Φυλάξου απ΄τη Μέδουσα

Χιόνια στον Όλυμπο και χαλάζι στο Μέτσοβο

Parallaxi
φυλάξου-απ΄τη-μέδουσα-214456
Parallaxi

Μια  εξαιρετικά σπάνια για την εποχή και το γεωγραφικό πλάτος της χώρας, κακοκαιρία, με το όνομα Μέδουσα «Medousa Storm», η οποία πλήττει ήδη μεγάλο μέρος της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Εικόνα: Ελένη Βράκα

Φθινόπωρο -εν μέσω θέρους- θυμίζει το σκηνικό του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχοπτώσεις που συνοδεύονται από τοπικές καταιγίδες και ασυνήθιστα χαμηλές τιμές για την εποχή.

Η θερμοκρασία έπεσε κατακόρυφα το τελευταίο 24ωρο και είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές ορεινές περιοχές στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία «ξύπνησαν» το πρωί με τον υδράργυρο να βρίσκεται σε μονοψήφιες τιμές.

 Βροχερός είναι ο καιρός στη Θεσσαλονίκη, όπου στο κέντρο της πόλης η θερμοκρασία νωρίτερα έδειξε μόλις 17 βαθμούς. Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης δεν αναφέρθηκαν σημαντικά προβλήματα από την κακοκαιρία, παρά μόνο κλήσεις για κοπές δένδρων.

Χωρίς σοβαρά προβλήματα εξελίσσεται -μέχρι στιγμής- η κακοκαιρία και στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόβλημα αναφέρθηκε μόνο σε επαρχιακό δρόμο του Κιλκίς (Αργυρούπολης – Σεβαστού), που παραμένει μέχρι αυτή την ώρα κλειστός λόγω υπερχείλισης του οδοστρώματος.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που πλήττουν σχεδόν όλη τη χώρα, αναμένεται να ενταθούν σήμερα, κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Στερεάς Ελλάδας και των βορείων τμημάτων της Πελοποννήσου. Στην Κεντρική Μακεδονία, ένταση των φαινομένων αναμένεται στους νομούς της Χαλκιδικής και της Πιερίας. Ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί από το απόγευμα της Τρίτης, όταν και τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν. (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η κακοκαιρία ξεκίνησε από την Κυριακή το μεσημέρι και από τα βόρεια όπου αναμένεται να εκδηλωθούν ισχυρές βροχές με μεγάλη διάρκεια και ένταση. Συνοδεύεται με «πολύ νερό» και πιθανότητες για χαλαζόπτωση. Στο Μέτσοβο ήδη πεπεσε αρκετό χαλάζι.

Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και μέχρι το βράδυ της Δευτέρας οι βροχές θα είναι έντονες σε Θεσσαλία-Μακεδονία, Σποράδες και Εύβοια. Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει θεαματική πτώση θυμίζοντας φθινόπωρο

Προβλήματα στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του Μετσόβου, της Κόνιτσας, των Τζουμέρκων και του Ζαγορίου, άφησε πίσω της η κακοκαιρία, που έπληξε χθες το απόγευμα την Ήπειρο.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, το ύψος του χαλαζιού στο Μέτσοβο έφτασε τα 30 εκατοστά, ενώ οι ισχυρές καταιγίδες προκάλεσαν καταπτώσεις βράχων και μεταφορά φερτών υλικών που προκάλεσαν ζημιές στο οδικό δίκτυο.

Από χθες, μηχανήματα της Περιφέρειας Ηπείρου, εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές στο οδικό δίκτυο. (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Από την Τρίτη ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται και η θερμοκρασία θα πάρει πάλι την ανηφόρα, ενώ σε καλοκαιρινά επίπεδα θα επιστρέψει προς το τέλος της εβδομάδας.

Το northmeteo.gr δημοσιεύει ένα χάρτη που απεικονίζει το πού θα εκδηλωθούν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Περιοχές με Κόκκινο χρώμα

Ανατολική Θεσσαλία-Σποράδες, ανατολική κυρίως Εύβοια, ακτές Θερμαϊκού και νότια Χαλκιδική. Στις περιοχές αυτές  οι βροχές που θα ξεκινήσουν από Κυριακή μεσημέρι  και θα διαρκέσουν μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ. Οπως προαναφέρθηκε θα έχουν ιδιαίτερα μεγάλη ένταση και διάρκεια, ενώ προειδοποιεί για επικίνδυνα φαινόμενα σημειώνοντας ότι «θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα προκληθούν προβλήματα».

Ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση από την Τρίτη τα ξημερώματα.

Περιοχές με κίτρινο χρώμα

Σε αυτά τα τμήματα, οι βροχές θα έχουν διάρκεια και ένταση, με αυξημένη την πιθανότητα να προκληθούν –κυρίως μικρής κλίμακας- πλημμυρικά επεισόδια.

Περιοχές με πράσινο χρώμα

Εδώ, οι βροχές ή και οι καταιγίδες, θα είναι πολύ πιο τοπικές και δεν αναμένεται να προκαλέσουν προβλήματα σε γενικές γραμμές. Πηγή: Northmeteo.gr

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο Σάκης Αρναούτογλου έκανε την παρακάτω ανάρτηση στο προφίλ του στο fb

Το χαμηλό “Χάρυβδη” θα φέρει κατά τόπους πολύ έντονες βροχοπτώσεις.. αλλά.. Πολλά τα μηνύματα των φίλων απο τις Σποράδες όπου όπως μου γράφουν έχουν πανικοβληθεί με αυτά που ακούν/διαβάζουν για τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες στα νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα. Οντως τα περισσότερα προγνωστικά μοντέλα εστιάζουν τις Σποράδες ως την περιοχή με τα ΠΙΘΑΝΩΣ μεγαλύτερα ύψη βροχής κατά της διάρκεια κυρίως των πρωινών ωρών της Δευτέρας, ύψη βροχής που θα μπορούσαν να προκαλέσουν και προβλήματα αν αυτές οι προγνώσεις επαληθευθούν.

Υπάρχουν ομως και παράμετροι που θα μπορούσαν να αποτρέψουν να συμβεί κάτι τέτοιο σε μεγάλο βαθμό. Κι αυτοι δεν είναι άλλοι απο τους από τους πολύ ισχυρούς κατά διαστήματα ανέμους και χαλημά και σε μεγαλύερα ύψη της ατμόσφαιρας που προβλέπονται επίσης στην περιοχή κατά τη διάρκεια της ερχόμενης Δευτέρας και οι οποίοι δρουν συνήθως αποτρεπτικά όσον αφορά στη ραγδαιότητα των φαινομένων πάνω από το σύμπλεγμα των Σποράδων δημιουργώντας μια τάση διαρκούς και έντονου κατά διαστήματα ορογραφικού υετού κυρίως από στρωματόμορφα νέφη κατά μήκος των ανατολικών τμημάτων της Θεσσαλίας (ανατολικά του νομού Λάρισας και Μαγνησίας).

Δεν θα με εξέπληττε λοιπόν να δω τη Ζαγορά Πηλίου να “μαζεύει” 200 χιλιοστά βροχής και τις Σποράδες μόνο με 40-50 χιλιοστά βροχής απο το ξημέρωμα έως και βράδυ της Δευτέρας που κι αυτά δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι και λίγα και Ιούλιο μήνα! Θέλει ψυχραιμία, ναι θέλει προσοχή γιατί δεν έχουμε κάθε καλοκαίρι τέτοια συστήματα αλλά δεν θέλει πανικό!! Με εκτίμηση Σάκης Αρναούτογλου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα