Γιατί διαμαρτύρονται οι ξεναγοί όλης της χώρας

Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού

Χάρης Δημαράς
γιατί-διαμαρτύρονται-οι-ξεναγοί-όλης-1178078
Χάρης Δημαράς

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των ξεναγών όλης της Ελλάδας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και το οποίο, σύμφωνα με όσα αναφέρουν, απαξιώνει το επάγγελμά τους.

«Το Υπουργείο Τουρισμού με το νέο νομοσχέδιο προς διαβούλευση απαξιώνει την ουσία του επαγγέλματος του Ξεναγού που από τη δεκαετία του ‘50 υπήρξε κατά γενική ομολογία ο αποφασιστικός παράγοντας της ποιοτικής αναβάθμισης του ελληνικού Τουρισμού», αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, αναλύοντας εν συνεχεία τα επιχειρήματά τους.

Εξηγεί στην Parallaxi η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών και πρόεδρος του ΔΣ του συνδέσμου, Αναστασία Γαϊτάνου.

«Ο νέος τουριστικός νόμος που βρίσκεται σε διαβούλευση περιλαμβάνει το βασικό νόμο περί ξεναγών που μπορεί να είναι από το ΄77 αλλά έχει τροποποιηθεί πολλές φορές και αλλάζει τον ορισμό του ξεναγού.

Μέχρι τώρα ο ξεναγός συνόδευε τους τουρίστες παντού και τους έδινε πάσης φύσεως πληροφορίες για το παρελθόν και το παρόν της χώρα. Με το νέο νόμο τον περιορίζει σε μουσεία, οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και περίκλειστα μνημεία.

Τον θεωρεί ξεναγό όταν δίνει πληροφορίες γι’ αυτούς τους χώρους. Η χώρα δεν αντιμετωπίζεται ως σύνολο και κάθε μουσείο ή μνημείο αντιμετωπίζεται αποκομμένα.

Ο ξεναγός όμως δεν είναι μόνο για τις ιστορικές πληροφορίες. Συνοδεύουμε τουρίστες σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής τους, μπορεί να είμαστε με το ίδιο γκρουπ για πολλές μέρες. Ο ξεναγός καλείται να συνδέσει τα μνημεία και τα αξιοθεάτα, το παρελθόν με το παρόν και να κάνει μια ολιστική προσέγγιση προς τη χώρα. Η κάθε χώρα είναι ένα σύνολο.

Οι βασικές ερωτήσεις των τουριστών δεν είναι αρχαιολογικές και ιστορικές, είναι της καθημερινότητας. Τα ελληνοτουρκικά, η οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό.

Υπάρχει και μία άλλη παράμετρος και οικονομικοί παράγοντες: Αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο, τα walking tours μπορεί να τα κάνει ο καθένας μέσα στην πόλη.

Ας δούμε λοιπόν ποιος επωφελείται». 

Δείτε την ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία

May be an image of text

Την Πέμπτη (20/6) οι ξεναγοί διαμαρτυρήθηκαν σε όλη την Ελλάδα, σε διάφορα σημεία, όπως στο Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη και στη Διονύσου Αεροπαγίτου στην Αθήνα, αλλά και σε πολλά τουριστικά μέρη. Την ερχόμενη Τρίτη υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού.

Δείτε φωτογραφίες

No description available.

No description available.

Στο πλευρό των ξεναγών o Βύρων Θεολόγης, πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδ0νίας-Θράκης.

No description available.

May be an image of 4 people, crowd and text

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα