Γαλλία: Μεγάλη η συμμετοχή στις εκλογές – Το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1997

Για την ώρα, το ποσοστό είναι μεγαλύτερο και σε σχέση με τον πρώτο γύρο.

Parallaxi
γαλλία-μεγάλη-η-συμμετοχή-στις-εκλογέ-1185528
Parallaxi

Στις κάλπες καλούνται να πάνε για δεύτερη διαδοχική Κυριακή οι πολίτες της Γαλλίας και φαίνεται ότι το κάλεσμα και αυτήν τη φορά βρίσκει ανταπόκριση.

Οι Γάλλοι συμμετέχουν μαζικά και στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών του 2024, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ότι το ποσοστό θα είναι κοντά στο 66,7% της 30ής Ιουνίου.

Όπως έγινε γνωστό, το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές φτάνει το 26,63%. Αυτό σημαίνει ότι -για την ώρα- είναι μεγαλύτερο και σε σχέση με τον πρώτο γύρο, που στις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα) ανέρχονταν στο 25,90%.

Επίσης, πάντα βάσει της ώρας και σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής από το 1997.

symmetoxi-gallikes-vouleytikes_81a90.png

Υπενθυμίζεται ότι ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν σημείωσε σημαντικά κέρδη στον πρώτο γύρο, ωστόσο τα κεντρώα και τα αριστερά κόμματα σχηματίζουν έναν συνασπισμό που διεκδικεί να λάβει την πλειοψηφία, βάζοντας «ανάχωμα» στην άνοδο της ακροδεξιάς.

Οι κάλπες κλείνουν στις 6 μ.μ. (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας) στις κωμοπόλεις και στις μικρές πόλεις και στις 8 μ.μ. (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας) στις μεγαλύτερες πόλεις.

Πώς γίνονται οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία

Κάθε μία από τις 577 εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας στέλνει έναν αντιπρόσωπο στην Εθνοσυνέλευση στο Παρίσι. Στους πρώτους γύρους εκλέγονται οι υποψήφιοι που εξασφαλίζουν πάνω από το 50% των ψήφων. Αυτό συμβαίνει σπάνια. Ενδεικτικά, μόνο 76 νομοθέτες, κυρίως από την Ακροδεξιά και την Αριστερά, εξελέγησαν κατευθείαν πριν από μια εβδομάδα.

Η τύχη των υπόλοιπων 501 εδρών θα καθοριστεί σε επαναληπτικούς γύρους μεταξύ δύο ή τριών εναπομεινάντων υποψηφίων ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, τεσσάρων. Όσοι λαμβάνουν τουλάχιστον το 12,5% των εγγεγραμμένων ψήφων, δικαιούνται να περάσουν από δεύτερο αποφασιστικό γύρο, όπου κερδίζει φυσικά αυτός/ή με τις περισσότερες ψήφους.

Ωστόσο, οι υποψήφιοι δεν είναι υποχρεωμένοι να συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο, ακόμη και αν έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Έτσι, τα τελευταία χρόνια αρκετά συχνά τα γαλλικά κυρίαρχα κόμματα επέλεξαν να κατεβάσουν στον δεύτερο γύρο μόνο τον ισχυρότερο αντίπαλο υποψήφιο έναντι της Ακροδεξιάς, για να βελτιώσουν τις πιθανότητες νίκης τους.

Πηγή: ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα