Ελλάδα

Φωτιά στην Ύδρα: Τα στοιχεία καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς των μελών της πολυτελούς θαλαμηγού

Απολογούνται την Τετάρτη ο καπετάνιος και τα 12 μέλη πληρώματος

Parallaxi
φωτιά-στην-ύδρα-τα-στοιχεία-καταρρίπτ-1178970
Parallaxi

Απολογούνται την Τετάρτη ο καπετάνιος και τα 12 μέλη πληρώματος της πολυτελούς θαλαμηγού, που αντιμετωπίζουν δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για την πρόκληση της φωτιάς που έκαψε 300 στρέμματα του πευκοδάσους στην Ύδρα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, κυρίως από το πλήρωμα άλλου σκάφους που είχε ρίξει άγκυρα σε διπλανό όρμο από εκείνο της θαλαμηγού, τα πυροτεχνήματα από τα οποία φαίνεται να ξεκίνησε η φωτιά, εκτοξεύτηκαν από το πολυτελές γιοτ.

«Αυτό το γιοτ το είχαν νοικιάσει κάποιοι αλλοδαποί και για να τους ευχαριστήσουν εκεί οι εργαζόμενοι, άναψαν πυροτεχνήματα», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο επίτιμος πρόεδρος αστυνομικών Ν/Α Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης.

«Υπάρχει μια μαρτυρία από έναν καπετάνιο ενός σκάφους ότι άκουσε κρότους από πυροτεχνήματα και είδε ότι από το συγκεκριμένο σκάφος έφυγαν. Αφέθηκαν ελεύθεροι οι αλλοδαποί, δεν γνώριζαν κάτι, συνελήφθησαν 13 άτομα – μέλη του πληρώματος. Έγινε έρευνα, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι από εκεί έφυγαν τα βεγγαλικά και γι’ αυτό συνελήφθησαν, κρατούνται γιατί είναι πλέον κακούργημα. Πρέπει να πάρεις άδεια για να ρίξεις βεγγαλικά».

Τα στοιχεία καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς των μελών

Σύμφωνα με τις καταθέσεις που έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια της προανάκρισης, τα μέλη του πληρώματος όχι μόνο προσπάθησαν να εξαφανίσουν τα ίχνη του εμπρησμού απομακρύνοντας από την παραλία τα ενοχοποιητικά στοιχεία, αλλά έσπευσαν να απομακρυνθούν από το σημείο όταν είδαν να πλησιάζει το τέντερ σκάφος από τον διπλανό όρμο. Τα μέλη του πληρώματος του τέντερ σκάφους κινητοποιήθηκαν όταν είδαν τη λάμψη και στη συνέχεια τη φωτιά στην παραλία.

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής στο νότιο μέρος της Ύδρας, όπου υπήρχαν δύο σκάφη. Το «Περσεφόνη», με πλήρωμα 13 ατόμων και 17 επιβάτες από το Καζακστάν, βρισκόταν στον όρμο Μπίστι. Το τουριστικό σκάφος είχε καταφύγει εκεί λόγω των ισχυρών ανέμων, έντασης 6 μποφόρ, για να προστατεύσει τους επιβάτες από την ταλαιπωρία.

Την ίδια στιγμή, σε έναν διπλανό όρμο βρισκόταν ένα άλλο σκάφος, το οποίο αρχικά δεν είχε οπτική επαφή με το «Περσεφόνη». Περίπου στις 22:45, οι επιβαίνοντες σε αυτό είδαν μια λάμψη και στη συνέχεια φωτιά να ξεσπά στον διπλανό όρμο. Ο όρμος Μπίστι είναι μια δύσβατη περιοχή, χωρίς πρόσβαση από την ξηρά, η οποία μπορεί να προσεγγιστεί μόνο με σκάφος.

Μόλις ξέσπασε η φωτιά στην Ύδρα

Όταν επιβάινοντες στο δεύτερο σκάφος αντιλήφθηκαν τη φωτιά, κατευθύνονται προς τον όρμο Μπίστι, όπου διαπιστώνουν ότι το βοηθητικό σκάφος του «Περσεφόνη» έχει ήδη φτάσει στην παραλία.

Τα μέλη του πληρώματος φέρεται να προσπαθούν εκείνη τη στιγμή να μαζέψουν τα απομεινάρια αυτών που είχαν ρίξει προκαλώντας την πυρκαγιά – πιθανότατα πρόκειται για πυροτεχνήματα.

Αντί, όμως, το τέντερ του «Περσεφόνη» να μείνει στο σημείο και να συνεργαστεί με όσους βρίσκονταν στο βοηθητικό σκάφος που τους πλησίαζε, μόλις το αντιλήφθηκαν, επέστρεψαν στο γιοτ με τους επιβάτες από το Καζακστάν και αναχώρησαν άμεσα για τη μαρίνα της Βουλιαγμένης.

Σημειωτέον, δε, ότι το «Περσεφόνη» δεν είχε ενημερώσει το λιμεναρχείο ότι θα «έπιανε» στον όρμο Μπίστι ως όφειλε βάσει της ναυτικής νομοθεσίας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα