FTI: Πόσο είναι το «φέσι» της στους Έλληνες ξενοδόχους
Το μεγαλύτερο πρόβλημα από την χρεοκοπία του FTI εντοπίζεται κυρίως στην εξόφληση των οφειλών προς τους ξενοδόχους
«Σεισμός» προκλήθηκε στον ελληνικό τουριστικό κλάδο από το «κανόνι» του γερμανικού tour operator FTI με τους ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα να βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα από την χρεοκοπία του FTI εντοπίζεται κυρίως στην εξόφληση των οφειλών προς τους ξενοδόχους για το 2023. Ο όμιλος είχε πολύ μεγάλες οφειλές την περασμένη σεζόν προς τα ελληνικά ξενοδοχεία, οι οποίες ανέρχονταν στα 60 εκατ. ευρώ. Ωστόσο κατάφερε να αποπληρώσει μεγάλο μέρος τους και να έχουν απομείνει μόνο 1,8 εκατ. σε περίπου 300 ελληνικές ξενοδοχειακές μονάδες.
Τις οφειλές που δεν έχουν εξοφληθεί – κυμαίνονται από 10.000 έως 55.000 ευρώ ανά ξενοδοχείο – οι ελληνικές επιχειρήσεις θα τις διεκδικήσουν από την δικηγορική εταιρεία Finkenhof που έχει οριστεί ως διαχειριστής από την FTI.
Επίσης, καθησυχαστικοί, αλλά με «αστερίσκους», εμφανίζονται οι αρμόδιοι για τους πελάτες του ομίλου FTI. Όπως επισημαίνει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, όσοι έχουν κλείσει στον FTI πλήρες «πακέτο διακοπών» (πτήσεις, διαμονή και πιθανόν διατροφή ή ενοικίαση αυτοκινήτου), θα αποζημιωθούν από το Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλισης. Το Ταμείο είχε συσταθεί το 2021, μετά τη χρεοκοπία του Thomas Cook, του μεγαλύτερου την εποχή εκείνη tour-operator στην Ευρώπη.
Η ακύρωση με παράλληλη παρέμβαση του Ταμείου ισχύει, σε πρώτο στάδιο, για όσους επρόκειτο να αναχωρήσουν για διακοπές μεταξύ 3 και 5 Ιουνίου. Για αναχωρήσεις από τις 6 Ιουνίου και μετά, εκπρόσωπος του FTI δηλώνει στο πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) ότι «καταβάλλεται προσπάθεια, στο μέτρο του δυνατού, να βρεθεί μία εναλλακτική λύση» ώστε οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν κανονικά τις διακοπές τους.
Επίσης, οι 7.500 ταξιδιώτες με προορισμό Κρήτη, Ρόδο, Κω, Κέρκυρα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο θα καλύπτονται από προπληρωμένα πακέτα, χωρίς απώλειες για τους ξενοδόχους. Αναφορικά με τα πακέτα που κλείστηκαν για αργότερα, το θετικό της υπόθεσης είναι πως η τουριστική σεζόν είναι ακόμα στην αρχή της και τα κενά που δημιουργήθηκαν στα ξενοδοχεία από την χρεοκοπία του FTI θα καλυφθούν από άλλους tour operators στην Ευρώπη που ήδη σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.
Για παράδειγμα η TUI και Schauinsland-Reisen ήταν οι πρώτες που έριξαν πακέτα διακοπών στην αγορά με ειδικές προσφορές.
Τέλος, σημειώνεται πως δεν επηρεάζονται όσοι έκλεισαν μέσω FTI πακέτα διακοπών σε άλλους, συνεργαζόμενους ομίλους, καθώς σε αυτή την περίπτωση ο FTI είναι απλώς διαμεσολαβητής και όχι αντισυμβαλλόμενος. Ωστόσο, δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν όσοι έχουν κλείσει μόνο πτήση ή μόνο ξενοδοχείο στον FTI δεδομένου ότι το Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλισης δεν καλύπτει «μεμονωμένα» ταξιδιωτικά προϊόντα και υπηρεσίες. Σημειωτέον επίσης ότι για τους πελάτες του FTI δεν προβλέπεται αλλαγή κράτησης (rebooking) σε άλλους tour operators.
Η πρώτη αντίδραση των ξενοδόχων της Κρήτης
Πάντως, οι ξενοδόχοι της Κρήτης ακόμη προσπαθούν να αξιολογήσουν τη ζημιά από τη χρεοκοπία της FTI. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κρήτης, Νίκος Χαλκιαδιάκης, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι ακόμα δεν έχει γίνει γνωστός o αριθμός των Γερμανών – κυρίως – τουριστών που είχαν κλείσει τις διακοπές τους στο νησί.
«Περιμένουμε τα στοιχεία από το αρμόδιο δικηγορικό γραφείο» τόνισε. Πάντως ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, καθώς όπως είπε δεν υπάρχει θέμα με τα ξενοδοχεία, υπογραμμίζοντας πως «οι κρατήσεις είναι προπληρωμένες ενώ το ταξίδι των τουριστών είναι ασφαλισμένο».
Από την πλευρά του Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις εξελίξεις με τον γερμανικό κολοσσό στην τουριστική αγορά.
Το Cretalive, επικαλούμενο πληροφορίες της αγοράς αναφέρει πως αρκετοί επιχειρηματίες της Κρήτης έχουν να λάβουν υπόλοιπα από πέρυσι από το συγκεκριμένο τουριστικό πρακτορείο ενώ ακόμα και τώρα υπάρχουν επισκέπτες στο νησί που έρχονται στην Κρήτη μέσω αυτού του τουριστικού «κολοσσού» της Ευρώπης.
«Υπάρχουν αρκετοί ξένοι επισκέπτες στο νησί αυτή την ώρα και πρώτο μας μέλημα είναι να επιστρέψουν πίσω με ασφάλεια. Δυστυχώς τέτοιες εξελίξεις είναι άσχημες για όλη την αγορά, καθώς πτωχεύει ο τρίτος τουριστικός οργανισμός στην Ευρώπη.
Ένας tour operator με πολλούς προμηθευτές στην Κρήτη ενώ υπάρχουν και υπόλοιπα από την περσινή χρονιά», επιβεβαίωσε και ο κ. Μιχάλης Βλατάκης μιλώντας στο Cretalive και πρόσθεσε:
«Δυστυχώς είναι λυπηρές και καταστροφικές για την αγορά αυτές οι εξελίξεις, καθώς κλονίζουν την εμπιστοσύνη στην ευαίσθητη τουριστική αγορά. Μέλημα είναι να υπάρξουν τα μικρότερα δυνατόν προβλήματα στους επαγγελματίες του νησιού και πώς θα επιστρέψουν στις χώρες τους όσοι ξένοι επισκέπτες βρίσκονται στην Κρήτη από το συγκεκριμένο πρακτορείο».
Η ανακοίνωση του υπ. Τουρισμού Πηγές από το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ επισημαίνουν σχετικά ότι τα πακέτα διακοπών των επισκεπτών από τη Γερμανία στη χώρα μας από την εν λόγω εταιρεία έχουν ήδη εξοφληθεί είτε προπληρωθεί, άρα έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος μη πληρωμής των ξενοδόχων και άλλων εμπλεκόμενων επιχειρήσεων.
Ο ΕΟΤ και τα αρμόδια τμήματα του υπουργείου, υπογραμμίζουν, αντέδρασαν με αμεσότητα, και σε αυτή τη φάση συλλέγουν στοιχεία για να προβούν σε συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες ανακοινώσεις. Ήδη, έχουν γίνει σχετικές επαφές από το γραφείο ΕΟΤ Γερμανίας, ενώ στελέχη του ΕΟΤ είναι σε επικοινωνία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και τον αντιπρόσωπο της FTI στην Ελλάδα.
Σε περίπτωση που διαπιστωθούν μεμονωμένα προβλήματα και περιστατικά δυσλειτουργίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι υπηρεσίες του υπουργείου και του Οργανισμού Τουρισμού βρίσκονται σε ετοιμότητα και συντονισμό, ώστε να συμβάλλουν άμεσα στην ουσιαστική αντιμετώπισή τους.