Ελλάδα

Φωτιές σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κάρυστο: Καίγονται σπίτια στο Γεννάδι – Αγώνας να σώσουν ό,τι σώζεται

Οι φλόγες στις αυλές των σπιτιών στο Γεννάδι -Αγωνιώδεις προσπάθειες να σωθεί το χωριό

Parallaxi
φωτιές-σε-ρόδο-κέρκυρα-κάρυστο-καίγον-1037389
Parallaxi

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση με τη φωτιά στη Ρόδο, όπου σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση στην περιοχή του Μαλώνα, ενώ οι φλόγες έχουν μπει στις αυλές των πρώτων σπιτιών στο Γεννάδι.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα αλλά και αναρτήσεις κατοίκων των περιοχών της Ρόδου που δίνουν μάχη με τον πύρινο όλεθρο, η φωτιά έχει ήδη μπει στο Γεννάδι, απειλώντας περιουσίες, ενώ και σε αυτό το μέτωπο οι πυροσβέστες και εθελοντές κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να σώσουν τον οικισμό.

Η πύρινη λαίλαπα κατακαίει εδώ και οκτώ ημέρες τη Ρόδο, χωρίς να υπάρχει καμία ένδειξη ύφεσης.

Νωρίτερα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης για το Γεννάδι με μήνυμα από το «112».

Σύμφωνα με τη rodiaki.gr, κάποιοι κάτοικοι παρέμειναν μετά την εντολή εκκένωσης, ωστόσο πλέον όλοι έχουν απομακρυνθεί.

Πληροφορίες λένε πως οι φλόγες έφτασαν στο σχολείο του χωριού Γεννάδι

Οχτώ μηνύματα για εκκενώσεις 10 περιοχών εστάλησαν από το 112 σε Ρόδο, Κέρκυρα και Κάρυστο, από τα ξημερώματα μέχρι τις 17.30 σήμερα το απόγευμα λόγω των πυρκαγιών που συνεχίζουν να καίνε.

Στη Ρόδο έχουν σταλεί τρία μηνύματα, στην Κέρκυρα τέσσερα μηνύματα και στην Κάρυστο ένα.

To πρώτο μήνυμα εστάλη στις 01.51, τα ξημερώματα, στην Κάρυστο. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πλατανιστός, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο».

Στη συνέχεια, λίγο πριν τις δώδεκα το μεσημέρι, συγκεκριμένα στις 11.52, εστάλη εντολή εκκένωσης για τις Λούτσες στην Κέρκυρα. «Ενεργοποίηση 112. Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Λούτσες, εκκενώστε τώρα προς Αχαράβη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Στις 13.38 ενεργοποιήθηκε το 112 για το Βατί στη Ρόδο. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Βατί, εκκενώστε τώρα προς Λίνδο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

Στις 14.37, δόθηκε εντολή εκκένωσης στην περιοχή Ημερολιά στην Κέρκυρα. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Ημερολιά, εκκενώστε τώρα προς Λιμάνι Κασσιόπης. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

Στις 15.20 ενεργοποιήθηκε το 112 για το Σύκι Κέρκυρας. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σύκι, εκκενώστε τώρα προς Λιμάνι Κασσιόπης. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Στις 15.25 εστάλη μήνυμα για το Γεννάδι Ρόδου. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Γεννάδι, εκκενώστε τώρα προς Λίνδο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Δύο λεπτά αργότερα, στις 15.27 εστάλη 112 σε Πλημμύρι και Λαχανιά στη Ρόδο. «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πλημμύρι και Λαχανιά, εκκενώστε τώρα προς Απολλακιά. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

Στις 16.15, ενεργοποιήθηκε το 112 για τις περιοχές Καλαμάκι και Απραός στην Κέρκυρα. «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Καλαμάκι & Απραός, εκκενώστε τώρα προς Λιμάνι Κασσιόπης. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Φωτιά στη Ρόδο – Το μέτωπο απειλεί το Γεννάδι

Η φωτιά στη Ρόδο απειλεί τον οικισμό Γεννάδι, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Η απόσταση από τα πρώτα σπίτια είναι στα 200 μέτρα, με αστυνομικούς να καλούν τους πολίτες να εκκενώσουν προς τη θάλασσα.

Όπως μεταδόθηκε ακόμη, έχει εκκενωθεί ένα στρατόπεδο στην περιοχή.

Φωτιά στην Κέρκυρα: Σε αυλές σπιτιών οι φλόγες στις Λούτσες

Παραμένει δύσκολη η κατάσταση στο χωριό Λούτσες και στους οικισμούς Σύκι και Ημερολιά. Στις Λούτσες οι φλόγες έχουν φτάσει σε αυλές σπιτιών, ενώ έκαναν στάχτη ένα ξυλουργείο.

Εύβοια: Δορυφορική εικόνα της φωτιάς από την υπηρεσία Copernicus – «Σαρώνει» τα νότια του νησιού

Δορυφορική εικόνα από τη φωτιά στη Εύβοια που δείχνει την φωτιά να «σαρώνει» τα νότια του νησιού, έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.

“Δασικές πυρκαγιές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των νησιών της Κέρκυρας, της Ρόδου και της Εύβοιας 🔥. Χθες, η φωτιά στην Εύβοια εξαπλώθηκε και έχουν απομακρυνθεί ντόπιοι και τουρίστες . Αυτή η εικόνα από τον Sentinel2🇪🇺 από τις 24 Ιουλίου δείχνει τη φωτιά να σαρώνει τα νότια του νησιού” αναφέρει η ευρωπαϊκή υπηρεσία στο tweet της.

Ρόδος: Μήνυση για εμπρησμό των δασών υποβάλλει ο δήμαρχος, Αντώνης Καμπουράκης

Μήνυση κατ’ αγνώστων για εμπρησμό από πρόθεση των δασών της Ρόδου πρόκειται να υποβάλει ο δήμαρχος του νησιού, Αντώνης Καμπουράκης. Η μήνυση θα υποβληθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, σε συνεργασία με δικηγορικό γραφείο της Αθήνας και θα αφορά τα εξής αδικήματα:

  • Του εκ προθέσεως εμπρησμού, από τον οποίο μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και προκλήθηκε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας (ά. 264 παρ. 1β, γ ΠΚ).
  • Του εκ προθέσεως εμπρησμού σε δάση, εκ του οποίου μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και προκλήθηκε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας ή η φωτιά εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση ή είχε ως επακόλουθο σοβαρή ή ευρεία ρύπανση ή υποβάθμιση ή σοβαρή ή ευρεία οικολογική και περιβαλλοντική διατάραξη ή καταστροφή (ά. 265 παρ.1β,γ ΠΚ)
  • Της απόπειρας ανθρωποκτονίας (με άμεσο ή ενδεχόμενο δόλο) κατά συρροή κατά των μονίμων κατοίκων της Ρόδου και των προσωρινά διαμενόντων στο νησί με οποιαδήποτε ιδιότητα (εποχιακά εργαζομένων, τουριστών, φιλοξενουμένων σε καταλύματα κ.λπ.) στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές (ά. 42 παρ. 1, 299 παρ.1 ΠΚ).

Τα συγκεκριμένα αδικήματα έλαβαν χώρα από τις 18/07/2023 έως και σήμερα, που η πυρκαγιά μαίνεται στο νησί της Ρόδου.

Η εικόνα στα πύρινα μέτωπα σε Ρόδο, Κέρκυρα και Κάρυστο

Σε Ρόδο και Κέρκυρα εξελίσσονται τα σοβαρότερα μέτωπα πυρκαγιών, ενώ στα υπόλοιπα μέτωπα αντιμετωπίζονται μέχρι στιγμής πολλές αναζωπυρώσεις, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός.

Όπως επισήμανε, στη Ρόδο η αναζωπύρωση που εκδηλώθηκε από τις πρωινές ώρες στην περιοχή Βάτι έλαβε διαστάσεις και για αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς Λίνδο και προσέθεσε ότι «επιχειρούν αδιάκοπα 266 πυροσβέστες 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 55 υδροφόρα οχήματα, πλήθος εθελοντών, καθώς και όλοι οι φορείς της Πολιτικής Προστασίας, ενώ έχουν διατεθεί και δυνάμεις από το πρώτο φως της ημέρας, 9 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα».

Στην Κέρκυρα, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, οι αναζωπυρώσεις είναι πολλές στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής πλευράς του νησιού.

«Οι φλόγες απείλησαν τον οικισμό Λούτσες και γι΄ αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλή κατεύθυνση. Πριν από λίγο εκδόθηκαν 2 ακόμη μηνύματα από το 112 για εκκένωση των οικισμών Ημερολιά και Σύκι προς το λιμάνι της Κασσιόπης. Επιχειρούν εκεί 62 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 υδροφόρα οχήματα και από αέρος περιοδικά 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα», σημείωσε.

Στον Πλατανιστό Καρύστου Ευβοίας και στο Δερβενάκι Αχαΐας μέχρι στιγμής, οι πολλαπλές αναζωπυρώσεις, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, «αντιμετωπίζονται από τις ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις που έχουν διατεθεί σε αυτές τις περιοχές».

*κεντρική φωτοωγραφία: Mikel Divaa

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα