Ελλάδα

Φοιτητικό σπίτι: Πόσο κοστίζει να το στήσεις από το μηδέν;

Αν και όλη η προσοχή «πέφτει» στις τιμές των ενοικίων, υπάρχουν πολλά πράγματα που χρειάζεται ένα σπίτι για να γίνει λειτουργικό, τα οποία κοστίζουν ακριβά

Νίκος Γκάγιας
φοιτητικό-σπίτι-πόσο-κοστίζει-να-το-στ-1050429
Νίκος Γκάγιας

«Πονοκέφαλος» έχει γίνει για τους γονείς η ανεύρεση φοιτητικού σπιτιού για τα παιδιά τους. Τα μικρά διαμερίσματα είναι πραγματικά δυσεύρετα και οι τιμές όσων υπάρχουν εξωφρενικές.

Βέβαια όταν μιλάμε για ένα φοιτητικό σπίτι, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να υπολογιστούν, τα οποία κοστίζουν πολύ στις τσέπες των οικογενειών και πολλές φορές δεν γίνεται η ανάλογη σημασία καθώς όλη η προσοχή «πέφτει» στις τιμές των ενοικίων.

Από το κρεβάτι και το ψυγείο μέχρι τον καναπέ και την ντουλάπα, τα έξοδα είναι αμέτρητα και γονείς και παιδιά πρέπει να κάνουν μία καλή αναζήτηση αγοράς για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα.

Σίγουρα αν μιλάμε για ένα επιπλωμένο σπίτι, η κατάσταση βελτιώνεται κάπως χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι γονείς δεν πρέπει να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια όλοι αναζητούν οικονομικές λύσεις, πακέτα και προσφορές για να φτιάξουν το ιδανικό σπίτι για τα παιδιά τους.

Το MarketPlace, τα second hand έπιπλα, οι συγγενείς αλλά και οι αγορές από το εξωτερικό κυριαρχούν στις μηχανές αναζήτησης των γονέων.

Σε κάθε περίπτωση μπορείς να «στήσεις» ένα σπίτι και πολύ οικονομικά και πολύ ακριβά. Αυτό καθορίζεται από την οικονομική ευχέρεια του καθενός και το τι του αρέσει.

Σήμερα θα δούμε βασικά πράγματα που χρειάζεται ένα φοιτητικό σπίτι για να μπορέσει να είναι λειτουργικό, όπως μας τα εξήγησαν τρεις φοιτήτριες.

Η Καλλιόπη εξηγεί πως πέρα από τα δύο ενοίκια που έπρεπε να δώσει για να μπει στο σπίτι όπου νοίκιασε, υπάρχουν πολλά έξοδα στα οποία δεν δίνεται τόση σημασία, αλλά κοστίζουν πάρα πολύ.

«Το πρώτο που πήρα στο σπίτι μου ήταν το κρεβάτι και το στρώμα για να μπορώ να κοιμηθώ. Ακολούθησε το ψυγείο και ένα μικρό φουρνάκι για να μπορώ να μαγειρεύω. Έπειτα ο καναπές, η τραπεζαρία, το τραπεζάκι για το σαλόνι και το πλυντήριο ρούχων. Χωρίς αυτά δεν μπορείς να μείνει σ’ ένα σπίτι.

Φυσικά είχα πάρει μία κατσαρόλα, πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπίρουνα. Το σπίτι που βρήκα δεν ήταν επιπλωμένο άρα έπρεπε να αγοράσω εγώ τα πάντα, κάτι το οποίο κόστισε πολύ. Προσπάθησα να ψάξω οικονομικές λύσεις και προσφορές. Έτσι κατέφυγα και στο εξωτερικό και δεν το μετάνιωσα καθόλου. Υπήρχαν πράγματα βέβαια που δεν πήρα, όπως κομοδίνα, βιβλιοθήκη. Σίγουρα μου ήταν χρήσιμα αλλά προτίμησα να γλυτώσω χρήματα από εκεί. Επίσης διάβαζα στην τραπεζαρία και δεν πήρα γραφείο»

Έτσι η Καλλιόπη συνολικά ξόδεψε περίπου 1.500 ευρώ. Βέβαια όπως εξηγεί τα έξοδα της ήταν περισσότερα αν υπολογιστούν τα χρήματα για το Internet, το ρεύμα, το νερό και την θέρμανση.

Από την άλλη η Μαρία αναλύει τις τιμές όλων των πραγμάτων που χρειάστηκε για το φοιτητικό της σπίτι. 

  • Καναπές: 100,00 ευρώ
  • Τραπεζαρία με σετ 4 καρέκλες 250,00 ευρώ
  • Τραπέζι γραφείο με τριπόδια 150,00 ευρώ
  • Τραπεζάκι σαλονιού 55,00 ευρώ
  • Σιδερένιο κρεβάτι 350,00 ευρώ
  • Στρώμα 1,60Χ2,00 150,00 ευρώ
  • Κομοδίνο 50,00 ευρώ
  • Ντουλάπα 120,00 ευρώ
  • Βιβλιοθήκη 80,00 ευρώ
  • Χαλί 40,00 ευρώ
  • Τραπεζάκι τηλεόρασης 70,00 ευρώ
  • Πλυντήριο ρούχων 400,00 ευρώ
  • Ψυγείο 1,50Χ0,60 300,00 ευρώ
  • Φουρνάκι 150,00 ευρώ
  • Κουρτίνες 25,00 ευρώ

Συνολικά ξόδεψε 2.290,00 ευρώ.

«Η ανάγκη για την δημιουργία ενός άνετου και όμορφου φοιτητικού σπιτιού μπορεί να στοιχίσει φυσικά αρκετά αλλά το θέμα είναι ότι μια τέτοια επένδυση έχεις το υπόβαθρο έτοιμο σε περίπτωση που έχεις και άλλα παιδιά όπου θα μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν και αυτά στις σπουδές του μετά» εξηγεί.

Από την άλλη πλευρά η αδερφή της που πήγαινε δεύτερη για σπουδές είχε νοικιάσει επιπλωμένο σπίτι. Το μόνο που χρειάστηκε να πάρει μαζί της ήταν 2 βαλίτσες. Βέβαια στη συνέχεια μετακόμισε και αποφάσισε να φτιάξει μόνη της τα έπιπλα με παλέτες

«Στο 3ο έτος νοίκιασα ένα τελείως άδειο σπίτι όπου το γέμιζα λίγο λίγο έφτιαξα καναπέ και κρεβάτι από παλέτες. Τα έξοδα μου ήταν μόνο τα υλικά για να τα καθαρίσω και να τα βάψω όπου μου είχαν βγει περίπου 100,00 ευρώ υλικά που χρησιμοποίησα και αργότερα ,το στρώμα μου βγήκε κάπου στα 150,00 ευρώ και τα στρώματα από αφρολέξ για τον καναπέ συν υφάσματα περίπου 200,00 ευρώ σύνολο δηλαδή 450,00 ευρώ για καναπέ και κρεβάτι. Τραπεζάκι στη συνέχεια πήρα από το δρόμο, τραπεζάκι μπαλκονιού, καρέκλες, καλόγηρο και κομοδίνα. Πλυντήριο ρούχων δεν πήρα γιατί χρησιμοποιούσα τα ανοιχτά πλυντήρια. Ψυγείο πήρα ένα μικρό κάπου στα 100,00 ευρώ και φουρνάκι πήρα της αδερφής μου. Και σε γενικές γραμμές το σπίτι ολοκληρώθηκε πολύ σταδιακά, απλά ήταν κάτι που ήθελα να κάνω γιατί δεν ήθελα να ενισχύσω όλο αυτό το καπιταλιστικό σύστημα που έχει δημιουργηθεί με τα φοιτητικά έξοδα και σε μια και Ελλάδα που παρέχει δωρεάν μόρφωση. Οπότε εμένα συνολικά μου κόστισε περίπου στα 1.000 ευρώ στο σπίτι.»

Marketplace, second hand και η λύση του εξωτερικού

Όπως έγινε αντιληπτό υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να διαμορφώσεις το φοιτητικό σου σπίτι, όπως εσύ επιθυμείς. Άλλοι οικονομικότεροι και άλλοι όχι.

Σε κάθε περίπτωση πολλοί γονείς αλλά και φοιτητές προσπαθούν να βρουν οικονομικότερα πράγματα σε καλή ποιότητα. Έτσι τα τελευταία χρόνια ξεφεύγουν στη λύση του Marketplace στο Facebook.

Εκεί που μπορείς να βρεις ό,τι πραγματικά επιθυμείς και πολλές φορές πράγματι σε πολύ καλή τιμή. Είναι μία νέα δυνατότητα που δίνεται στους ανθρώπους που παλαιότερα δεν υπήρχε και σίγουρα αξιοποιείται πάρα πολύ, ειδικά από τους νεότερους.

Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα αγοράς από second hand καταστήματα, όπου πωλούνται έπιπλα σε καλή κατάσταση και τιμή.

Τέλος οι αγορές από το εξωτερικό στο σήμερα είναι πολύ διαδεδομένες. Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που αγοράζουν, ειδικά από Βουλγαρία, πακέτα με έπιπλα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Ακόμα στο κομμάτι της διακόσμησης του σπιτιού υπάρχει πληθώρα επιλογών.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα