Ελλάδα

Εύζωνοι: Σύλληψη 7 Κροατών χούλιγκαν στα σύνορα που επιχείρησαν να διαφύγουν

Δηλώσεις πρόκληση από τον δικηγόρο των Κροατών - «Αποβράσματα οι οπαδοί της ΑΕΚ»

Parallaxi
εύζωνοι-σύλληψη-7-κροατών-χούλιγκαν-στ-1042319
Parallaxi

Επτά Κροάτες συνελήφθησαν πριν από λίγο στα σύνορα των Ευζώνων, επιχειρώντας να διαφύγουν από την Ελλάδα μετά τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια που οδήγησαν στο θάνατο του Μιχάλη, του 29χρονου φίλαθλου της ΑΕΚ.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, βρέθηκαν μαχαίρια και ρόπαλα στο βαν τους, δηλαδή οι επτά Κροάτες ανήκαν στο κομβόι των 100 περίπου χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που έφτασε στην Αθήνα, παρά την απαγόρευση της UEFA για μετακίνηση οπαδών.

Οι πρώτες πληροφορίες, σύμφωνα με το ieidiseis αναφέρουν ότι βρέθηκαν μαχαίρια και ρόπαλα στο βαν τους. Την ίδια ώρα, τρεις οπαδοί της κιτρινόμαυρης νοσηλεύονται στον «Ερυθρό Σταυρό» και ένας εξ αυτών φαίρεται να είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακόμη, σύμφωνα με το αλβανικό κανάλι TOP-CHANNEL.TV, οι ελληνικές Αρχές κρατούν στην Κακαβιά έναν νεαρό Κροάτη ο οποίος προσπάθησε να διαφύγει από την Ελλάδα και θεωρείται πως συμμετείχε στα επεισόδια.

Το μοιραίο λάθος της ΕΛ.ΑΣ με τους Κροάτες χούλιγκαν

Το δρομολόγιο της ομάδας χούλιγκαν των Κροατών από τα ελληνοαλβανικά σύνορα μέχρι την Αττική και τη Νέα Φιλαδέλφεια έχουν καταγράψει οι αστυνομικές Αρχές, που δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την τραγωδία με θύμα τον νεαρό φίλαθλο της ΑΕΚ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήταν 13.00 το μεσημέρι της Δευτέρας όταν πέρασαν από το Συνοριακό Σταθμό της Κακαβιάς. Στις 20.00 το βράδυ πέρασαν από το σταθμό των διοδίων της Πάτρας και στις 22.00 από το σταθμό των διοδίων της Ελευσίνας. Μέχρι στιγμής οι κάμερες ασφαλείας στην Ελευσίνα έχουν καταγράψει περίπου 10 οχήματα στα οποία επέβαιναν χούλιγκαν Κροάτες.

Επίσης, υπάρχει αναφορά ότι κάποιοι πάρκαραν τα αυτοκίνητά τους στο Κιάτο και πήραν τον προαστιακό για την Αθήνα. Όσοι πέρασαν με τα Ι.Χ. από τα διόδια της Ελευσίνας στη συνέχεια «έσπασαν» και ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους (άλλοι κινήθηκαν μέσω της Αττικής Οδού και άλλοι προς τη λεωφόρο Αθηνών), δίνοντας τελικό ραντεβού στον σταθμό του Ηλεκτρικού «Ειρήνη» και στον Περισσό.

Οι αστυνομικοί θεωρούν δεδομένο ότι Έλληνες χούλιγκαν «συμβούλευσαν» τους Κροάτες για το πως θα κινηθούν για να μην γίνουν αντιληπτοί από τους αστυνομικούς.

Περίπου στις 23.00 ξεκίνησαν επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στις 23.45 έγινε η διακομιδή του 29χρονου που μαχαιρώθηκε από τους αδίστακτους χούλιγκαν. Μέχρι τη 1.20 το πρωί οι γιατροί προσπαθούσαν να τον κρατήσουν στη ζωή.

Αρμόδιες πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. εξηγούν στο iEidiseis ότι «όλα θα μπορούσαν να αποτραπούν αρκεί να είχαν γίνει τα στοιχειώδη. Δηλαδή είτε στα διόδια της Ελευσίνας είτε σε κάποιον άλλο σταθμό πιο πριν, είχε στηθεί ένα μπλόκο με δυνάμεις των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ.

Οι δυνάμεις αυτές θα σταματούσαν τους χούλιγκαν και κανείς από αυτούς δεν θα έμπαινε στην Αθήνα. Η έλευσή τους ήταν γνωστή εδώ και ημέρες και δυστυχώς δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Όταν έφτασαν οι χούλιγκαν στην Ελευσίνα υπήρχαν αστυνομικοί με πολιτικά που ενημέρωσαν για τη διέλευσή τους. Ωστόσο, δύο άτομα ήταν αδύνατο να επιχειρήσουν να σταματήσουν δεκάδες χούλιγκαν.

Η δουλειά τους ήταν να τους παρακολουθούν και να ενημερώνουν. Να δώσουν την πληροφορία. Στο σημείο δεν υπήρχαν δυνάμεις καταστολής, αρμόδιες για να τους σταματήσουν. Και αυτό γιατί δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα παρά τις προειδοποιήσεις της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους».

“Υψηλής επικινδυνότητας” χαρακτήρισε το Άρης-Ντιναμό Κιέβου η UEFA

Ματς «υψηλής επικυνδινότητας» χαρακτήρισε αυτό της Πέμπτης μεταξύ του Άρη και της Ντιναμό Κιέβου η UEFA. Στέλνει δύο παρατηρητές, ενώ αναμένονται και οπαδοί των Ουκρανών στο «Κλεάνθης Βικελίδης».

H UEFA χαρακτήρισε το ματς της Πέμπτης ανάμεσα στον Άρη και την Ντιναμό Κιέβου, στο «Κλεάνθης Βικελίδης», ως «υψηλής επικινδυνότητας».

Όπως ενημερώθηκε η ΠΑΕ Άρης το παρών θα δώσουν δυο παρατηρητές. Ο ένας θα είναι Φινλανδός ως παρατηρητής αγώνα και ο άλλος Σκοπιανός με καθήκοντα παρατηρητή ασφαλείας.

Όπως έγινε γνωστό, στο γήπεδο θα βρεθούν και οπαδοί της Ουκρανικής ομάδας, χωρίς πάντως να έχει γίνει γνωστός ακόμη ο ακριβής αριθμός.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται εγρήγορση και προσοχή από όλους, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι ιδιαίτερα αυξημένα.

Δηλώσεις πρόκληση από τον δικηγόρο των Κροατών – «Αποβράσματα οι οπαδοί της ΑΕΚ»

Την ώρα που η ΑΕΚ θρηνεί για τη δολοφονία του 29χρονου οπαδού της Μιχάλη Κουσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τα μέλη των «Bad Blue Boys», ενώ και ο ίδιος είναι οπαδός της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, προκαλεί με τις δηλώσεις του στα social media.

Στη χυδαία δημοσίευσή του, αποκαλεί τους φιλάθλους της Ένωσης «τα μεγαλύτερα αποβράσματα» και ότι «μαχαιρώνουν κόσμο εδώ και δεκαετίες», ενώ κλείνει την ανάρτησή του λέγοντας πως «πήραν αυτό που ήθελαν».

«Ξέρω από τη δική μου εμπειρία ότι τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν εντελώς λάθος κάποια γεγονότα» αναφέρει σε δηλώσεις του στο τοπικό μέσο Dnevno ο Davorin Karačić, λέγοντας μάλιστα ότι τα επεισόδια «ίσως να ξεκίνησαν από την ελληνική πλευρά».

«Δυστυχώς, δεν θα μάθουμε την πραγματική αλήθεια μέχρι να επιστρέψουν οι συμμετέχοντες. Αφού δεν μπορούμε να μάθουμε τι συνέβη , όλο αυτό μπορεί να ονομαστεί δημοσιογραφικό όργιο» λέει.

Μάλιστα, οργή προκαλεί το γεγονός, ενώ η ΑΕΚ θρηνεί έναν οπαδό της, ο δικηγόρος των BBB βγαίνει δημοσίως λέγοντας πως «οι οπαδοί της ΑΕΚ είναι τα μεγαλύτερα ανθρώπινα αποβράσματα που υπάρχουν. Είναι ανθρώπινα σκουπίδια, ναρκομανείς, αριστεροί και αναρχικοί, που πετούν μολότοφ και ποδοπατούν κεφάλια».

Κροάτες χούλιγκαν “Bad Blue Boys”: Χίτλερ, Πάβελιτς και… ποδόσφαιρο

Το 1983 ο Σον Πεν με τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην ταινία «Bad Boys», θα ξεκινούσε μια αξιοζήλευτη καριέρα στο Χόλιγουντ, με τον τίτλο του «σκληρού» να τον ακολουθεί.

Στην τότε ενωμένη Γιουγκοσλαβία, όπου μετά τον θάνατο του Τίτο, οι εθνικιστικές τάσεις άρχισαν να ξυπνούν ολοένα και πιο πολύ, «τα κακά παιδιά» και η δράση του Αμερικανού ηθοποιού στην ταινία, φαίνεται πως αποτέλεσε την έμπνευση για την ίδρυση ενός πυρήνα οπαδών που θεωρείται ο πιο σκληροπυρηνικός σε όλη την Ευρώπη, των «Bad Blue Boys».

Είναι οι οργανωμένοι οπαδοι της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που το βράδυ της Δευτέρας προκάλεσαν έναν θάνατο, τραυματισμούς και αποτρόπαια επεισόδια έξω από την «OPAP Arena».

Η ακριβής ημερομηνία ίδρυσης των «Bad Blue Boys» είναι η 17η Μαρτίου του 1986 στο Ζάγκρεμπ, με μέλη από διάφορες περιοχές της πόλης. Σε αυτά τα 37 χρόνια ζωής, οι νέοι Κροάτες που οργανώθηκαν με σκοπό τη υποστήριξη της αγαπημένης τους Ντιναμό, μετεξελίχθηκαν σε μια από τις πιο σκληρές νεοναζιστικές οργανώσεις στον κόσμο. Μια οργάνωση που υπό τον μανδύα του οπαδικού κινήματος έχει σκορπίσει τον φόβο και τον τρόμο σε δεκάδες μέρη της Ευρώπης με τη δράση της.

Οπου έπαιζε η Ντιναμό, επικρατούσε συναγερμός για την επιδρομή των BBB και τις παρελάσεις τους με ναζιστικά συνθήματα, όπως στο Μιλάνο. Ολοι γνώριζαν, μεταξύ αυτών και η UEFA, πως δεν είναι απλά ένας οπαδικός στρατός αλλά ένας κανονικός στρατός, αποτελούμενος από μέλη, που αγαπημένο τους σήμα είναι η σβάστικα, χαιρετισμός το υψωμένο χέρι και λατρεμένα τους πρόσωπα, ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Κροάτης φασίστας ηγέτης των Ούστασι, Άντε Πάβελιτς, που συνεργάστηκε με τις δυνάμεις του Αξονα.

Η εξωγηπεδική τους δράση εμφανίστηκε πολύ νωρίς, μόλις τέσσερα χρόνια μετά την ιδρυσή τους. Το 1990 και λίγο πριν την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, στις πρώτες πολυκομματικές εκλογές στην Κροατία, υποστήριξαν μαζικά τον Φράνιο Τούτζμαν που μεθόδευσε την ανεξαρτητοποίησή της. Αλλωστε στον πυρήνα της ιδεολογίας τους ζυμώνονταν για χρόνια οι σκέψεις για μια ανεξάρτητη Κροατία.

Το… πρώτο αίμα του πολέμου

Με το σύνθημα «όταν είσαι χαρούμενος χτύπα έναν Σέρβο, όταν είσαι χαρούμενος μαχαίρωσε έναν Σέρβο», στις 13 Μαϊου του ίδιου έτους, ήταν οι πρωταίτιοι των αιματηρών επεισοδίων στο ντέρμπι του «Μάξιμιρ» με τον Ερυθρό Αστέρα, ένα παιχνίδι που κατά πολλούς ήταν η αρχή του εμφυλίου μεταξύ Σερβίας – Κροατίας στην διαλυόμενη χώρα.

Οι ΒΒΒ βγήκαν από το πέταλό τους, όρμησαν στον αγωνιστικό χώρο και επιτέθηκαν στους 2.000 οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα που ένοιωσαν το μένος τους, προσπαθώντας να προστατευτούν από τον πετροπόλεμο που δέχονταν, ξηλώνοντας τις διαφημιστικές πινακίδες του γηπέδου. Απολογισμός: 79 τραυματίες αστυνομικοί και 59 οπαδοί.

Η κροατική τηλεόραση κάποια χρόνια αργότερα, γύρισε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο πόλεμος για την πατρίδα ξεκίνησε στο Μάξιμιρ», δείγμα της πίστης ότι εκείνο το παιχνίδι έφερε τον πόλεμο.

Ο Τούτζμαν ωστόσο αργότερα ήρθε σε κόντρα με τους ΒΒΒ, όταν αποφάσισε να αλλάξει το όνομα της Ντιναμό (εξαιτίας του «κομμουνιστικού του παρελθόντος») σε Κροάσια. Τότε το «Μάξιμιρ» έγινε αφιλόξενο όχι μόνο για αντιπάλους αλλά και για εκείνον αφού σε κάθε επίσκεψή του οι αποδοκιμασίες ήταν τόσο έντονες και τα συνθήματα εναντίον του τόσο χυδαία που συχνά «έπεφτε» ο φυσικός ήχος στις ζωντανές μεταδόσεις των αγώνων…

Μετά το 1999, όταν ο Τούτζμαν δεν βρισκόταν πια στην εξουσία, η Κροάσια έγινε ξανά Ντιναμό και οι Bad Blue Boys δεν σταμάτησαν να… εξελίσσονται.

Με μέλη αρκετούς βετεράνους του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας, η αλήθεια για το τι πραγματικά πρεσβεύουν, αποτυπώθηκε μια φορά το 2008, όταν σε κεντρικό σημείο του Ζάγκρεμπ, ένα μεγάλο γκράφιτι που έφερε την υπογραφή τους, κήρυσσε «θάνατο στους δημοσιογράφους». Αλλά και το 2015 όταν στο «Μάξιμιρ» τραγουδούσαν το σύνθημα της Ουστάσι σε ματς της Εθνικής με τη Νορβηγία. Τρία χρόνια μετά δεν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία όταν σε αστυνομική επιχείρηση στα γραφεία του συνδέσμου βρέθηκαν χιλιάδες πολεμικά εξαρτήματα (όπλα, ρόπαλα, πυροτεχνήματα, μάσκες full face, πυρομαχικά για πυροβόλα όπλα) ενώ γκράφιτι με τον Αδόλφο Χίτλερ και τον Άντε Πάβελιτς «κοσμούσαν» τους τοίχους.

Πηγη – SKAI / SDNA / IEIDISEIS / KATHIMERINI

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα