Διεθνή

Γιατί βγαίνουν οι αγρότες στους δρόμους

Τα αιτήματα πίσω από τις κινητοποιήσεις σε Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία

Parallaxi
γιατί-βγαίνουν-οι-αγρότες-στους-δρόμο-1110317
Parallaxi

Αναβρασμός και κινητοποιήσεις στον αγροτικό κόσμο της Ευρώπης, με κινητοποιήσεις να σημειώνονται σε πολλές χώρες, μεταξύ τους και η Ελλάδα.

Μπλόκο αγροτών έχει στηθεί από χθες (24/1) στον κόμβο του Πλατυκάμπου, αφού έφτασαν στο σημείο και οι αγρότες από τον Τύρναβο.

Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα οι αγρότες των Γρεβενών, οι οποίοι έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους έξω από το διοικητήριο της Περιφερειακής ενότητας εδώ και 10 ημέρες.

Στις 12:00 το μεσημέρι αναμένεται να πραγματοποιήσουν πορεία στην πόλη των Γρεβενών με κατεύθυνση τον νότιο κόμβο της Εγνατίας οδού, στην περιοχή Πατώματα. Από εκεί αναμένεται να πραγματοποιήσουν πορεία μέσα στην Εγνατία οδό μέχρι και τον ανατολικό κόμβο τον οποίο θα κλείσουν συμβολικά για περίπου μία ώρα.

Στη διασταύρωση της Νάουσας αναμένεται να στηθεί μπλόκο σήμερα από τους αγρότες της περιοχής, ενώ κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και σε πολλές πόλεις της χώρας.

Στην Επανομή οι αγρότες έχουν συγκεντρώσει τα τρακτέρ τους στην άκρη του δρόμου, ενώ θα κορυφώσουν τις κινητοποιήσεις τους αύριο, Παρασκευή με πορεία προς τον κόμβο του αεροδρομίου.

Αγροτικοί σύλλογοι σχεδιάζουν και την κάθοδό τους στην Agrotica, που την άλλη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη.

Οι παραγωγοί από τις περιοχές του θεσσαλικού κάμπου, Λάρισα, Καρδίτσα, Φάρσαλα, Παλαμά, Τρίκαλα, Μαγνησία, και άλλες περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, διεκδικούν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους προκειμένου, όπως λένε, να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους και να μείνουν στη γη τους, ζητώντας την άμεση πληρωμή όλων των αποζημιώσεων και τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων των αγροτών βρίσκονται τα αιτήματα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, αλλά και η μείωση του κόστους παραγωγής, η προστασία από τις φυσικές καταστροφές με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Τι συμβαίνει στην Γερμανία

Εβδομάδα ανασύνταξης, συντονισμού και σχεδιασμού των επόμενων κινητοποιήσεων είναι αυτή που διανύουμε και για τους Γερμανούς αγρότες. Εάν δεν υπάρξει υποχώρηση του κυβερνητικού συνασπισμού στο θέμα του αγροτικού ντίζελ, θα συνεχίσουν τις διαδηλώσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Γερμανών Αγροτών Γιοάχιμ Ρούκβιντ στην «Πράσινη Εβδομάδα» του Βερολίνου.

Ημέρα «κλειδί» σύμφωνα με γερμανικές ιστοσελίδες αγροτών αναμένεται να είναι η 26η Ιανουαρίου, κατά την οποία η Γερμανική Βουλή καλείται να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2024. Στη συνέχεια ο προϋπολογισμός θα πρέπει να περάσει στις 2 Φεβρουαρίου και από το δεύτερο νομοθετικό σώμα, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται μικρότερης εμβέλειας αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη τη Γερμανία, σήμερα στο Κάσελ και αύριο στο Μάιντς, όπου αναμένεται να αφιχθεί και ο υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ για ένα επιχειρηματικό φόρουμ. Μένει να φανεί αν θα του επιφυλάξουν την ίδια υποδοχή, όπως στις αρχές του έτους, εμποδίζοντάς τον να κατέβει από φέριμποτ στη βόρεια Γερμανία.

Και οι αγρότες του Βρανδεμβούργου ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ. Μάλιστα σύμφωνα με την Ένωση Αγροτών Βρανδεμβούργου σχεδιάζουν να έρθουν και πάλι στο Βερολίνο στις 26 Ιανουρίου για να διαδηλώσουν έξω από τα κεντρικά γραφεία των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων και να τους αφήσουν έγγραφο με τα αιτήματά τους και τις προτάσεις του κλάδου για την αγροτική μεταρρύθμιση. Μεγάλης κλίμακας αγροτική κινητοποίηση προετοιμάζεται το Σάββατο στο Μαγδεμβούργο από διάφορες αγροτικές ενώσεις της Σαξονίας.

Στους δρόμους και στην Ισπανία

Οι αμπελουργοί της Βαλένθια ξεκινούν πρώτοι κινητοποιήσεις τέλη της εβδομάδας, ενώ ετοιμάζονται να ακολουθήσουν αγροτικές διαμαρτυρίες σε όλη την Ισπανία.

Συγκεκριμένα η Ένωση Νέων Αγροτών της Βαλένθια (AVA-ASAJA) ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή (26 Ιανουαρίου) θα προχωρήσουν σε διαμαρτυρία οι αμπελουργοί της περιοχής λόγω των χαμηλών τιμών των ερυθρών κρασιών, της κλιμάκωσης του κόστους παραγωγής στην αμπελοκαλλιέργεια και της ζημιάς από την ξηρασία. Μάλιστα δηλώνουν ότι θα κάψουν αμπέλια που αναγκάστηκαν να εκριζώσουν λόγω υψηλού κόστους καλλιέργειας.

Την ίδια στιγμή σχεδιάζονται αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα, που θα κορυφωθούν με μια συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της Μαδρίτης. Οι Ισπανοί αγρότες αντιδρούν στην «πράσινη» πολιτικής της ΕΕ που τους αυξάνει το κόστος παραγωγής. Όπως δηλώνει ο πρόεδρος AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, θα προτείνει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα κινητοποιήσεων από την 1η Φεβρουαρίου.

Όπως τονίζουν οι αγρότες η πράσινη συμφωνία φέρνει απαιτήσεις που είναι εκτός πραγματικότητας. Επίσης υποστηρίζουν ότι η Κομισιόν χρησιμοποιεί την «μεσογειακή γεωργία» ως διαπραγματευτικό χαρτί στις εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, που ενθαρρύνουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό κατά των Ευρωπαίων αγροτών.

Η AVA-ASAJA προτρέπει τον αγροτικό τομέα της Ισπανίας «να υψώσει τη φωνή του και να γεμίσει τους δρόμους των πόλεων, όπως ήδη γίνεται στη Γερμανία, προκειμένου να υπερασπιστεί ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι οι πραγματικοί φιλοπεριβαλλοντολόγοι της φύσης. Διατηρούν το πράσινο στην ύπαιθρο και διατηρούν την Μεσόγειο ζωντανή για να μην προχωρήσει η έρημος προς την καρδιά της Ευρώπης. Επίσης προμηθεύουν τους καταναλωτές με φρέσκα, υγιεινά και ασφαλή τρόφιμα. Οι πολιτικές της Κομισιόν είναι λανθασμένες και αναγκάζουν τους καταναλωτές να πληρώνουν όλο και υψηλότερες τιμές στα τρόφιμα».

Μπλόκα αγροτών στη Γαλλία: Πιθανόν να φθάσουν και στο Παρίσι, προειδοποιούν τα συνδικάτα

Μετά το σοκ που προκάλεσε χθες ο θάνατος μιας κτηνοτρόφου και της 14χρονης κόρης της, η κινητοποίηση των Γάλλων αγροτών εντάθηκε σήμερα με νέα οδοφράγματα και με στόχο να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση του Γκαμπριέλ Ατάλ ώστε οι αγρότες να λάβουν γρήγορες απαντήσεις στα αιτήματά τους.

Χθες τα ξημερώματα, αυτοκίνητο προσέκρουσε σε ένα οδόφραγμα που είχαν στήσει αγρότες στη νοτιοδυτική Γαλλία σκοτώνοντας επί τόπου μια γυναίκα και τραυματίζοντας σοβαρά τον σύζυγό της και την κόρη της, η οποία αργότερα κατέληξε. Το συνδικάτο Νέοι Αγρότες (Jeunes Agriculteurs) ανέφερε ότι το αυτοκίνητο προσπάθησε να περάσει «με το ζόρι» από το μπλόκο.

Αγρότες που επέβαιναν σε τουλάχιστον 200 τρακτέρ εισέβαλαν στον περιφερειακό δρόμο της μεγάλης πόλης του Μπορντό, ενός νευραλγικού κέντρου μεταξύ Παρισιού και Ισπανίας, εμποδίζοντας την κυκλοφορία, για να εκφράσουν τα αιτήματα της «οργισμένης αγροτιάς».

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη στα νοτιοδυτικά της χώρας με τον αποκλεισμό ενός αυτοκινητοδρόμου, ο οποίος συνεχίζεται, και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη Γαλλία.

«Οι ενέργειες θα αυξηθούν» σήμερα Τετάρτη και οδοφράγματα μπορεί να στηθούν και στο Παρίσι, δεσμεύτηκε χθες το βράδυ μιλώντας στο TF1 ο πρόεδρος του μεγαλύτερου συνδικάτου των αγροτών, του FNSEA, ο Αρνό Ρουσό. Δεν αποκλείω καμία επιλογή, είπε ο ίδιος, ερωτηθείς αν οι διαδηλώσεις ενδέχεται να φθάσουν και στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Γιατί διαμαρτύρονται οι Γάλλοι αγρότες Αγρανάπαυση, φυτοφάρμακα, περιβαλλοντικά πρότυπα, τιμές του αγροτικού ντίζελ… Οι Γάλλοι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν έχουν όλοι τις ίδιες απαιτήσεις, αλλά μοιράζονται την ίδια ανησυχία για το μέλλον τους, διχασμένοι ανάμεσα στην επιθυμία τους να παράγουν και να εξάγουν και την ανάγκη να ανταποκριθούν σε περιβαλλοντικούς περιορισμούς για τη μείωση των επιπτώσεων των καλλιεργειών και των μονάδων τους στη βιοποικιλότητα και το κλίμα.

Οι αγρότες είναι οργισμένοι με τον ορυμαγδό των «ασφυκτικών κανόνων» από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη γαλλική κυβέρνηση που αφορούν σχεδόν και τα 66 εκατ. στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στη χώρα και προβλέπουν μεταξύ άλλων τη διατήρηση υγρότπων, την προστασία των πτηνών, την υποχρεωτική αναφύτευση χωραφιών μετά τη συγκομιδή — όλα αυτά και πολλά άλλα, που διέπονται από ένα όλο και πιο περίπλοκο σύστημα ζωνών που σημαίνει ότι οι εκμεταλλεύσεις περικόπτονται σε τμήματα με διαφορετικούς κανόνες.

Οι αγρότες θεωρούν ότι πολλοί από τους κανονισμούς αυτούς αντανακλούν την εμμονή με περιβαλλοντικά ζητήματα των «ελίτ» κατοίκων των πόλεων και των δημοσίων υπαλλήλων στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, σε συνδυασμό με την άγνοια των πρακτικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην ύπαιθρο, που πασχίζουν να βγάλουν το μήνα παρά επικεντρώνονται στο στόχο μιας οικονομίας με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

Κινητοποιήσεις και στην Ιταλία

Μετά την Ισπανία και τη Γερμανία, άρχισαν να κινητοποιούνται και οι ιταλοί αγρότες, με αιτήματα όπως την αναθεώρηση των τιμών χονδρικής πώλησης, την απαγόρευση συνθετικού κρέατος, φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και χρήσης αλεύρων από έντομα.

Περίπου 100 αγρότες διαδήλωσαν πάνω στα τρακτέρ τους στην κεντρική περιφέρεια Ούμπρια, έξω από την πόλη της Ασίζης.

Παράλληλα, στην περιφέρεια Αμπρούτσο, οργανώθηκε κινητοποίηση στην περιοχή του Καζαλμπορντίνο. Βόρεια της Ρώμης, στην περιοχή Ορτε, δεκάδες αγρότες με φορτηγά και τρακτέρ, διαδήλωσαν σε μικρή απόσταση από τα διόδια του αυτοκινητοδρόμου.

Στη Σικελία, περίπου 50 αγρότες ξεκίνησαν από την πρωτεύουσα του νησιού, το Παλέρμο, και έφτασαν μέχρι την περιοχή της Σιάκα.

«Η κινητοποίησή μας είναι ουσιαστικά μια μορφή αυτοάμυνας. Η σιωπή των πολιτικών και των συνδικάτων είναι εκκωφαντική: λέμε όχι στο κρασί με ζάχαρη, στα οπωροκηπευτικά από τη βόρεια Αφρική, στο αλεύρι από έντομα» δήλωσε στους δημοσιογράφους ένας από τους συμμετέχοντες στην πορεία διαμαρτυρίας.

Περισσότεροι από 60 αγρότες πήραν μέρος σε πορεία που οργανώθηκε στη Λούκα της Τοσκάνης, με συνθήματα όπως «δεν θέλουμε συνθετικό φαγητό, θέλουμε μόνο να σώσουμε το φαγητό μας».

Το “μάρμαρο” της Κλιματικής Αλλαγής και το “καύσιμο” της Ακροδεξιάς

Πολλοί αγρότες, δυσκολεύονται και αρνούνται να επωμιστούν το έξτρα κόστος της ρύπανσης μετά από την ενεργειακή και πανδημική κρίση που τους έφερε σε δεινή θέση. Ορισμένε λένε ότι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Σε χώρες όπως η Ολλανδία και η Γαλλία, οι αγρότες έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους για την πίεση από τις κυβερνήσεις να παράγουν λιγότερα μετά από χρόνια ενθάρρυνσης προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Περιβαλλοντικοί ακτιβιστές λένε ότι δεν θέλουν να μειωθούν οι επιδοτήσεις στους αγρότες, αλλά να τις ξοδέψουν με λιγότερο καταστροφικό τρόπο. “Χρειαζόμαστε μια καλύτερη πολιτική επιδοτήσεων που θα λαμβάνει περισσότερα για το αγροτικό εισόδημα, την προστασία του κλίματος και τη φύση”, είπε ο Sascha Müller-Kraenner, επικεφαλής της ομάδας εκστρατείας Environmental Action Germany.

Παράλληλα, οι επιστήμονες, έχουν επισημάνει τη ζημιά που θα προκληθεί στα αγροκτήματα, καθώς η ρύπανση από την υπερθέρμανση του πλανήτη καθιστά το κλίμα λιγότερο φιλόξενο για τους ανθρώπους. Πάνω από το 80% των οικοτόπων στην Ευρώπη είναι σε κακή κατάσταση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αποδόσεις για ορισμένες καλλιέργειες έχουν ήδη πληγεί από φτωχά εδάφη, έλλειψη νερού και ακραία καιρικά φαινόμενα που γίνονται όλο και πιο ακραία.

Την ίδια ώρα, για ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η μεγαλύτερη απειλή αυτού του φαινομένου είναι η προσοχή που έχουν προσελκύσει οι διαμαρτυρίες των αγροτών από ακροδεξιά κόμματα και συνωμοσιολόγους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα