Ευρωεκλογές 2024: Η «έκπληξη» που επιφυλάσσει το exit poll

Εικάζεται μεγάλο ποσοστό αποχής.

Parallaxi
ευρωεκλογές-2024-η-έκπληξη-που-επιφυλά-1172695
Parallaxi

Εικόνα: Eurokinissi

Τι θα μας δείξει το exit poll 2024, τι θα λείπει και τι ώρα θα έχουμε το δεύτερο κύμα;

Σε εξέλιξη είναι οι ευρωεκλογές 2024, ενώ έξω από τα εκλογικά κέντρα πραγματοποιείται ήδη η δημοσκόπηση για το εκλογικό αποτέλεσμα, το exit poll που θα ανακοινωθεί από τα τηλεοπτικά κανάλια, μόλις κλείσουν οι κάλπες στις 19:00. Καθοριστικό ρόλο παίζει η δειγματοληψία. Σε αυτή τη συγκεκριμένη εκλογική μάχη, πάντως, σε περίπτωση που η συμμετοχή στο exit poll είναι πάνω από το 45%, θα περιλαμβάνει ένα δείγμα περίπου 7.000 ατόμων.

Από και πέρα, κάθε κόμμα θα έχει ένα range 4 μονάδων για το ποσοστό στο οποίο θα «κλειδώσει» το τελικό αποτέλεσμα.

Το δεύτερο κύμα θα ανακοινωθεί γύρω στις 20:30, δηλαδή μισή ώρα προτού έχουμε την πρώτη ασφαλή εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος.

Την έκπληξη έδωσε σε δηλώσεις του, ο Δημήτρης Μαύρος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MRΒ, ο οποίος έκανε λόγο ακόμα και για αποχή που θα φτάσει το 60%! Είπε χαρακτηριστικά στο OPEN:

«Σήμερα με τις συνθήκες που επικρατούν και τις καιρικές το λες πως το 52% μπορεί να γίνει 45%, δεν είναι και πολύ μεγάλη απόσταση. Για αυτό πολλοί εικάζουν πως η αποχή μπορεί να έχει μπροστά το 6. Αυτό θα μας μπερδέψει πάρα πολύ και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Έχουμε τρόπο για να μετρήσουμε και την αποχή στα αποτελέσματα του exit poll».

Αυτό που θα λείπει από το exit poll των ευρωεκλογών θα είναι οι έδρες. Πόσες έδρες θα πάρουν δηλαδή τα κόμματα και ποιοι θα εκλεγούν ευρωβουλευτές.

Επίσης, δεν θα έχουμε εικόνα για τη σειρά. Παρότι φαίνεται ότι το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο κόμμα έχουν «κλειδώσει», δεν θα γνωρίζουμε με βεβαιότητα τη σειρά που θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα κόμματα.

Αναμένονται πολλά ντέρμπι σε πολλά επίπεδα, τα οποία θα ξεκαθαρίσουν αργά το βράδυ της Κυριακής, γύρω στις 23:00, οπότε και υπολογίζεται ότι θα έχουμε τα τελικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών 2024.

Πηγή: ieidiseis
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα