Φωτιά στην Ύδρα: Οι ολιγάρχες έφυγαν από την Ελλάδα χωρίς να δώσουν κατάθεση

Προσωρινά κρατούμενοι πλοίαρχος και υποπλοίαρχος του «Περσεφόνη» - Ελεύθερα υπό όρους 11 μέλη του πληρώματος

Parallaxi
φωτιά-στην-ύδρα-οι-ολιγάρχες-έφυγαν-απ-1178970
Parallaxi

Προσωρινά κρατούμενοι, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, κρίθηκαν τα ξημερώματα ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος της θαλαμηγού που είχαν συλληφθεί από κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μαζί με άλλα 11 μέλη του πληρώματος ως υπαίτιοι της πυρκαγιάς σε δασική έκταση, στην περιοχή Άγιος Νικόλαος, στο νησί της Ύδρας, τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 21 Ιουνίου 2024.

Τα υπόλοιπα 11 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού αφέθησαν ελεύθερα με εγγυοδοσία, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υπό τον όρο εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους, σε 7 μέλη του πληρώματος επιβλήθηκε ποσό εγγυοδοσίας 10.000 ευρώ και στα άλλα τέσσερα 20.000 ευρώ. Για την υπόθεση έχουν συλλεχθεί από το λιμεναρχείο Ύδρας όλα τα στοιχεία των σκαφών που βρίσκονταν στη θαλάσσια περιοχή με περιπολία από πλωτό του Λιμενικού, καθώς μαρτυρίες από άλλο σκάφος σε παρακείμενο όρμο φέρεται να έχουν καταγγείλει ότι στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, έπεσαν πυροτεχνήματα από κάποιο σκάφος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο καπετάνιος φέρεται να υποστήριξε ότι δεν έφυγαν βεγγαλικά από τη θαλαμηγό και ότι στον έλεγχο που έγινε από το Λιμενικό όλες οι ναυτικές φωτοβολίδες ήταν άθικτες στη θέση τους, ενώ ο ίδιος ενημέρωσε την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει.

Η μαραθώνια απολογία

Η διαδικασία της απολογίας ήταν μαραθώνια καθώς ξεκίνησε χθες στις 8 το πρωί και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ. Ένας-ένας πέρασαν ενώπιον του ανακριτή και του εισαγγελέα.

Απολογούνται οι 13 συλληφθέντες του «Περσεφόνη» για τη φωτιά στην Ύδρα #shortsvideo

Πρώτος απολογήθηκε ο πλοίαρχος της θαλαμηγού, ο οποίος, όπως και όλοι βέβαια, υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καμία εμπλοκή σε αυτό το περιστατικό και δεν ευθύνονται για την πυρκαγιά που ξέσπασε στην Ύδρα.

Ο καπετάνιος υποστηρίζει ότι δεν έφυγαν βεγγαλικά μέσα από τη θαλαμηγό, ότι στον έλεγχο που έγινε από το Λιμενικό όλες οι ναυτικές φωτοβολίδες ήταν άθικτες στη θέση τους, ο ίδιος ενημέρωσε την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει προσπαθώντας να βοηθήσει και πως ακολουθήθηκε το πρόγραμμα των πελατών από το Καζακστάν, το οποίο δεν περιείχε πάρτι και δεν ευσταθεί καμία κατηγορία από αυτές που τους αποδίδονται.

Σημειώνεται ότι η κατηγορία είναι σε βαθμό κακουργήματος για εμπρησμό από ενδεχόμενο δόλο, μια κατηγορία που φέρνει ποινή έως και 20 χρόνων φυλάκισης.

Καπετάνιος άλλου σκάφους φέρεται να έχει καταγγείλει ότι στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, έπεσαν πυροτεχνήματα από κάποιο σκάφος. Επίσης δύο αυτόπτες μάρτυρες που επέβαιναν σε θαλαμηγό που ήταν στον διπλανό όρμο «Νικλειώτη», κατέθεσαν ότι πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά στη πευκόφυτη πλαγιά στην ‘Υδρα άκουσαν 15 με 20 κρότους, και είδαν λάμψεις στον ουρανό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, οι δύο μάρτυρες υποστηρίζουν ότι είδαν το βοηθητικό σκάφος, της θαλαμηγού, να κινείται μεταξύ της παραλίας και της θαλαμηγού, μεταφέροντας τσάντες θαλάσσης, κάτι που φέρεται να έγινε δύο με τρεις φορές.

Ο κυβερνήτης, επίσης, κατέθεσε πως βγήκε ανοιχτά του όρμου γιατί δεν είχε σήμα το κινητό του τηλέφωνο, και ενημέρωσε τις Αρχές για την πυρκαγιά.

Όπως αναφέρουν στις καταθέσεις τους, είδαν στην πρύμνη της θαλαμηγού έναν πυροσβεστήρα και μία κηλίδα από υλικό λευκού χρώματος στην επιφάνεια της θάλασσας, με την προέλευση της να είναι άγνωστη.

Άφησαν τους ολιγάρχες να φύγουν χωρίς να καταθέσουν, ήταν στην παραλία όταν ξέσπασε η πυρκαγιά

Την ίδια ώρα, οι περίπου 17 επιβάτες της θαλαμηγού Persefoni, οι περισσότεροι υπήκοοι Καζακστάν, έφυγαν ήδη από την Ελλάδα το Σάββατο. Οι Αρχές έχουν καταλήξει στην παραδοχή ότι οι επιβάτες βρίσκονταν στην παραλία του Αγίου Νικολάου τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά, τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής, κάτι που μεγαλώνει τα ερωτηματικά για τη μεταχείριση που είχαν, καθώς τα στελέχη του Λιμενικού που βρέθηκαν λίγο αργότερα πάνω στο σκάφος δεν τους πήραν καταθέσεις. Αντίθετα, τους επέτρεψαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Αττική – αποβιβάστηκαν στη Μαρίνα της Βουλιαγμένης και στη συνέχεια αναχώρησαν για την πατρίδα τους με ιδιωτικό αεροσκάφος από το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, οι Αρχές καταλήγουν στο ότι η πυρκαγιά μπήκε από ενέργειες που έγιναν από το κατάστρωμα του Persefoni, πιθανότατα στο πλαίσιο μίας «ψυχαγωγικής εκδήλωσης», που περιελάμβανε και ρίψη πυροτεχνημάτων. Εκτός των άλλων, το συγκεκριμένο σκάφος ήταν μόνο που ήταν πολύ κοντά στην παραλία του Αγίου Νικολάου, η οποία δεν είναι προσβάσιμη από την ξηρά.

Οι Αρχές βασίστηκαν σε μαρτυρίες από παραπλέον σκάφος, σύμφωνα με τις οποίες, όταν απέκτησαν οπτική επαφή με το 53μετρο «Περσεφόνη» – και ενώ είχε ήδη ξεσπάσει η φωτιά – είδαν το βοηθητικό σκαφάκι του να κάνει δρομολόγια από και προς την παραλία, μεταφέροντας τους Καζακστανούς στην ασφάλεια της θαλαμηγού.

Αναζήτηση ευθυνών

Στο πλαίσιο αυτό, είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι δεν ζητήθηκαν από την πρώτη στιγμή τα κινητά τηλέφωνα των επιβαινόντων στο Persefoni – καθώς οι καταγραφές βίντεο, εφόσον είχαν υπάρξει, θα μπορούσαν να ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση. Μάλιστα, αρμόδιες δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι θα χρειαστεί να ξεκαθαρίσουν με εσωτερική έρευνα οι ευθύνες των υπηρεσιακών στελεχών που χειρίστηκαν την υπόθεση, καθώς η αρμόδια εισαγγελέας ενημερώθηκε μόλις στη μία η ώρα το μεσημέρι του Σαββάτου, δηλαδή 13 ώρες μετά από το ξέσπασμα της πυρκαγιάς.

Οι ολιγάρχες που επέβαιναν στην πολυτελή θαλαμηγό

Στους επιβάτες του σκάφους περιλαμβάνονται μέλη οικογενειών ολιγαρχών από το Καζακστάν, ανάμεσά τους ο Daniyar Abulgazin, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του Καζακστάν.

Μαζί ήταν και ο γιος του Abulgazin και η σύζυγός του, Aidan Suleimenova, η οποία είναι επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες φιλανθρωπικές οργανώσεις του Καζακστάν.

Άλλοι προσκεκλημένοι φέρεται να ήταν η Umut Shayakmetova διευθύνουσα σύμβουλος του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος του Καζακστάν, της Halyk Bank και ο σύζυγός της, Beimbet Shayakhmetov, πρώην κορυφαίο στέλεχος της εθνικής εταιρείας πετρελαίου, KMG International NV, καθώς και η κόρη τους Dinara. Στην παρέα ήταν και η Diana Baitassova, επικεφαλής fund στο Καζακστάν.

Τόσο ο Abulgazin όσο και η Shayakmetova έχουν στενούς δεσμούς με τον Timur Kulibayev, επιχειρηματία και γαμπρό του πρώην προέδρου του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.

Μαζί με τους καζακστανούς βρισκόταν ένα ζευγάρι Πολωνών, καθώς και ένας βρετανός.

Η υπόθεση ήρθε στο “φως” μετά τη μαρτυρία ενός καπετάνιου ο οποίος βρισκόταν σε παραπλέον σκάφος και κατέθεσε στο Λιμεναρχείο της Ύδρας πως άκουσε δυνατούς κρότους, είδε μια λάμψη και λίγη ώρα αργότερα ξέσπασε η φωτιά στο νησί.

Το επόμενο πρωί, το πολυτελές σκάφος κατέπλευσε στην Βουλιαγμένη όπου παρέμεινε αγκυροβολημένο επί ώρες ενώ οι Αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος συνέλεξαν καταθέσεις τόσο από το πλήρωμα όσο και από τους επιβάτες.

Στη συνέχεια, οι Αρχές οδήγησαν το σκάφος στη Μαρίνα της Βουλιαγμένης και πραγματοποιήσαν έλεγχο εντός τους σκάφους αναζητώντας αφενός τα σωστικά μέσα και τις φωτοβολίδες και αφετέρου τη σύμβαση που είχαν υπογράψει οι επιβάτες με τον πλοιοκτήτη.

Μετά την έρευνα, στελέχη του Λιμενικού οδήγησαν τα μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού στο Λιμεναρχείο Σαρωνικού όπου τους συνέλαβαν ενώ κατασχέθηκε και το πολυτελές σκάφος.

Πηγή: protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα