Γερμανική εφημερίδα για το θάνατο μετανάστη σε ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα: «Δεν είναι μεμονωμένο γεγονός»

Ρεπορτάζ της Die Tageszeitung (Taz) με τις δηλώσεις της οικογένειας και αλλα παλιότερα περιστατικά

Parallaxi
γερμανική-εφημερίδα-για-το-θάνατο-μετ-1225562
Parallaxi

Το πτώμα του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ έφερε εμφανή σημάδια κακοποίησης. Μέσα σε εννέα μόλις ημέρες, από τις 13 έως τις 21 Σεπτεμβρίου, ο 37χρονος Πακιστανός πέρασε από πέντε διαφορετικά Αστυνομικά Τμήματα, προτού ξεψυχήσει στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα. Αυτές τις πληροφορίες επαναφέρει στο φως η εφημερίδα Die Tageszeitung.

«Η αστυνομία αρνείται τις κατηγορίες των συγγενών, οι οποίοι υποστήριξαν αμέσως πως ο Καμράν βασανίστηκε μέχρι θανάτου», γράφει η εφημερίδα. «Η έκθεση της αστυνομίας έκανε λόγο για έναν «ναρκομανή άστεγο χωρίς γνώσεις ελληνικών” και πως ο θάνατός του οφειλόταν σε «παθολογικά αίτια”. Τα έγγραφα που παρουσίασε η οικογένεια του θύματος ωστόσο, τα αντικρούουν όλα αυτά. Ο Καμράν ζούσε εδώ και 20 χρόνια στην Ελλάδα και μιλούσε άπταιστα ελληνικά. Το 2017 είχε λάβει και άδεια παραμονής στη χώρα, νοίκιαζε διαμέρισμα στο όνομά του και εργαζόταν ως έμπορος. Όπως ανέφερε επίσης η οικογένειά του, ο Καμράν είχε δύο κινητά τηλέφωνα μαζί του – από τα οποία δεν μπόρεσε να εντοπιστεί κανένα».

Η οικογένεια του θύματος ανακοίνωσε πως θα κάνει οτιδήποτε περνάει από το χέρι της, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες πέθανε ο Καμράν, γράφει η εφημερίδα. Αυτό όμως, συμπληρώνει, «δεν θα είναι εύκολο εγχείρημα. Το κρατητήριο του ΑΤ όπου βρέθηκε νεκρός ο Καμράν δεν έχει κάμερες».

Η εφημερίδα του Βερολίνου παρατηρεί πως «Η περίπτωση του Καμράν δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό στην Ελλάδα – το αντίθετο. Αυτό αποδεικνύει και μία πρόσφατη έκθεση έκτασης 106 σελίδων της Ελληνικής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με τίτλο «Επισκόπηση της αστυνομικής αυθαιρεσίας στην Ελλάδα”. Βάσει αυτής «ο αριθμός των περιστατικών που Έλληνες πολίτες ή υπήκοοι τρίτων χωρών έχουν υπάρξει θύματα πράξεων που εμπίπτουν στον ορισμό των βασανιστηρίων είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ όσο θα περίμενε κανείς. […] Είναι αδύνατον να διαπιστώσουμε την ακριβή έκταση του φαινομένου. […] Το μόνο που γνωρίζουμε είναι πως τα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου”». Εξάλλου, σημειώνει η taz, η Ελλάδα έχει καταδικαστεί σε περισσότερες από 100 περιπτώσεις από το ΕΔΔΑ για παραβίαση των διατάξεων του άρθρου 3 περί βασανιστηρίων της ΕΣΔΑ – και «πολλά από τα περιστατικά αυτά αφορούσαν βασανιστήρια ή απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση από αστυνομικούς».

Η κατάσταση όμως δεν πρόκειται να βελτιωθεί άμεσα, σχολιάζει: «Λίγες ημέρες αφ’ ότου βρέθηκε το πτώμα του Καμράν, βρέθηκε νεκρός και ο μετανάστης Μία Χαριζούλ στο ΑΤ Ομονοίας. […] Μέχρι στιγμής το μόνο που έχει συμβεί είναι πως αντικαταστάθηκε ο διευθυντής του ΑΤ Ομονοίας – χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως απομακρύνθηκε εντελώς ή τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης απλώς μεταφέρθηκε σε άλλο ΑΤ κατόπιν δικού του αιτήματος», καταλήγει η taz.

Πηγή: In.gr

Σχετικά Αρθρα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

36χρονος έπαθε εγκεφαλικό εν ώρα πτήσης από Θεσσαλονίκη

Parallaxi 22-01-2025

ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης: «Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό, αυτό υπαγορεύει η βιολογία»

Parallaxi 22-01-2025

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εικόνες: Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στο λαβωμένο δάσος Δαδιάς

Parallaxi 22-01-2025
Σχετικά Αρθρα