωτερικό. Σε 2-3 ώρες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μπορούν να προσεγγίσουν τα πάντα, αλλά δεν έχει εμφανιστεί τίποτα.

Παρακαλούμε όποιον ακούει να κάνει κάτι.

Απειλούνται ζωές».

Άλλη μια μαρτυρία από κάτοικο, μέσω του ΣΚΑΪ, κάνει λόγο για ανθρώπους που έχουν καταπλακωθεί μέσα στα σπίτια τους.

«Δεν χτύπησε το 112. Έχουν καταπλακωθεί άνθρωποι μέσα στα σπίτια τους. Καλώ σε βοήθεια. Έχουν σωθεί άνθρωποι από τα γύρω σπίτια και έχουν έρθει σε εμένα. Ακριβώς στο απέναντι σπίτι από το δικό μου, ήταν πλινθόκτιστο κι έχει καταρρεύσει. Εκεί ζούσε ένας άνθρωπος. Δεν μπόρεσα να τον βοηθήσω. Δεν μπορώ να πάω να τον βρω» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ένας άνθρωπος με τρία σκυλάκια βρισκόταν στο σπίτι που γκρεμίστηκε πίσω. Τα σκυλιά κατάφεραν, βγήκαν έξω κλαίνε. Τον άνθρωπο δεν μπορώ να τον βρω από τις 4:30πμ ώρα. Πρόκειται για τον Δημήτρη Γκιλέκα» αναφέρει στο OPEN κάτοικος της περιοχής, συμπληρώνοντας «δεν ξέρετε τι ουρλιαχτά ακούγονται».

«Εξαφανίστηκε» η Μεταμόρφωση Καρδίτσας

Την ίδια στιγμή, «σβησμένη» από τον χάρτη εδώ και ώρες η Μεταμόρφωση Καρδίτσας, μία από τις περιοχές που επλήγη περισσότερο τις τελευταίες ώρες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκάλεσε η κακοκαιρία.

Το ανελέητο σφυροκόπημα της κακοκαιρίας μετέτρεψε τον κάμπο της Καρδίτσας σε μία απέραντη λίμνη, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των ανθρώπων που πρόλαβαν να εγκαταλείψουν την περιοχή αλλά και εκείνων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένοι κάτω από το νερό.

Χωρίς νερό τα Τρίκαλα

Διακοπή υδροδότησης έχει σημειωθεί στην πόλη των Τρικάλων, λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεων ύδρευσης της ΔΕΥΑΤ. Η παροχή του νερού θα αρχίσει μόλις αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η ΔΕΥΑ Τρικάλων βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση της βλάβης. Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Τρικκαίων ανακοίνωσε δωρεάν διανομή μπουκαλιών εμφιαλωμένου νερού για τις ανάγκες των κατοίκων.

Δεκάδες απεγκλωβίστηκαν δια θαλάσσης στο Νότιο Πήλιο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε νωρίτερα μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού, δια θαλάσσης, δεκάδων ανθρώπων από τον οικισμό Μικρό του Πλατανιά, στο Νότιο Πήλιο.

Στον οικισμό είχαν αποκλεισθεί από την Τρίτη το πρωί πάνω από 150 άνθρωποι, αφού καταστράφηκε ολοσχερώς ο δρόμος που καταλήγει στο παραθαλάσσιο θέρετρο και οι αποκλεισθέντες ήταν όλοι τουρίστες που έκαναν τις διακοπές τους στην περιοχή.

Ο απεγκλωβισμός όλων των ανθρώπων ήταν αδύνατος από ξηράς και γι’ αυτό ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός, σε συνεννόηση με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, έστειλαν το τουριστικό σκάφος «Ταρζάν» που κατάφερε να προσεγγίσει την ακτή και να παραλάβει τελικά 105 άτομα, Έλληνες και αλλοδαπούς, που βρίσκονταν σε απελπιστική κατάσταση μετά από 3 ημέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς νερό και τρόφιμα, καθώς είχαν εξαντληθεί οι προμήθειες των ξενοδοχείων και των πανσιόν.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται τις τελευταίες ώρες και δεύτερη προσπάθεια απεγκλωβισμού εκατοντάδων κατοίκων και ξένων τουριστών από τον Πλατανιά του Νοτίου Πηλίου με τη συμμετοχή του δημάρχου Νοτίου Πηλίου Μιχάλη Μιτζικού και μελών της Πολιτικής Προστασίας. Στον Πλατανιά έχουν εγκλωβιστεί και σερβικά λεωφορεία που μετέφεραν τουρίστες από τη γειτονική χώρα.

Νερό με το δελτίο και με ωράριο στο Βόλο

Στο Βόλο, νερό με το δελτίο και με συγκεκριμένο ωράριο θα παρέχεται στο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης, μόλις αποκατασταθεί στοιχειωδώς έστω και η ελάχιστη δυνατή παροχή νερού, μετά τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στην περιοχή, δήλωσε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, διότι η καταστροφή είναι αδιανόητη σε όλη την περιοχή.

Όπως είπε ο Αχιλλέας Μπέος «αυτό το νερό είναι από άντληση από 4 γεωτρήσεις. Δεν είναι αρκετό ούτε και πόσιμο. Θα δοθεί με μέτρο. Θα λειτουργεί 3 ή 4 ώρες το νερό, θα κόβεται και θα ξαναλειτουργεί για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις πρώτες ανάγκες. Από 11 τη νύχτα θα κόβεται παντελώς, γιατί αυτό το νερό είναι προσωρινό και όχι προς πόση. Όλο το δίκτυο είναι κατεστραμμένο. Έχουν κάνει μικρές παρεμβάσεις οι τεχνικοί για να δώσουμε άμεσα λίγο νερό. Και πρέπει κάποια στιγμή να σταματά η άντληση του νερού για να γεμίζουν οι δεξαμενές από τη γεώτρηση. Είναι τραγική η κατάσταση».

Υπερχείλιση του Πηνειού σε πολλά σημεία

Με ανακοίνωση του ο δήμος Λαρισαίων καλεί τους πολίτες λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης ποσότητας νερού του Πηνειού ποταμού και για προληπτικούς λόγους, υπάρχει ανάγκη απομάκρυνσης όσων βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του ποταμού που περικλείεται από την κοίτη του ποταμού έως το ανάχωμα της οδού Σάκη Καράγιωργα και από την γέφυρα της Νέας Σμύρνης έως και τον Βιολογικό καθαρισμό (περιοχή Αγίας Μαρίνας).

Ειδικότερα, καλούνται να απομακρυνθούν, το συντομότερο δυνατό, όσοι διατηρούν μονάδες με ζώα, μικρές επιχειρήσεις κλπ, όλοι όσοι βρίσκονται στην συγκεκριμένη περιοχή.

Εύβοια: Πλημμύρισαν σπίτια και επιχειρήσεις στις Ροβιές

Δύσκολες ώρες για τους κατοίκους στις Ροβιές του δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας, όπου τα έντονα καιρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα τα ορμητικά νερά του ποταμού να πλημμυρίσουν σπίτια και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο evima.gr, σοβαρό πρόβλημα προκλήθηκε στο συνεταιρισμό του χωριού, καθώς το νερό κατέστρεψε τα πάντα, με τις δεξαμενές να παρασύρονται στη θάλασσα.

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη στις Ροβιές. Η μανία του νερού παρέσυρε τα πάντα. Εχουμε πλημμυρισμένα σπίτια, επιχειρήσεις και δυστυχώς δεν ξέρουμε τι μας περιμένει» δήλωσε στο τοπικό evima.gr, ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα