Φωτιές: Αυτοί που σώζουν τα ζώα τους κι αυτοί που τα καίνε για αποζημιώσεις
Συγκινητικές εικόνες με ζώα από επιχειρήσεις διάσωσης τους από τον Έβρο μέχρι την Πάρνηθα - Καταγγελίες για μαντριά που δεν άνοιξαν
Συγκλονιστική είναι η προσπάθεια κατοίκων να σώσουν από την πύρινη λαίλαπα ζώα εγκλωβισμένα στις φλόγες.
Σε άλλες περιπτώσεις, δεκάδες είναι τα άγρια ή οικόσιτα ζώα που πεθαίνουν αυτό το καλοκαίρι από τις ανείπωτες πυρκαγιές στη χώρα.
Φωτογραφίες που είδαμε και θα χαρακτηρίζουν για πάντα αυτό το καλοκαίρι, αφήνουν μία πίκρα για όσα χάσαμε τους τελευταίους μήνες από τις φλόγες.
Χαρακτηριστική, η χθεσινή προσπάθεια ενός κατοίκου της περιοχής της Φυλής να σώσει ζώα από τις φλόγες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος.
Από την ώρα που εκδηλώθηκε η φωτιά στους πρόποδες της Πάρνηθας, κοντά στην Ι.Μ. Κλειστών, ο νεαρός άντρας φαίνεται να μεταφέρει στα χέρια έναν σκύλο, ενώ καταβάλλει ηρωικές προσπάθειες για να απομακρύνει από το σημείο έναν γάιδαρο και ένα άλογο.
Ληνό Ροδόπης: Ο αγρότης και κτηνοτρόφος Μεμέτ Ταχήρ εξηγεί πως η φωτιά πέρασε πάνω από το μαντρί που είχε τα ζώα του, τον αγροτικό εξοπλισμό και τις ζωοτροφές του. Κάποια ζώα δεν βρέθηκαν ποτέ. Ένα κάηκε.
Συνεχίζει η φωτιά στα Ψαχνά Ευβοίας που πηγαίνει πλέον και σε άλλες περιοχές. Σύμφωνα με αναρτήσεις κατοίκων έχουν καεί πάρα πολλά ζωα, “Και όσα μπορέσαμε τα αφήσαμε ελεύθερα” αναφέρουν. “Η κατάσταση είναι τραγική δεν ξέρω από που να ζητήσουμε βοήθεια” γράφει κάποιος κάτοικος της περιοχής.
Η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις με δεκάδες στρέμματα γης να έχουν καεί και να απειλούνται κατοικίες, άνθρωποι και ζώα. Χαρακτηριστικό πως ήδη έχουν βρεθεί 26 νεκροί μετανάστες.
Έκκληση για τη διάσωση ζώων κάνουν κάτοικοι της πόλης.
“Υπάρχει ασφαλής χώρος να μεταφέρουμε τα ζώα;; Χρειαζόμαστε χώρο, άνθρωποι με ζώα δεν ξέρουν πού να τα πάνε!! Σας παρακαλούμε απαντήστε, από εχθές πάμε τα ζώα πέρα δώθε επειδή η φωτιά έχει περικυκλώσει την πόλη!” αναφέρει μία από αυτές
Ενώ την ανάγκη απεγκλωβισμού ζώων που βρίσκονται σε περιφραγμένες αυλές, σημειώνει η ελληνική αστυνομία με ανάρτηση της και με διάσωση ενός σκύλου
“Δεν αφήνουμε ζώα αβοήθητα, δεμένα ή εγκλωβισμένα” αναφέρει η ανάρτηση
Χιλιάδες μελίσσια κάηκαν, με τεράστια τη ζημιά για το οικοσύστημα αλλά και για τους ίδιους τους μελισσοκόμους
Ένα από αυτά, στο Διαλεκτό Καβάλας, στην παρακάτω ανάρτηση
Ή και στην Αλεξανδρούπολη
Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς ενημερώνει πως όποιος εντοπίσει εγκλωβισμένο ζώο που του είναι αδύνατο να διασώσει ο ίδιος ή χρειάζεται φορτηγά ή ασθενοφόρο για απεγκλωβισμό μεγάλου αριθμού ζώων να καλέσει άμεσα τα υπηρεσιακά τηλέφωνα του ΥΠΕΣ 2131364020 ή 2131364935.
Επιπλέον, όποιος χρειάζεται πρόσβαση για διάσωση ζώων ή προτίθεται ο ίδιος να διασώσει ζώα με δικό του όχημα σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία μπορεί να καλέσει στα υπηρεσιακά τηλέφωνα του ΥΠΕΣ 2131364020 ή 2131364935.
Η φωτιά στην Πάρνηθα από χθες έχει κάψει τεράστιες εκτάσεις. Η προσπάθεια διάσωσης ζώων είναι συγκλονιστική από ανθρώπους
Σε άλλη ανάρτηση, έκκληση ανθρώπων για ζώα που καίγονται ζωντανά.
“Καίγονται ρε παιδιά , τόσα ζώα καίγονται ζωντανά. Αυτά και αλλα πολλά σώθηκαν τελευταία στιγμή γιατί η ιδιοκτήτρια ενδιαφέρθηκε και έτρεξε μέσα στη φωτιά”
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας χθες Τρίτη, σε Άνω Λιόσια και Φυλή οι αστυνομικές δυνάμεις (196 αστυνομικοί, 82 οχήματα), πραγματοποίησαν 90 απεγκλωβισμούς και συνδρομές σε κατοίκους και διέσωσαν πάνω από 25 ζώα.
Στο μέτωπο της Χασιάς, βρέθηκαν οι εθελοντές της ΑΝΙΜΑ για τη διάσωση ζώων.
Αν τα άφηναν, δεν θα έπαιρναν αποζημίωση
Μία άλλη καταγγελία, είναι πως κάποιοι βοσκοί κλειδώνουν τα ζώα τους στο μαντρί ενώ πλησιάζει η φωτιά ώστε να καούν ζωντανά και να έχουν δικαίωμα αποζημίωσης. Μία αποτρόπαια πράξη, που ευχόμαστε να μην επιβεβαιωθεί.
Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς: Οδηγίες για τον απεγκλωβισμό τους από τις πυρόπληκτες περιοχές
Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς ενημερώνει πως όποιος εντοπίσει εγκλωβισμένο ζώο που του είναι αδύνατο να διασώσει ο ίδιος ή χρειάζεται φορτηγά ή ασθενοφόρο για απεγκλωβισμό μεγάλου αριθμού ζώων να καλέσει άμεσα τα υπηρεσιακά τηλέφωνα του ΥΠΕΣ 2131364020 ή 2131364935.
Η επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική, δήμους, φιλοζωικές οργανώσεις και εθελοντές.
Επιπλέον, όποιος χρειάζεται πρόσβαση για διάσωση ζώων ή προτίθεται ο ίδιος να διασώσει ζώα με δικό του όχημα σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία μπορεί να καλέσει στα υπηρεσιακά τηλέφωνα του ΥΠΕΣ 2131364020 ή 2131364935.
Παράλληλα, ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Dogs’ Voice θέτει σε λειτουργία τον σταθμό πυρόπληκτων ζώων ΠΑΛΑΙ στο Γαλάτσι, ο οποίος δέχεται ζώα που έχουν τραυματιστεί ή βρίσκονται σε κίνδυνο. Ο χώρος παραχωρείται για ακόμη μία φορά από τον Δήμο Γαλατσίου και τον δήμαρχο Γιώργο Μαρκόπουλο, τον οποίο ευχαριστούμε ξανά για την άψογη συνεργασία. Τα ζώα συντροφιάς που καταφθάνουν πρέπει να είναι γνωστό από πού παρελήφθησαν και θα καταχωρούνται με ξεχωριστό κωδικό.
Όσον αφορά παραγωγικά ζώα υπάρχει σχετική συνεργασία της Ειδικής Γραμματείας με συνεργαζόμενο καταφύγιο. Κατόπιν συνεννόησης μαζί της μπορούν να μεταφερθούν εκεί παραγωγικά ζώα σε ανάγκη.
Να συμπεριληφθεί στο 112 η φράση «Πάρτε μαζί σας τα ζώα ή ελευθερώστε τα»
Τέλος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΝΕΜΕΣΙΣ, για το Περιβάλλον, τα Ζώα και το κυνήγι απέστειλε επιστολή προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας και την Υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας να συμπεριληφθεί στο μήνυμα του 112 για τις πυρκαγιές, η φράση «Πάρτε μαζί σας τα ζώα ή ελευθερώστε τα». “Είναι το αυτονόητο και ευελπιστούμε το αίτημα μας να γίνει άμεσα δεκτό” αναφέρει στην επιστολή η Νατάσα Μπομπολάκη, επικεφαλής της Ομοσπονδίας.
Ρόδος: Σε δεύτερη επιστολή του, ζητάει την ακύρωση της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για δημιουργία ελεγχόμενου χώρου για τα ελάφια
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου θα ήθελε να επισημάνει μερικά στοιχεία τα οποία προφανώς διέφυγαν της προσοχής της περιφερειακής αρχής και του Περιφερειακού Συμβουλίου το οποίο στην πιο πρόσφατη συνεδρίασή του αποφάσισε να δημιουργηθεί ένα πάρκο ελαφιών στο οποίο θα φιλοξενηθούν όλα τα ελάφια της Ρόδου!!!
1. Τα ελάφια της Ρόδου δεν είναι οικόσιτα αλλά άγρια ζώα και μάλιστα πολύ ξεχωριστά από παρόμοιους πληθυσμούς. Συγκριτικές αναλύσεις mtDNA, που έγιναν σε διάφορους πληθυσμούς πλατονιού απεικονίζουν ξεκάθαρα τη διαφοροποίηση του πληθυσμού της Ρόδου, από τους άλλους Ευρωπαϊκούς πληθυσμούς (Massetti. 2002). Tο συγκεκριμένο είδος δεν διαφέρει δηλαδή μόνο από τα ελάφια του γένους Cervus και από το υποείδος πλατονιού Dama dama mesopotamicα, αλλά έχει και σαφείς μορφολογικές και γενετικές διαφορές ακόμη και από τους πληθυσμούς του κοινού Ευρωπαϊκού πλατονιού Dama dama (Θεοδωρίδης, Βούλγαρης, Παπαστεργίου). Συνεπώς δεν είναι δυνατόν να τα «μαντρώσουμε» σε ένα σημείο του νησιού σαν να ήταν οικόσιτα ζώα.
2. Αποτελεί αναμφίβολα ένα πολύ εντυπωσιακό στοιχείο, ενδεικτικό της μοναδικότητας του πληθυσμού του νησιού της Ρόδου, σύμφωνα με τους Vernesi et al.(2001) αναφερόμενοι στους Massetti (2002) και Massetti et al. (2006).
3. Το πλατόνι αποτελεί μέρος του φυσικού πλούτου και της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του νησιού της Ρόδου. Ένα τόσο σημαντικό ζώο θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής, μελέτης και προστασίας (Θεοδωρίδης, Βούλγαρης, Παπαστεργίου). Το ενδιαίτημα του ελαφιού επηρεάστηκε τα τελευταία χρόνια από τις μεγάλες σε έκταση και ένταση καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων 40 ετών. Αποτέλεσμα αυτού είναι η παρουσία του πλατονιού κοντά σε οικισμούς ή/και καλλιεργούμενες εκτάσεις.
4. Η περιοχή που προτείνεται στο Φράγμα Γαδουρά δεν επαρκεί για τον πληθυσμό τους, καθώς η άριστη πυκνότητα πληθυσμού στις ελεγχόμενες περιοχές είναι 20-30 άτομα ελαφιών ανά 100 εκτάρια, δηλαδή 1000 στρέμματα (Massetti 2002) ενώ ο ζωτικός χώρος που απαιτείται για τη σωστή διατήρηση των πλατονιών στο φυσικό περιβάλλον είναι 35 με 50 στρέμματα για κάθε ζώο (Παπαγεωργίου 1990). Αυτό σημαίνει ότι με τις καλύτερες συνθήκες η περιοχή θα επαρκούσε για 270 ελάφια μόλις.
5. Ακόμα και αν κατορθώναμε να πετύχουμε το εν λόγω εγχείρημα, της κατασκευής δηλαδή του πάρκου, που έχει πολλές πρακτικές δυσκολίες (σύλληψη ελαφιών, κόστος περίφραξης, κλπ) αυτό θα ήταν καταστροφικό για την χλωρίδα της περιοχής λόγω υπερβόσκησης. Η δαπάνη για το εν λόγω εγχείρημα θα μπορούσε να διατεθεί για μια άλλη πιο αειφορική αλλά και αποτελεσματική προσέγγιση του προβλήματος.
Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ότι η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν συνάδει με τις σωστές πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για την αειφορική διαχείριση των πληθυσμών του ελαφιού της Ρόδου. Θα πρέπει να εξετασθούν εναλλακτικές προτάσεις που θα προστατεύουν τα ζώα, το αγροτικό κεφάλαιο και τις καλλιέργειες αλλά κυρίως δεν θα αλλοιώσουν το χαρακτήρα της χλωρίδας και της άγριας πανίδας του νησιού.