Γνωρίζουν οι Έλληνες κολύμπι; – Τρομάζουν τα ποσοστά πνιγμών κάθε χρόνο
407 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2023 στις ελληνικές θάλασσες - Τι συμβαίνει;
Τη στιγμή που στην Ελλάδα μιλάμε όλοι για τις θάλασσες μας και πόσο διάσημες είναι σε όλο τον κόσμο, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στη χώρα μας ένα μεγάλο ποσοστό κατοίκων (αγγίζει ακόμη και το 60%, όπου σημαντικό ποσοστό αυτών είναι παιδιά και έφηβοι) δεν γνωρίζει πώς να κολυμπά και πώς να τηρεί βασικούς κανόνες ασφαλείας με στόχο την αποφυγή των πνιγμών.
Δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται κάθε τέλος καλοκαιριού η κολυμβητική παιδεία δεν υπάρχει στους Έλληνες πολίτες που μπαίνουν στις θάλασσες χωρίς να γνωρίζουν κολύμπι. Σε αυτό βέβαια, ευθύνες έχει η ίδια η Πολιτεία καθώς σε άλλες χώρες, η κολύμβηση υπάρχει ως μάθημα από τις πρώτες βαθμίδες εκπαίδευσης.
Παλιότερη έρευνα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), αναφέρει πως περισσότεροι από 350 έως 400 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό ετησίως, με την αναλογία αντρών:γυναικών να είναι 3:1. ενώ συγκλονιστικό είναι πως κάθε χρόνο στη χώρα μας πνίγεται και ένας σημαντικός αριθμός παιδιών και εφήβων (περίπου 10 παιδιά και έφηβοι).
Πριν λίγες μέρες, η ετήσια Έκθεση του Παρατηρητηρίου Θαλάσσιων Ατυχημάτων και Πνιγμών επιβεβαίωσε πως την τελευταία πενταετία (2019-2023) κατά μέσο όρο 360 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στο υδάτινο περιβάλλον της χώρας μας συμμετέχοντας σε δραστηριότητες αναψυχής (κολύμβηση, υδάτινα σπορ, υδάτινη αναψυχή). Οι πνιγμοί και τα θανάσιμα ατυχήματα που συντελούνται στο νερό έχουν πολλαπλές αιτίες, αλλά θα μπορούσαν να προληφθούν με απλή και συντονισμένη δράση. Παρεμβάσεις, όπως η δημιουργία και η επιτήρηση ασφαλέστερου περιβάλλοντος, η βελτίωση της ισχύουσας νομοθεσίας, η παροχή μαθημάτων κολύμβησης και η ενημέρωση για την ασφάλεια και τους κινδύνους που ελλοχεύει η επαφή μας με το υδάτινο περιβάλλον μπορούν να βοηθήσουν όλες τις κοινωνικές ομάδες.
Το 2023 για την ακρίβεια, 407 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κολυμπώντας ή συμμετέχοντας σε υδάτινα σπορ και υδάτινες δραστηριότητες αναψυχής, ποσοστό αυξημένο κατά 4% σε σχέση με το 2022. Από αυτούς, οι 400 έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα, ενώ οι υπόλοιποι 7 στα εσωτερικά ύδατα της χώρας (λίμνες, ποτάμια, κολυμβητικές δεξαμενές κ.λπ.). Το 71% (288) των θυμάτων ήταν άνδρες, το 29% γυναίκες ενώ 1 θανάσιμο ατύχημα παραμένει άγνωστο ακόμα. Το 67% (272) των θανάτων αυτών αφορούσε άτομα ελληνικής υπηκοότητας και το 33% αλλοδαπούς. Από τους 400 θανάτους οι 260 οφείλονται σε πνιγμό (65%), 25 σε παθολογικά αίτια (6%), 1 σε θανάσιμο ατύχημα και 114 (29%) δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμα, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική έκθεση η οποία καταγράφει τα πραγματικά αίτια.
Σύμφωνα με την έκθεση του Παρατηρητηρίου Θαλάσσιων Ατυχημάτων και Πνιγμών, ο μήνας με τους περισσότερους θανάτους είναι ο Ιούλιος και ακολουθεί αμέσως μετά ο Αύγουστος, ενώ από τα 400 θανάσιμα ατυχήματα, τα 331 αφορούσαν άτομα άνω των 60 ετών (83%), 59 άτομα ηλικίας 18-59 ετών, 5 παιδιά ηλικίας 0-17 και 5 αγνώστου ηλικίας. Αξίζει να σταθούμε στο χρονικό διάστημα 12.00-13.00 όπου είναι αυτό κατά το οποίο καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά θανάσιμων ατυχημάτων (14% σε σύνολο), τις ώρες δηλαδή που οι παραλίες είναι γεμάτες με κόσμο. Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο της έκθεσης είναι ότι αν και η θάλασσα αποτελεί το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας και παρόλο που κάθε χρόνο δεχόμαστε περισσότερους από 34 εκατ. ξένους επισκέπτες, 3 φορές περισσότερους από τον πληθυσμό μας, με μεγάλη διαφορά οι Έλληνες είναι αυτοί που κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους σε αυτήν!
Το 2023, 272 Έλληνες (68%) έχασαν τη ζωή τους στις ελληνικές θάλασσες, 124 αλλοδαποί και 4 θύματα αγνώστου ταυτότητας.
Το 56% των θανάσιμων ατυχημάτων (207) καταγράφηκαν σε παραλίες όπου δεν προβλεπόταν ναυαγοσωστική κάλυψη, το 32% (121) σε φυλασσόμενες παραλίες εντός του ωραρίου της ναυαγοσωστικής κάλυψης και τέλος το 12% (45) σε φυλασσόμενες παραλίες εκτός του ωραρίου ναυαγοσωστικής κάλυψης. Άρα το 68% των θανάσιμων ατυχημάτων συνέβησαν σε παραλίες μη φυλασσόμενες από ναυαγοσώστη.
Όπως και να έχει, οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί και το θέμα της κολύμβησης θα πρέπει να μελετηθεί από την αρχή από την Πολιτεία. Είναι τραγικό, να χάνονται τόσοι άνθρωποι κάθε χρόνο στις θάλασσες.