Γιατί ο ΕΦΕΤ ανακαλεί επανειλημμένα κουλουράκια, κέικ και τσουρέκια;
Τι είναι η κουμαρίνη που βρίσκει μέσα
Δεν μπορεί να μην έχεις παρατηρήσει πως όλο και πιο συχνά τελευταία, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων ανακαλεί επανειλημμένα από το εμπόριο συσκευασμένα αρτοσκευάσματα όπως κέικ, τσουρέκια και μπισκότα.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αφορά τσουρέκι με πραλίνα, ενώ τον περασμένο μήνα απέσυραν παρτίδα μουστοκούλουρων, προειδοποιώντας τους καταναλωτές να μην τα επιλέξουν. Νωρίτερα τον ίδιο μήνα ανακλήθηκε και τσουρέκι άλλης εταιρίας, το οποίο θεωρήθηκε «ακατάλληλο». Μέσα στον Οκτώβριο έγινε ανάκληση και για κέικ με σταφίδα, ενώ νωρίτερα κουλουράκια κανέλας κρίθηκαν μη ασφαλή για βρώση.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων, αν όχι σε όλες, η ανακοίνωση της ανάκλησης τέτοιων αρτοσκευασμάτων έχει να κάνει με την ύπαρξη μίας ουσίας ονόματι «κουμαρίνη» που υπάρχει μέσα σε αυτά, αφού το ποσοστό της ξεπερνά το επιτρεπτό όριο, γεγονός το οποίο θεωρείται επιβλαβές για την υγεία.
Τι είναι κουμαρίνη στα αρτοσκευάσματα του εμπορίου
Πρόκειται για μία φυσική αρωματική ουσία που υπάρχει σε φυτά όπως η κανέλα και δίνει στα προϊόντα χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση που θυμίζει βανίλια. Η ουσία αυτή υπάρχει όντως σε φυτά όπως η κασσία (η πολύ πιο οικονομική εκδοχή της κανέλας), στο φραγκόσυκο και στους σπόρους τόνκα, που θυμίζουν τη βανίλια. Η κουμαρίνη επομένως, μέσω αυτών των υλικών και άλλων παρόμοιων, χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων, αλλά με αυστηρούς περιορισμούς.
Πολλές φορές όμως, οι μεγάλες εταιρίες χρησιμοποιούν, για παράδειγμα, μεγάλες ποσότητες κασσίας, αντί για κανέλα, καθώς έτσι μειώνεται σημαντικά το κόστος παραγωγής.
Όταν η κουμαρίνη περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να γίνει τοξική για το ήπαρ και τα νεφρά, ιδιαίτερα σε παιδιά και ευπαθείς ομάδες. Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει και τους αυστηρούς περιορισμούς, οι οποίοι ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν τηρούνται.
Πηγή: cookout.skai.gr
