Γράμμος: Διάνοιξη δρόμου σε περιοχή Natura – Οι εξηγήσεις του Στρατού
Δεν ζητήθηκε από το ΥΠΕΝ άδεια, δηλώνει ο Θ. Σκυλακάκης
Αναστάστωση έχει προκαλέσει πρόσφατο ρεπορτάζ του Γιώργου Λάλιου στην Καθημερινή, το οποίο κάνει λόγο για διάνοιξη δασικού στρατιωτικού δρόμου στο αλπικό τοπίο του Γράμμου, εντός προστατευόμενης περιοχής Natura. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο δρόμος ήδη «αξιοποιήθηκε» από εκδρομείς με γουρούνες. Τις επόμενες μέρες, ακολούθησε ένα γαϊτανάκι ευθυνών μεταξύ του ΥΠΕΝ και του Στρατού, σχετικά με το ποια η χρησιμότητα του δρόμου και αν δόθηκε άδεια για την κατασκευή του.
Για «σκοπούς εθνικής άμυνας» δηλώνει το ΥΠΕΘΑ
Μολονότι ο Στρατός τις προηγούμενες ημέρες υποστήριξε ότι ενεπλάκη στη διάνοιξη, με τη διαβεβαίωση της Περιφέρειας Ηπείρου ότι δεν απαιτούνταν αδειοδοτήσεις, τώρα υποστηρίζει ότι το έργο εξυπηρετεί και σκοπούς εθνικής άμυνας, και συγκεκριμένα τη σύνδεση με δεξαμενή καυσίμων, μια και η συγκεκριμένη κατηγορία έργων εξαιρείται από την υποχρέωση ενημέρωσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με έγγραφο (προς τον ΟΦΥΠΕΚΑ) που υπογράφει ο διοικητής της νεοϊδρυθείσας Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών του ΓΕΕΘΑ, Μιχάλης Κλούβας, «η συνδρομή της στρατιωτικής υπηρεσίας στην εκτέλεση εργασιών συντήρησης επί του διανοιχθέντος από το 1948 δρομολογίου Μνημείου Γκεσού – χωριού Γράμμος έγινε κατόπιν αιτήματος της Περιφέρειας Ηπείρου στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων στην τοπική κοινωνία». Με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζει το επιχείρημα της Περιφέρειας Ηπείρου ότι δεν επρόκειτο για διάνοιξη δρόμου, αλλά για «καθαρισμό» ήδη υφιστάμενου.
Όπως σημειώνει η Καθημερινή, στη συνέχεια, όμως, η υπηρεσία υποστηρίζει ότι η ολοκλήρωση του δρόμου εξυπηρετεί και «εθνικούς σκοπούς», όπως η ταχεία σύνδεση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων πλησίον των ελληνοαλβανικών συνόρων και η εκτέλεση περιπόλων πυρασφάλειας. Και καταβάλλει αξιόλογη προσπάθεια για να εξηγήσει γιατί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν ζήτησε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος την εξαίρεση του έργου από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, όπως ορίζει η νομοθεσία (ν. 4014/11, άρθρο 1, παράγραφος 2α), επικαλούμενη μια από τις ελάχιστες εξαιρέσεις: την ύπαρξη δεξαμενών καυσίμων.
Αποστάσεις παίρνει το ΥΠΕΝ
Χθες από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θ. Σκυλακάκης, επιβεβαίωσε ότι δεν δόθηκε περιβαλλοντική άδεια από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ), για τη διάνοιξη δρόμου.
Σημείωσε ότι για το συγκεκριμένο έργο που ξεκίνησε η Περιφέρεια «δεν έχει υποβληθεί ούτε στα κεντρικά (σ.σ τις υπηρεσίες ΥΠΕΝ) ούτε έχει περιέλθει στη δασική υπηρεσία κάποιου είδους τέτοια διαδικασία αδειοδότησης».
Η τοποθέτηση του κ. Σκυλακάκη, έγινε απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννη Τσίμαρη, με θέμα, «Διάνοιξη δρόμου στην Αλπική ζώνη του Γράμμου, προστατευόμενης περιοχής από το δίκτυο Natura 2000».
Ταυτόχρονα ο υπουργός, εξήγγειλε τη διενέργεια αυτοψίας, αυτή την εβδομάδα από υπάλληλο του ΥΠΕΝ, για να διαπιστωθούν τυχόν παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Το σχετικό θέμα το διερευνά αυτή τη στιγμή η Δικαιοσύνη, είπε ο κ. Σκυλακάκης. Σημείωσε μάλιστα ότι «ο ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) έχει παραδώσει τις σχετικές αυτοψίες στη Δικαιοσύνη και ταυτόχρονα, αυτή την εβδομάδα, θα επισκεφτεί το σημείο και κλιμάκιο επιθεωρητών και ελεγκτών Βορείου Ελλάδος του ΥΠΕΝ, για να διενεργήσει αυτοψία και να διαπιστωθούν εάν υπάρχουν τυχόν παραβιάσεις περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Αντίστοιχες αυτοψίες έχει κάνει και η δασική υπηρεσία και περιμένουμε τα πορίσματα της».
Συνεπώς, πρόσθεσε, θα περιμένουμε την αυτοψία των επιθεωρητών, και την κρίση της Δικαιοσύνης πριν προβούμε σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια.
Μάλιστα στην αναφορά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη διασφάλισης όλων των προϋποθέσεων «ότι οποιοσδήποτε εργασίες γίνονται σε περιβάλλον Natura (πρέπει) να είναι σύννομες και να έχουν τις απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες», ο κ. Σκυλακάκης αδειάζοντας πλήρως τον Περιφερειάρχη με νόημα σημείωσε: «Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν υπήρχε ανάγκη για να γίνει το έργο. Όταν θα έχουμε την αυτοψία θα ενημερώσουμε για το τι συμβαίνει».
Πηγή: Καθημερινή, Το Ποντίκι, Energymag.gr