Ελλάδα

Φωτογράφοι: Έντονες αντιδράσεις για τις φωτογραφίες στις ταυτότητες – «Καθισμένη» η αγορά

Η επίμαχη προσθήκη στην Κ.Υ.Α που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τις προθέσεις που υπάρχουν, αλλά και αναταραχή στον κλάδο των φωτογράφων

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
φωτογράφοι-έντονες-αντιδράσεις-για-τ-989779
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Αναταραχή επικρατεί στους κύκλους των φωτογράφων της χώρας εξαιτίας της τροποποίησης της Κ.Υ.Α. υπ. αριθμό 8200/0-297647/2018 που αφορά την Έκδοση νέου τύπου Δελτίου Ταυτότητας Ελλήνων πολιτών.

Και γι’ αυτό γιατί μία… επίμαχη προσθήκη, προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον των φωτογράφων, που ήδη καλούνται να τα βγάλουν πέρα σε μια αγορά, που όπως και οι περισσότεροι κλάδοι στη χώρα, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από την πανδημία και έπειτα, τα οποία μάλιστα συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Στις 17 Ιουλίου 2019 δηλαδή δέκα ημέρες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ματαίωσε το διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες, ο οποίος βρισκόταν στο τελικό στάδιο.

Τότε, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ανακοίνωσή του, σημείωνε:

«Ματαιώνεται στο παρόν στάδιο η διαγωνιστική διαδικασία προμήθειας ταυτοτήτων και λοιπών εγγράφων ασφαλείας, προκειμένου ο σχετικός διαγωνισμός να επαναπροκηρυχθεί με νέες προδιαγραφές, ώστε τα νέα έντυπα ταυτότητας να περιλαμβάνουν πέραν των στοιχείων ταυτότητας και όλα τα αναγκαία στοιχεία για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Με τη νέα αυτή ηλεκτρονική «κάρτα του πολίτη» η επικοινωνία και οι συναλλαγές με το δημόσιο, τις εθνικές και διεθνείς κρατικές Αρχές θα απλοποιηθούν σημαντικά. Οι πολίτες θα απολαμβάνουν, λόγω διαλειτουργικότητας, ασφαλείς, φιλικές και αξιόπιστες υπηρεσίες χωρίς περιττές, γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες».

Το θέμα επανέρχεται όμως στο προσκήνιο με την τροποποίηση στην Κ.Υ.Α που προκαλεί αντιδράσεις στους φωτογράφους.

Πιο συγκεκριμένα, η τροποποίηση της υπ’ αρ. 8200/0-297647/10.4.2018 κοινής υπουργικής απόφασης «Έκδοση νέου τύπου Δελτίου Ταυτότητας Ελλήνων πολιτών» στην οποία το άρθρο 6 .1.α αναφέρει: «Μία (1) φωτογραφία, σε ψηφιακή μορφή, η οποία θα εκδίδεται με μέριμνα του ενδιαφερόμενου, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του εγγράφου 9303 του ICAO ίδιας ως άνω απόφασης», προστίθενται τα εξής:

«Η φωτογραφία δύναται να λαμβάνεται είτε απευθείας από τις αρχές έκδοσης, είτε θα την προσκομίζει ο ενδιαφερόμενος εντός εξωτερικού ψηφιακού δίσκου μνήμης (τύπου usb stick), με τις προδιαγραφές του προηγούμενου εδαφίου.

Εφόσον, ο ενδιαφερόμενος έχει πρόσβαση στην εφαρμογή myPhoto του gov.gr, η ως άνω φωτογραφία δύναται να λαμβάνεται με τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές και να αναρτάται από τους πιστοποιημένους επαγγελματίες φωτογράφους στην εν λόγω εφαρμογή, απ’ όπου την ανακτά ο υπάλληλος της αρμόδιας Αρχής έκδοσης».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων Ηρακλής Σολιόπουλος, με δηλώσεις του στην parallaxi για το θέμα, σημείωσε:

«Η τροποποίηση της Κ.Υ.Α αφήνει ένα παραθυράκι σύμφωνα με το οποίο οι φωτογραφίες για τις ταυτότητες μπορούν να λαμβάνονται από τις αρμόδιες αρχές. Αυτό σημαίνει ότι η όλη διαδικασία φεύγει από τους φωτογράφους και πάει… κάπου αλλού, χωρίς όμως να ξέρουμε που. Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να απαλειφθεί το παραπάνω κομμάτι από την Κ.Υ.Α, καθώς εάν οι φωτογραφίες για τις ταυτότητες λαμβάνονται στα Αστυνομικά Τμήματα τότε αυτό δημιουργεί ένα μονοπώλιο το οποίο φυσικά είναι πλήγμα για τα φωτογραφεία της χώρας. Εμείς προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή και με τον αρμόδιο υπουργό, στείλαμε και υπόμνημα στον κ. Καραμαλάκη, τον Γ.Γ Δημόσιας Τάξης, όπως μας υπέδειξε, αλλά απάντηση δεν έχουμε λάβει ακόμα από την κυβέρνηση».

Οι ενστάσεις του κ. Σολιόπουλου για τις εξελίξεις που έχουν προκύψει με την τροποποίηση της Κ.Υ.Α εκφράστηκαν και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε για το θέμα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων, με τον ίδιο να λέει:

«Με τις κινητοποιήσεις μας δεν διεκδικούμε από την κυβέρνηση χρήματα ή άλλη οικονομική βοήθεια. Ζητούμε αυτό που δικαιωματικά μας ανήκει. Να διασφαλίσουμε το έργο των επαγγελματιών φωτογράφων. Συγκεκριμένα ζητάμε να αφαιρεθεί η φράση που προστέθηκε στην Κ.Υ.Α. και αναφέρει ότι η φωτογραφία δύναται να λαμβάνεται απευθείας από τις αρχές έκδοσης, η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μονοπώλησης της διαδικασίας φωτογράφισης».

Ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων, Σπύρος Διαμαντόπουλος, υπογράμμισε πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων συνετέλεσε τα μέγιστα στη δημιουργία του myphoto στο gov.gr, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου να γίνεται άμεσα η εξυπηρέτηση των πολιτών στην αποστολή φωτογραφιών για τα δημόσια έγγραφα όπως το δίπλωμα οδήγησης και ζητάει το ίδιο να γίνει και με τις ταυτότητες των Ελλήνων πολιτών.

Επίσης, σημείωσε ότι δεν πρόκειται για συντεχνιακό θέμα – αναφέροντας ενδεικτικά πως οι φωτογράφοι ουδέποτε διαμαρτυρήθηκαν για τα εισοδήματα που χάθηκαν από τις αλλαγές στα διαβατήρια, από την επέκταση του χρόνου διάρκειάς τους από 5 σε 10 χρόνια.

Στην συνέντευξη παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.), κ. Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος ανέφερε σχετικά:

«Είναι σαφές ότι η Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. είναι στο πλευρό της Ομοσπονδίας όχι από υποχρέωση, αλλά γιατί το αίτημα τους να ανακληθεί η συγκεκριμένη τροποποίηση στην εν λόγω ΚΥΑ είναι αντικειμενικά λογικό. Προσπαθήσαμε να μην ολιγοπωληθεί αυτό το κομμάτι της αγοράς από συγκεκριμένη εταιρία. Δεν θεωρώ τυχαίο το γεγονός, λίγο πριν τις εκλογές, να μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μέσω της συγκεκριμένης διάταξης ώστε να αναλάβει συγκεκριμένη εταιρεία το εν λόγω έργο».

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Ένωσης Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας (Ε.Κ.Φ.Α.), κ. Βασίλης Στάμος, εξέφρασε τη θερμή παράκληση να πάψει η προεκλογική ομηρία του κλάδου, καθώς τα τελευταία 30 χρόνια προκύπτει το ίδιο θέμα πάντα προ και κατόπιν εκλογών.

Ο πρόεδρος του Σύνδεσμου Ελλήνων Κατασκευαστών, Αντιπροσώπων & Εμπόρων Φωτογραφικών Ειδών & Συστημάτων Εικόνας (Σ.Ε.Κ.Α.Φ.) κ. Πέτρος Αγκοπιάν πρόσθεσε:

«Οι θέσεις μας ταυτίζονται καθώς και ο πολίτης βγαίνει κερδισμένος με την ύπαρξη 3.500 φωτογραφείων αλλά και το Κράτος από τα έσοδα και τη μηδενική φοροδιαφυγή».

Ο Βουλευτής και Υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Α΄Ανατολικής Αττικής, Υπεύθυνος του τομέα Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Σπίρτζης, δεσμεύτηκε για την επαναφορά της Κ.Υ.Α. στην προηγούμενη διατύπωση της και δήλωσε:

«Το αίτημα σας δεν είναι συντεχνιακό. Το Υπουργείο ακύρωσε το συγκεκριμένο διαγωνισμό μία φορά με το που ανέλαβε την διακυβέρνηση και άλλη μία τώρα, κάνοντας προφανές πως στόχος του είναι να κατευθύνει τον διαγωνισμό σε συγκεκριμένο ανάδοχο και ότι ως έγνοια δεν έχει την ασφάλεια στα δημόσια έγγραφα. Συνεχίζει την ίδια πολιτική συρρίκνωσης των μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων».

Ο κ. Καββαθάς, συμπλήρωσε, πως έπρεπε να ληφθεί τουλάχιστον υπόψη από την κυβέρνηση το 12ετές εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον οικονομικών, δημοσιονομικών και υγειονομικών κρίσεων που βίωσε και βιώνει και ο κλάδος των φωτογράφων, κυρίως δε όταν συγκεκριμένες τροποποιήσεις του αποστερούν βασικά έσοδα για την επιβίωσή του.

Άλλωστε, όπως σημειώνει στην parallaxi ο κ. Σολιόπουλος:

«Δεν έχουμε καταφέρει να επανέλθουμε μετά την πανδημία. Είμαστε και πάλι χαμηλά. Η αγορά είναι καθισμένη, όπως συμβαίνει και σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους. Δεν υπάρχει καμία διαφορά σε εμάς. Ότι συμβαίνει στους άλλους κλάδους, ισχύει και για εμάς».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων καλεί τους επαγγελματίες φωτογράφους, την Δευτέρα 3 Απριλίου 2023, να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα για την απαλοιφή της συγκεκριμένης τροποποίησης στην εν λόγω Κ.Υ.Α, στέλνοντας το μήνυμα ότι κανείς δεν πρέπει να παίζει με το μέλλον 8.000 αυτοαπασχολούμενων και εργαζομένων στον φωτογραφικό κλάδο.

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα από τις κατά τόπους ενώσεις και σωματεία, έχουν σκοπό να αρθεί η τροποποίηση της Κ.Υ.Α. υπ. αριθμό 8200/0-297647/2018, η οποία προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον των φωτογράφων. Η συμμετοχή όλων των επαγγελματιών φωτογράφων είναι ο μόνος τρόπος να γίνει κατανοητό ότι κανείς δεν πρέπει να παίζει με το μέλλον 8.000 αυτοαπασχολούμενων και εργαζομένων στο φωτογραφικό κλάδο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα