Ελλάδα

Γουρουνοχαρά: Εκεί όπου τα καζάνια θα πάρουν φωτιά – Πού να πας φέτος για να βιώσεις το έθιμο

Πάρε μαζί σου καλή παρέα και φροντίστε να είστε με άδειο στομάχι, αλλά γεμάτοι διάθεση

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
γουρουνοχαρά-εκεί-όπου-τα-καζάνια-θα-π-1096869
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Η «Γουρνοχαρά» ή «Γουρουνοχαρά» ήταν παλαιότερα το μεγάλο γεγονός των Χριστουγέννων, καθώς την παραμονή ή την επομένη της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης σφάζονταν τα γουρούνια, τα οποία οι χωρικοί είχαν εκθρέψει επιμελώς για ένα χρόνο.

Μπορεί παραδοσιακά να αναβιώνει στις 26 Δεκεμβρίου, ωστόσο σε πολλά σημεία της χώρας, το έθιμο «ζωντανεύει» από τις αρχές Δεκεμβρίου και όσο πλησιάζουμε προς την εορταστική περίοδο.

Στη διαδικασία συμμετείχε όλη η οικογένεια.

Ο οικόσιτος χοίρος ήταν μια επένδυση για τους ντόπιους και δείγμα πλούτου για όποιον τον κατείχε. Έτρωγε τα αποφάγια τους και συσσώρευε λίπος, τη βασική λιπαρή ουσία που χρησιμοποιούσαν για το φαγητό, καθώς το ελαιόλαδο δεν υπήρχε στις παραπάνω περιοχές έως τη δεκαετία του ’60. Το κρέας του μπορούσε όχι μόνο να συντηρήσει την οικογένεια, αλλά και να πουληθεί, συνεισφέροντας σημαντικά στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Εμείς, συγκεντρώσαμε τα μέρη εκείνα που μπορείς να επισκεφτείς για να βιώσεις από κοντά ένα ξεχωριστό έθιμο.

Πάρε το αυτοκίνητο με την παρέα σου και φροντίστε να είστε γεμάτοι διάθεση, αλλά με άδειο στομάχι για να διασκεδάσετε και να γευτείτε ξεχωριστά εδέσματα, φτιαγμένα με μεράκι και τη «σφραγίδα» του κάθε τόπου.

Έρχεται η «Γουρουνοχαρά» στην πλατεία Μετεώρων Πολίχνης!

Η γιορτή της Γουρουνοχαράς επιστρέφει και φέτος στη Θεσσαλονίκη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μετεώρων Πολίχνης «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος».

Την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023, στις 11:00, μικροί και μεγάλοι θα γλεντήσουν όλοι μαζί στην πλατεία Μετεώρων, όπου θα γίνει η αναβίωση της γιορτής της Γουρουνοχαράς.

Τα καζάνια με το χοιρινό θα βράζουν από νωρίς το πρωί στην πλατεία και μαζί με το φαγητό θα σερβίρονται παραδοσιακοί μεζέδες και κρασί.

Το γλέντι θα «ανάψει» με ζωντανή παραδοσιακή μουσική και συγκεκριμένα, στο κλαρίνο: Ζώρας Αλέκος, στο ακορντεόν: Νταβλιάκος Γιώργος, στο βιολί και το τραγούδι: Αξενόπουλος Θανάσης, στην ποντιακή λύρα και τα κρουστά: Μπουλουκας Γιάννης.

Την εκδήλωση πλαισιώνουν:

-Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Ευόσμου «Το Γαϊτάνι» -Σύνδεσμος Κων/πολιτών Πυλαίας.

Είσοδος ελεύθερη.

Tο έθιμο της Γουρουνοχαράς στο Στανό Χαλκιδικής

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Γυναικών Στανού μας προσκαλούν να γιορτάσουμε μαζί την αναβίωση του πατροπαράδοτου έθιμο της Γουρουνοχαράς.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν τα χορευτικά τμήματα του Στανού και η παραδοσιακή μπάντα του δρόμου “Banta Entopica”

Θα υπάρχει δωρεάν κρασί και τσιγαρίδες και προς πώληση σουβλάκια λουκάνικα και ποτά.

Αναβιώνει και φέτος το «γρουνάδκου» στα Βασιλικά

Ο Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Βασιλικών για μια ακόμη χρονιά αναβιώνει το έθιμο του ΓΡΟΥΝΑΔΚΟΥ. Πρόκειται για ένα έθιμο των Χριστουγέννων, όπου στα Βασιλικά οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των χρόνων. Πέρα από τον ουσιαστικό χαρακτήρα που είχε το έθιμο αυτό, δηλαδή της εξασφάλισης κρέατος για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι την ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ, είχε και θρησκευτικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα αφού η σφαγή των χοίρων γινότανε την 3η μέρα των Χριστουγέννων στις 27 Δεκεμβρίου όπου εορτάζεται η γιορτή του Αγίου Στεφάνου του πρωτομάρτυρα συμβολίζοντας έτσι το αίμα του Αγίου που χύθηκε στο όνομα του Ιησού Χριστού. Επικράτησε δε να λέγεται “γρουνάδκου” γιατί ήταν κάτι που όλοι περιμένανε με μεγάλη χαρά αφού εκτός από το κρέας και το λίπος που λάμβανε η οικογένεια για το υπόλοιπο της χρονιάς, εξασφάλιζε το παιχνίδι για τα παιδιά [κάνανε το στομάχι μπάλα] καθώς και τσαρούχια για όλους από το δέρμα του γουρουνιού. Μιλάμε για οικιακή οικονομία σε όλο της το μεγαλείο αφού τίποτα δεν πάει χαμένο.

Το φετινό λοιπόν “𝛄𝛒𝛐𝛖𝛎ά𝛅𝛋𝛐𝛖❞ θα αναβιώσει και πάλι την 𝚻𝛒ί𝛕𝛈 𝟐𝟔/𝟏𝟐/𝟐𝟎𝟐𝟑, στον αύλειο χώρο του Συλλόγου -Κινηματοθέατρο άλσος Φώφης Πατίκα και ώρα 12:00 , όπου ο επισκέπτης θα γευτεί άφθονες τσιγαρίδες, κρασί και φυσικά πολύ κέφι, τραγούδι και χορό παρέα με τα Χάλκινα της Γουμένισσας του Στέφανου Γιάντση και θα “διώξει το κακό” συντροφιά με τα μέλη του Λαογραφικού Χορευτικού Συλλόγου Βασιλικών και διοργανωτές της γιορτής, ώστε να υποδεχτεί στη συνέχεια, κατά το έθιμο, τη νέα χρονιά με ευχές χορό και τραγούδια.

Ετήσια γουρουνοχαρά 2023 στην Πεντάβρυσο Καστοριάς

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πεντάβρυσου «Ο Πόντος» μας προσκαλεί στην ετήσια γουρουνοχαρά που θα λάβει μέρος στις 29 Δεκεμβρίου 2023.

Στο σχετικό κάλεσμα αναφέρονται:

Σας περιμένουμε όλους να αποχαιρετίσουμε την χρονιά όπως πρέπει!!

Είσοδος 10€ με άφθονο κρασί & τσιγαρίδες

Πρόγραμμα: Τραγούδι: Σιαμλίδης Γιώργος Τραγούδι-λύρα: Χωλόπουλος Παναγιώτης Τραγούδι: Κυριακίδης Κώστας Λύρα: Ταρατσίδης Τριαντάφυλλος Κλαρίνο: Παπαδόπουλος Κυριάκος Πλήκτρα:Αφεντουλίδης Νίκος Τύμπανα: Κελεσίδης Κωνσταντίνος

Γουρουνοχαρά στη Θρακική Εστία Κατερίνης

Πιστή στην παράδοση και φέτος η Θρακική Εστία Κατερίνης θα αναβιώσει το έθιμο της γουρουνοχαράς και της γιορτής τσιγαρίδας.

Το ραντεβού δίνεται στις 26 Δεκεμβρίου από τις 11:00 το πρωί έως τις 16:00 στον προαύλιο χώρο της Θρακικής Εστίας Κατερίνης

Γουρουνοχαρά στο Δήμο Βοΐου

Τα καζάνια έχουν πάρει ήδη… μπρος τις προηγούμενες ημέρες στο Δήμο Βοΐου και το ίδιο αναμένεται να γίνει σε αρκετές περιοχές και τις επόμενες ημέρες.

Στις 23 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη η γουρουνοχαρά στο χωριό Τραπεζίτσα.

Στις 26 Δεκεμβρίου το έθιμο θα αναβιώσει στο χωριό Αυγερινός.

Γουρουνοχαρές… δύο εβδομάδων στο Άργος Ορεστικό

Από τις 23 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου πολλά χωριά στο Άργο Ορεστικό θα στήσουν τα καζάνι για την αναβίωση της γουρουνοχαράς.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα