Φάμελλος-Τέμπη: Εντολέας της συγκάλυψης ο Μητσοτάκης – Πρέπει να πέσει η κυβέρνηση
Η προανακριτική και η πολιτική κρίση
Στην εκπομπή του OPEN «Ώρα Ελλάδος» φιλοξενήθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος τοποθετήθηκε για όλα τα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας, χαρακτηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «εντολέα της συγκάλυψης στα Τέμπη», ενώ επισήμανε ότι θα πρέπει να πέσει η κυβέρνηση.
Τα Τέμπη και η πρόταση δυσπιστίας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε εν νέου άνοιγμα προς τα προοδευτικά κόμματα, ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχει ανοιχτό προσκλητήριο για όσους αποχώρησαν από το κόμμα, ώστε να επιστρέψουν εκ νέου.
«Πρώτα καταθέσαμε πρόταση για προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση μετά τα συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα, για ανταποκριθούμε σε αυτό που ζήτησαν οι πολίτες: διαφάνεια και δικαιοσύνη. Έχουν περάσει 15 μέρες και ο κ. Μητσοτάκης δεν ανταποκρίθηκε. Αυτό είναι προσβολή. Ο κ. Κακλαμάνης έστειλε το αίτημα στον πρωθυπουργό. Μπορεί να καθυστερήσει έναν μήνα. Ο κ. Μητσοτάκης υποτιμά τη Βουλή και την αλήθεια. Τι φοβάται ένας πρωθυπουργός; Τι έχει να κρύψει; Είναι σοβαρό θέμα για τη Βουλή και την αλήθεια. Δεν μπορεί η κοινωνία να θέλει διαφάνεια και ο κ. Μητσοτάκης να κρύβεται», δήλωσε αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνέχεια ο Σωκράτης Φάμελλος τοποθετήθηκε για την πρόταση δυσπιστίας που συζητά η αντιπολίτευση. «Όλα τα προοδευτικά κόμματα μίλησαν για πρόταση δυσπιστίας. Μετά τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη αποκαλύφθηκαν όλα όσα χρειάζονται για κατάθεση πρόταση δυσπιστίας. Δεν είναι δυνατόν να αναφέρει ένας πρωθυπουργός ότι μια εξεταστική επιτροπή που δημιουργήθηκε για να αποκαλύψει την αλήθεια τελικά να μένει στη μέση. Τα πορίσματα είναι απαραίτητα. Πρέπει να αξιοποιηθεί όλη η έρευνα. Για την πολιτική δυσπιστία, για την ασυμβατότητα του κ. Μητσοτάκη με τον ρόλο του πρωθυπουργού, για την έκφραση της δυσπιστίας της κοινωνίας σε βάρος της κυβέρνησης, τα πορίσματα θα προσέθεταν πιθανές απαντήσεις για το αν το εύφλεκτο ή μη του υλικού; Ο κ. Μητσοτάκης παραπλάνησε την κοινωνία επ’ αυτού. Δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για την έκρηξη», ανέφερε.
Για τους λόγους που οδηγούν στην πρόταση δυσπιστίας: «Την πρόταση δυσπιστίας και όλα τα κοινοβουλευτικά εργαλεία δεν τα ασκούμε με τακτικισμό και με το τι μας συμφέρει. Το πρώτο που παίζει ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η υπεράσπιση του θεσμού και του όρκου μας. Έχουμε ορκιστεί να υπερασπιζόμαστε το Σύνταγμα και την αλήθεια και διαπιστώνουμε ότι ο πρωθυπουργός τα παραβιάζει. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να το πούμε; Αν δεν το κάνουμε, τότε υπάρχει ζήτημα για την πολιτική. Πρέπει να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην πολιτική. Παραδέχθηκε ότι στην εξεταστική κρύφτηκε η αλήθεια. Αυτό είναι παραβίαση όρκου. Η εξεταστική οφείλει να εξετάζει όλα τα στοιχεία. Κόπηκαν μάρτυρες. Ζητήσαμε μάρτυρες και τους έκοψαν. Έγινε μπάζωμα και είπαν ότι έγινε για καλό σκοπό. Υπάρχει παρανομία για καλό σκοπό;».
Η προανακριτική και η πολιτική κρίση
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη Σύμβαση 717 και στα όσα είχα τονίσει η ευρωπαϊκή εισαγγελία πριν από μερικούς μήνες. «Δεν θα κάνουμε τον εισαγγελέα αλλά θα υπηρετήσουμε τον θεσμό. Θέσαμε δύο όρους, να ολοκληρωθεί η έρευνα και να έρθουν όλες οι πραγματογνωμοσύνες στη Βουλή για να απαγγελθούν όλες οι κατηγορίες. Επίσης, οι ελεγχόμενοι για την παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών να κριθούν από το δικαστήριο και να μην τους ξεπλύνει η Βουλή. Για τη Σύμβαση 717 είχε έρθει δικογραφία από την ευρωπαϊκή εισαγγελία, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση αρνήθηκαν να εξεταστεί από τη Δικαιοσύνη ο Καραμανλής και τον χειροκρότησαν. Τώρα υποκριτικά λέει ότι θα δεχτεί ό,τι φέρει η Δικαιοσύνη. Όταν το έφερε η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη γιατί δεν το έκανε; Έχει αρνηθεί τη δικαιοσύνη και τώρα πιέστηκε από τον κόσμο και τον ΣΥΡΙΖΑ».
Ο κ. Φάμελλος χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ως «εντολέα» της συγκάλυψης, αναφέροντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σχέδιο για τα Τέμπη. «Είναι αυτονόητη η συγκρότηση της πρώτης προανακριτικής. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν και άλλες εργασίες. Τόσο για το έγκλημα, όσο και για τη συγκάλυψη. Να κριθούν όλοι, όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Ποιος ήταν ο εντολέας του κ. Τριαντόπουλου; Πρέπει να αποκαλυφθεί. Υπεύθυνος του σχεδίου συγκάλυψης είναι ο κ. Μητσοτάκης. Υπάρχει μια διαδικασία έρευνας για το αδίκημα της απιστίας, γιατί η καταστροφή του χώρου του δυστυχήματος έγινε με ευρωπαϊκούς πόρους. Υπήρχε μοντάζ από τις συνομιλίες των μηχανοδηγών που δημοσιεύτηκε, παραπλανώντας την κοινή γνώμη, όπως και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού περί ελαίων σιλικόνης. Πρέπει να αποκαλυφθεί ο εντολέας και να αποδοθούν οι ευθύνες όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Η προανακριτική επιτροπή πρέπει να είναι ανοιχτή στη διερεύνηση όλων των στοιχείων. Η δήλωση Βορίδη προς τον Ανδρουλάκη για να ελεγχθεί ό,τι λέει η δικογραφία, είναι επικίνδυνη. Αν γίνει αυτό στερεί από την προανακριτική το δικαίωμα να λειτουργήσει ως εισαγγελική αρχή. Χρεώνω στον Βορίδη προσπάθεια περιορισμού της έρευνας και της απαγγελίας κατηγοριών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Για τα νέα βίντεο που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας: «Η καταστροφή ή η αλλοίωση ενός τόπου ανήκει στην κατηγορία υπόθαλψης εγκληματία. Υπάρχουν στοιχεία των θυμάτων που οι συγγενείς καταγγέλλουν ότι βρέθηκαν σε άλλα σημεία. Είναι τραγικό. Υπάρχει Έλληνας ή Ελληνίδα που δεν είδε την έκρηξη; Που δεν άκουσε τα ηχητικά; Υπήρξε μια αιτία έκρηξης που οδήγησε στον θάνατο και άλλα άτομα. Δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα αξιολογήσει δημόσια και χωρίς τεχνικά στοιχεία, τα βίντεο που ήρθαν με μεγάλη καθυστέρηση και ερωτήματα. Δεν αλλοιώνουν και δεν μπορούν να τροποποιήσουν την κοινωνική βεβαιότητα για συγκάλυψη, για το έγκλημα και την ευθύνη του κ. Μητσοτάκη. Δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια. Βρισκόμαστε σε κρίση με ευθύνη της κυβέρνησης. Υπάρχει κρίση στο πολιτικό σύστημα, κρίση αξιοπιστίας στη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Είναι ευθύνη μας να κρατήσουμε την αλήθεια για να θωρακίσουμε θεσμικά την κοινωνία. Προσπαθήσαμε, φτάσαμε μέχρι το ευρωκοινοβούλιο για να κρατήσουμε το θέμα στην ευρωπαϊκή του διάσταση. Πρέπει να αποτυπωθεί όλη η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες, όσο ψηλά και αν βρίσκονται».
«Δεν γίνεται αυτή η κυβέρνηση να εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό»
Είναι γεγονός ότι στην κοινωνία υπάρχει προβληματισμός για το αν η προανακριτική θα φέρει αποτέλεσμα ή θα είναι μια από τα ίδια, όπως ήταν η εξεταστική. «Η κοινωνία αναρωτιέται αν στην προανακριτική θα υπάρξει αλήθεια. Είμαι επιφυλακτικός με όλα αυτά που έχουν δει τα μάτια μας. Διετέλεσα πρόεδρος εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, δεν κόπηκε ούτε ένας μάρτυρας. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ανησυχώ, όπως και οι πολίτες για το αν θα αποκαλυφθεί η αλήθεια. Εμείς θα συμμετέχουμε στην προανακριτική και θα πάρουμε και πρωτοβουλίες, αλλά θα βάλουμε έναν όρο, ότι θα υπάρχει στη Βουλή όλο το διαθέσιμο υλικό, δεν θα αποκρυφθεί η αλήθεια και δεν θα κοπεί κανένας μάρτυρας. Στην εξεταστική κόπηκαν μάρτυρες και δεν ακούστηκε η φωνή τους», συμπλήρωσε ο κ. Φάμελλος.
Ακολούθως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι πρέπει να πέσει η κυβέρνηση. «Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός δυσπιστεί για τον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης ευθύνεται για το σχέδιο συγκάλυψης και για πολλά ζητήματα στο κράτος δικαίου. Πρέπει να πέσει η κυβέρνηση και αυτό σημαίνει η πρόταση δυσπιστίας, δεν το κάνουμε για τακτικισμό. Πρέπει να αντικατασταθεί η κυβέρνηση. Το πιο πιθανό είναι να γίνουν εκλογές. Δεν αξίζουν στην Ελληνική Δημοκρατία αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο πρωθυπουργός».
Οι συζητήσεις με τα προοδευτικά κόμματα και η εκλογή ΠτΔ
Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων του προοδευτικού τόξου, κυρίως για την πρόταση δυσπιστίας, με τον κ. Φάμελλο να υποστηρίζει ότι «είναι πιο σημαντικό τα προοδευτικά κόμματα να αποκτήσουν έναν κοινό βηματισμό και συνεννόηση για να περιοριστούν οι έμμεσες κριτικές που γίνονται. Δεν γνωρίζω τι μπορεί να έχει ως σχέδιο ο κ. Ανδρουλάκης και δεν ενδιαφέρει τους πολίτες. Έχουμε πει και το έχουμε συμφωνήσει, γιατί το έχει πει και η Νέα Αριστέρα και η Πλεύση Ελευθερίας, ότι τα στοιχεία για πρόταση δυσπιστίας υπάρχουν. Ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι θέλει να περιμένει τα πορίσματα. Για το θέμα του εύφλεκτου ο κ. Μητσοτάκης είπες ότι παραπλάνησε την κοινή γνώμη. Αν ο κ. Ανδρουλάκης θέλει να περιμένει, εμείς γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Η διαδικασία της καθυστέρησης, δίνει χρόνο στην κυβέρνηση για να αλλάξει η ατζέντα και οι προτεραιότητες. Ο κ. Μητσοτάκης ομολόγησε ότι παραπλάνησε την κοινή γνώμη, ομολόγησε ότι ήταν μισή η εξεταστική και ότι έγινε μπάζωμα για καλό σκοπό. Αυτά παραπλάνησαν την ελληνική κοινή γνώμη. Χειροκρότησαν οι βουλευτές της κυβέρνησης τον Καραμανλή στη Βουλή. Αυτά δεν είναι στοιχεία; Δεν θα ανοίξουμε μια μάχη με το ΠΑΣΟΚ. Συγκλονίζεται η κοινή γνώμη από την όλη διαδικασία και επηρεάζεται η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Καλούμε το ΠΑΣΟΚ για να έχουμε κοινή πορεία στην πρόταση δυσπιστίας».
Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: «Εμείς αντιμετωπίσαμε με μεγάλη σοβαρότητα τη διαδικασία εκλογής ΠτΔ. Δεν βάλαμε ονόματα εκ των προτέρων σε μια συζήτηση που θα δημιουργούσαν προβλήματα. Είπαμε να μην είναι μονοκομματική η υποψηφιότητα. Ανακοινώσαμε την υποψηφιότητα της κας Κατσέλη, που απέδειξε ότι μπορεί να συσπειρώσει. Ο κ. Τασούλας δεν μπορεί να συγκεντρώσει υποστήριξη καμιάς άλλης κοινοβουλευτικής ομάδας, άρα θα πήγαινε στο ελάχιστο δυνατό. Λαμβάνοντας υπόψη την απονομιμοποίηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την εμπλοκή με το έγκλημα των Τεμπών, ο κ. Τασούλας πρέπει να αποσυρθεί. Η κα Κατσέλη αποτελεί τη μόνη θεσμική εγγύηση για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. Στο ερώτημα τι κάνουμε στην τέταρτη ψηφοφορία, ζητάμε την απόσυρση του κ. Τασούλα, γιατί αυτό αντιστοιχεί στην κριτική της κοινωνίας κατά της κυβέρνησης. Η κα Κατσέλη συγκέντρωσε εμπιστοσύνη και θα αποτελέσει το θεσμικό αντίβαρο στην πολιτική κρίση που ζούμε».
Για τον Κωνσταντίνο Τασούλα: «Δεν συγκέντρωσε υποστήριξη από κανένα άλλο κόμμα, που είναι σε αντίθεση με την παράδοση του θεσμού και την ουσία του Συντάγματος. Υπάρχει εκτεταμένη κρίση εμπιστοσύνης και απονομιμοποίηση της κυβέρνησης. Επίσης, συνδέεται με το έγκλημα των Τεμπών, καθώς κόπηκαν μάρτυρας εν γνώσει του. Ο ανώτατος θεσμός δεν πρέπει να είναι μονοκομματικός, είτε μπλεγμένος σε μια κρίση δημοκρατίας. Τι ποσοστό της κοινωνίας δεν πιστεύει ότι υπάρχει συγκάλυψη, κρίση της δημοκρατίας και διαφθορά της κυβέρνησης που κρύβει την αλήθεια; Η κα Κατσέλη είναι το θεσμικό αντίβαρο. Δεν σκεφτόμαστε να αποχωρήσουμε από τη Βουλή. Θετική η απόφαση της Νέας Αριστεράς να στηρίξει την κα Κατσέλη και συμβάλλει στον διάλογο των προοδευτικών δυνάμεων. Καλέσαμε και τον κ. Ανδρουλάκη, εφόσον ο κ. Γιαννίτσης δεν συγκέντρωσε περισσότερη στήριξη από την κα Κατσέλη».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μεγαλώσει και θα δώσει λύση στην κοινωνία»
Επίσης, ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Γαλλίας, με το Λαϊκό Μέτωπο που συσπείρωσε τον κόσμο. «Σε όλες τις πολιτικές επιλογές υπάρχει το ερώτημα αν το κάνουμε για τακτική ή για ουσία. Υπάρχει κίνδυνος αξιοπιστίας, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, στη Δικαιοσύνη, στους θεσμούς, στα ΜΜΕ. Κάναμε αυτοκριτική γιατί είχαμε μια χρονιά αναξιοπιστίας και συρρίκνωσης, αλλά θέλουμε να είμαστε περήφανοι για την πολιτική και το κόμμα μας. Δεν θα κάνω οποιαδήποτε επιλογή τακτικής και εντυπώσεων. Συμμετέχω στην πολιτική από την προοδευτική σκοπιά γιατί είμαι αισιόδοξος. Μια κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι καταστροφική για τη χώρα. Στη Γαλλία υπάρχει το Λαϊκό Μέτωπο που συσπείρωσε την κοινωνία. Δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνουν εκλογές και καλό είναι να μην συμμετέχουμε σε αυτά τα σενάρια», υπογράμμισε.
«Μιλάω για το κοινωνικό όφελος, που είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σοβαρέψει, να μεγαλώσει και να δυναμώσει και η κοινωνία λέει να βρούμε μια λύση και να συνεννοηθούμε γιατί δεν πάει άλλο με τον Μητσοτάκη. Εγώ συνηγορώ και στα δύο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σοβαρέψει και θα μεγαλώσει, για να συμβάλλει σε μια λύση. Χωρίς την κοινωνία δεν γίνεται τίποτα. Αν η κοινωνία είναι μαζί, μπορούν να γίνουν όλα. Θα την ακούσει και το ΠΑΣΟΚ. Η κοινωνία θέλει λύση, δεν πάει άλλο», πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος.
Τέλος, ο Σωκράτης Φάμελλος μίλησε εκ νέου για όσους έχουν αποχωρήσει από το κόμμα. «Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακοινώσει προσκλητήριο για όσους αποχώρησαν, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς κυνήγι μαγισσών για το παρελθόν. Θέλουμε να μεγαλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να υπάρχει προοδευτική απάντηση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όταν νιώσαμε τον παλμό και τη φωνή της κοινωνίας που ζήτησε διαφάνεια για τα Τέμπη, μιλήσαμε με τους αρχηγούς των προοδευτικών κομμάτων. Με τον κ. Ανδρουλάκη, τον κ. Κουτσούμπα, τον κ. Χαρίτση και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Είναι ένα θετικό βήμα. Θα προτιμούσα να μην είχαν γίνει τα Τέμπη, εννοείται. Το κριτήριο είναι τι θα πει η κοινωνία. Δεν θα μπορέσει κανείς να αρνηθεί το αίτημα της κοινωνίας, που είναι συνταρακτικό, γιατί υπάρχει κρίση της δημοκρατίας. Αλλά είναι και οικονομικό. Υπάρχει κλοπή δισεκατομμυρίων από τα καρτέλ, δεν υπάρχει πρόβλημα στην Υγεία; Οι πολίτες τα βλέπουν. Τα Τέμπη και η προεδρία της Δημοκρατίας είναι τα μείζονα ζητήματα», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.