Ελλάδα

Γιατί παρατηρούνται συχνότερα καρχαρίες στις ελληνικές θάλασσες

Τι κάνουμε αν δούμε καρχαρία.

Parallaxi
γιατί-παρατηρούνται-συχνότερα-καρχα-884272
Parallaxi

Όλο και συχνότερες έχουν γίνει οι εμφανίσεις καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες, γεγονός που οφείλεται εν μέρει στον καιρό και τα ρεύματα.

Για παράδειγμα, στη Σέριφο λουόμενοι είδαν ξαφνικά να περνάει ακριβώς δίπλα τους ένας καρχαρίας που έφτανε τα τρία μέτρα, ενώ έκαναν βόλτα με σκάφος στα ανοιχτά του νησιού. Παρόμοια εικόνα και στην Κοκκίνη του Ηρακλείου, όπου νεαροί είδαν έντρομοι έναν μικρό καρχαρία να κολυμπά δίπλα τους, ενώ ένας καρχαρίας της οικογένειας των μακρύπτερυγων μάκο, εντοπίστηκε να κολυμπά έξω από το λιμάνι της Ζακύνθου.

Πού οφείλεται όμως η έντονη κινητικότητα των καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες; Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό οφείλεται στην αναπαραγωγή τους.

«Είναι περίοδος αναπαραγωγής και για να εναποθέσουν τα αυγά τους ή για να γεννήσουν τα αυγά τους, δεν το κάνουν στην ανοιχτή θάλασσα αλλά στα ρηχά», λέει η Αναστασία Χαρίτου στο MEGA, υπεύθυνη προγραμμάτων της περιβαλλοντικής οργάνωσης ISEA.

Τι κάνουμε αν δούμε καρχαρία

Στην περίπτωση που βρεθούμε στη δυσχερή θέση να συναντηθούμε με καρχαρία, απομακρυνόμαστε αργά από το σημείο χωρίς απότομες κινήσεις.

«Τα μικρότερα είναι πιο επιθετικά. Σε περίπτωση που δούμε πρέπει να απομακρυνθούμε», σημειώνει ο ιχθυολόγος Γιάννης Γιόβος.

Αν είμαστε στην παραλία και εντοπίσουμε κητοειδές, ειδοποιούμε αμέσως το Λιμενικό.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα