Ευρωβαρόμετρο: Μόνο ένας στους τρεις Έλληνες θεωρεί ότι το κράτος δικαίου προστατεύεται επαρκώς
Κατά πόσο γνωρίζουν και εμπιστεύονται οι Έλληνες και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι τις πρωτοβουλίες για την προάσπιση των Ευρωπαϊκών Αξιών;
Σε ολόκληρη την ΕΕ, το 66% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι βασικές αξίες της ΕΕ, όπως τα θεμελιώδη δικαιώματα, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου, προστατεύονται επαρκώς στη χώρα τους. Σε 20 χώρες, τουλάχιστον οι μισοί από όλους τους ερωτηθέντες συμφωνούν με αυτή τη δήλωση.
Όμως στην Ελλάδα, αυτό το πιστεύει μόλις το 32% των ερωτηθέντων, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας στην τελευταία θέση της σχετικής λίστας.
Αυτό μαρτυρά το Ευρωβαρόμετρο που δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν. Πρόκειται για τα αποτελέσματα της δεύτερης έρευνας για τη δικαιοσύνη, τα δικαιώματα και τις αξίες, η οποία παρέχει πληροφορίες σχετικά με την αντίληψη των πολιτών της ΕΕ για τις αξίες και τα δικαιώματα που προωθεί η ΕΕ μέσω της νομοθεσίας, των πολιτικών και των προγραμμάτων χρηματοδότησής της, καθώς και για τα μέσα που είναι διαθέσιμα για την προώθηση και την προστασία τους.
Η έρευνα, που διεξήχθη σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2024, δείχνει ότι περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους αισθάνονται καλά ενημερωμένοι για το κράτος δικαίου στη χώρα τους, ενώ τα δύο τρίτα πιστεύουν ότι τα δικαιώματα και οι αξίες της ΕΕ – όπως τα θεμελιώδη δικαιώματα, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου – προστατεύονται επαρκώς. Όταν ρωτήθηκαν σχετικά με την ενημέρωσή τους για τη νομοθεσία της ΕΕ στον τομέα αυτό, και παρά την ελαφρά μείωση, πάνω από το 60% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι ενημερωμένοι. Για παράδειγμα, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι γνωρίζουν το δικαίωμά τους να διαμένουν ελεύθερα οπουδήποτε στην ΕΕ και το δικαίωμά τους για ίση μεταχείριση στην απασχόληση.
Επιπλέον, όσον αφορά τις πρωτοβουλίες, οι μισοί από τους ερωτηθέντες έχουν ακούσει για τον Κώδικα Δεοντολογίας για την καταπολέμηση της παράνομης ρητορικής μίσους στα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα, σχεδόν οι μισοί έχουν ακούσει για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας και πάνω από το 40% γνωρίζουν την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών.
Μεταξύ των εκστρατειών ευαισθητοποίησης, οι πιο γνωστές είναι το Europride, καθώς και η Ημέρα Ίσης Αμοιβής, η Access City και η Εβδομάδα των Ρομά.
Το Ευρωβαρόμετρο παρέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με τη γνώση των πολιτών της ΕΕ για δύο χρηματοδοτικά προγράμματα που αποσκοπούν στην προώθηση της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου: το 29% γνωρίζει το πρόγραμμα «Δικαιοσύνη» και το 36% το πρόγραμμα «Πολίτες, ισότητα, δικαιώματα και αξίες» (CERV).
Η Επιτροπή ξεκίνησε σήμερα μια εκστρατεία επικοινωνίας σε ολόκληρη την ΕΕ για την περαιτέρω αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το τελευταίο. Ο συνδυασμένος προϋπολογισμός του προγράμματος CERV και του προγράμματος Δικαιοσύνη ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ.
Η έρευνα αυτή έχει ως στόχο να δώσει ένα στιγμιότυπο της αντίληψης που έχουν οι πολίτες της ΕΕ για τις αξίες που προωθούνται από τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ που σχετίζονται με τα δικαιώματα και τις αξίες (το πρόγραμμα «Πολίτες, ισότητα, δικαιώματα και αξίες» και το πρόγραμμα «Δικαιοσύνη») και της ευαισθητοποίησής τους σχετικά με τα διάφορα μέσα που χρησιμοποιούνται για την προώθηση και την προστασία των δικαιωμάτων και των αξιών.
Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους (53%) αισθάνονται καλά ενημερωμένοι για το κράτος δικαίου στη χώρα τους, ενώ σχεδόν τρεις στους δέκα αισθάνονται καλά ενημερωμένοι για το κράτος δικαίου σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η συμμετοχή στην πολιτική ζωή παραμένει ισχυρή, με το 67% των πολιτών της ΕΕ να ψηφίζει στις τοπικές, εθνικές ή ευρωπαϊκές εκλογές. Σχεδόν ένας στους πέντε ερωτηθέντες (19%) δηλώνει ότι συμμετέχει σε εθελοντικές δραστηριότητες ή κοινοτικά έργα. Περίπου ένας στους δέκα πολίτες της ΕΕ δηλώνει ότι συμμετέχει σε ΜΚΟ, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (10%) ή σε συνδικάτα, πολιτικά κινήματα ή κόμματα (9%).
Πάνω από το 60% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι γνωρίζουν διάφορα νομοθετήματα της ΕΕ σχετικά με τη δικαιοσύνη, τα δικαιώματα και τις αξίες, με το υψηλότερο επίπεδο ενημέρωσης για: το δικαίωμα των πολιτών της ΕΕ και των οικογενειών τους να διαμένουν ελεύθερα οπουδήποτε εντός της ΕΕ (77%), την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και το επάγγελμα ανεξάρτητα από τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις, την αναπηρία, την ηλικία ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό (74%), καθώς και τον Γενικό Κανονισμό της ΕΕ για την Προστασία Δεδομένων – ΓΚΠΔ και την απόφαση που καθιστά ορισμένες μορφές και εκφράσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας ποινικά κολάσιμες (και οι δύο 72%). Παρόλο που οι περισσότεροι πολίτες της ΕΕ έχουν ακούσει για τις παραπάνω νομοθετικές πράξεις, στις περισσότερες περιπτώσεις περίπου το ένα τρίτο γνωρίζει μεν, αλλά δεν γνωρίζει πραγματικά τι συνεπάγονται.
Πάνω από το ένα τρίτο των Ευρωπαίων έχουν ακούσει, διαβάσει ή δει κάτι σχετικά με τα κονδύλια που διατίθενται στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολίτες, ισότητα, δικαιώματα και αξίες». Λίγο κάτω από τρεις στους δέκα Ευρωπαίους έχουν ακούσει, διαβάσει ή δει κάτι σχετικά με τα κονδύλια που διατίθενται στο πλαίσιο του προγράμματος Δικαιοσύνη.
Μπορείτε να βρείτε την έρευνα αναλτικά εδώ.
Πηγή: Εφ.Συν.