Guardian: 80.000 κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό – Στροφή σε αιτούντες άσυλο για την κάλυψη των κενών

Τι δηλώνουν εργοδότες και εκπρόσωποι οργανώσεων για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης

Parallaxi
guardian-80-000-κενές-θέσεις-εργασίας-στον-τουρισ-1123369
Parallaxi

Στις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας, ξενοδοχεία, εστιατόρια και μαγαζιά, στην πλειονότητά έχουν σε εμφανές σημείο την επιγραφή «ζητείται προσωπικό».

Σεφ, σερβιτόροι, προσωπικό κουζίνας, ναυαγοσώστες, καθαρίστριες, είναι κάποιες από τις ειδικότητες που ζητούνται για να «καλυφθεί» η βαριά βιομηχανία της χώρας και να βγεί η σεζόν.

Στο παρά ένα της έναρξης της τουριστικής περιόδου, η αναζήτηση προσωπικού έχει αποκτήσει μια απροσδόκητη επιτακτικότητα, σημειώνει σε εκτενές ρεπορτάζ του, ο Guardian, με τίτλο «η έκρηξη του τουρισμού στην Ελλάδα και ο αγώνας δρόμου στην αναζήτηση εργαζομένων για το καλοκαίρι».

«Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρούμε υπαλλήλους», δήλωσε επιχειρηματίας στον χώρο της εστίασης στην εφημερίδα. «Ο τουρισμός είναι σίγουρα σε άνοδο, αλλά αυτές τις μέρες οι Έλληνες προτιμούν να δουλεύουν 9 με 5 σε δουλειές γραφείου που δεν απαιτούν ώρες τη νύχτα ή το Σαββατοκύριακο».

Μπορεί η Ελλάδα να συγκαταλέγεται στους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης, αλλά οι εργαζόμενοι είναι σε έλλειψη.

Κατά την ίδια πηγή, οι ελλείψεις είναι τέτοιες, που μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την άφιξη των τουριστών, εκτιμάται ότι 80.000 θέσεις εργασίας δεν έχουν ακόμη καλυφθεί στον τομέα της εστίασης και των ξενοδοχείων – τη ραχοκοκαλιά της βιομηχανίας που, ακουμπά το 25% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας.

Ο Guardian, αναφέρει ότι οι επιχειρηματίες «αγωνίζονται» να βρουν προσωπικό για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της περιόδου.

«Πανελλαδικά, οι ξενοδόχοι βρίσκονται σε αγώνα δρόμου για να βρουν διευθυντές ρεσεψιόν, καθαρίστριες, ναυαγοσώστες, προσωπικό στην πόρτα, σερβιτόρους και μάγειρες. Σε νησιά με μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως η Κρήτη και η Ρόδος, πληθαίνουν οι αναφορές για ξενοδόχους που «κλέβουν» υπαλλήλους από τους ανταγωνιστές τους, υποσχόμενοι καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας».

Το φαινόμενο είναι «εν μέρει κληρονομιά της πανδημίας (Covid-19), την οποία βίωσε όλη η Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα το πρόβλημα ήταν ιδιαίτερα οξύ», δήλωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό –Τουρισμό Γιώργος Χότζογλου (ΠΟΕΕΤ). «Αυτό που βλέπουμε είναι μια πρωτοφανής έλλειψη εξειδικευμένων και έμπειρων εργαζομένων, ειδικά στον ξενοδοχειακό και επισιτιστικό κλάδο, μετά την έξοδο των εργαζομένων κατά τη διάρκεια του λουκέτου. Πολλοί δεν επέστρεψαν ποτέ. Ως αποτέλεσμα, εκτιμάται ότι απαιτούνται τώρα να καλυφθούν 80.000 θέσεις εργασίας».

Ο ίδιος απέδωσε το φαινόμενο και στην «εποχικότητα του κλάδου», υπογραμμίζοντας ότι «μόλις τελειώσει η σεζόν οι εργαζόμενοι δικαιούνται μόνο τρεις μήνες επίδομα ανεργίας. Όταν υπάρχει κρίση κόστους ζωής, πώς αναμένεται να επιβιώσουν ενδεχομένως το υπόλοιπο του έτους;» διερωτήθηκε.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως «ο τουρισμός δεν είναι ο μόνος τομέας που πλήττεται από τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Οι κατασκευές και η γεωργία έχουν επίσης πληγεί, σε μια χώρα που όχι μόνο αντιμετωπίζει μια δραματική δημογραφική μείωση αλλά εξακολουθεί να ταλανίζεται από την «φυγή» πάνω από 500.000 φοιτητών και εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης στο αποκορύφωμα της σχεδόν δεκαετούς οικονομικής κρίσης».

«Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομιμοποίησε περίπου 30.000 πρόσφυγες χωρίς χαρτιά. Έχει επίσης υπογράψει μια σειρά διμερών συμφωνιών «για την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού» με τρίτες χώρες όπως η Αίγυπτος, το Βιετνάμ, το Μπαγκλαντές, η Γεωργία, η Ινδία και η Μολδαβία.

Οι αιτούντες άσυλο, οι οποίοι μέχρι πρότινος βασανίζονταν σε εγκαταστάσεις για πρόσφυγες, θα αναλάβουν εργασία στη βόρεια Ελλάδα αργότερα αυτό το μήνα, αφού εκπαιδευτούν από την Ελληνική Ένωση Ξενοδοχείων – ένα πρωτοποριακό βήμα για μία χώρα που έχει κατηγορηθεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών.

Από τότε που ανέλαβε το τιμόνι του υπουργείου Μετανάστευσης τον Μάρτιο, ο Μάκης Βορίδης, πρώην ακροδεξιός φοιτητής, έχει ορκιστεί να απελάσει τους «παράνομους μετανάστες», αυστηροποιώντας την προσφυγική πολιτική της χώρας.

«Είναι αδιανόητο να συζητάμε για έναν αυξανόμενο αριθμό απελάσεων, όταν οι στατιστικές δείχνουν ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να καλυφθούν 750.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2050», δήλωσε η Σοφία Κουβελάκη, επικεφαλής του Home Project, μιας οργάνωσης που υποστηρίζει παιδιά προσφύγων και μεταναστών στην Αθήνα.

«Περισσότερα από 1.400 παιδιά έχουν περάσει από τις δομές μας και εκατοντάδες από αυτά τα πήγαν αρκετά καλά όταν τους δόθηκε η ευκαιρία και μάλιστα σε εξειδικευμένες θέσεις εργασίας» είπε η ίδια.

«Πεντακόσιες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί σε τομείς όπως οι κατασκευές, τα logistics, τις υπηρεσίες λιανικού εμπορίου και την υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε ο Σπύρος Πρωτοψάλτης, διοικητής της ελληνικής δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης, της ΔΥΠΑ. «Η ρητορική γύρω από τις κενές θέσεις εργασίας είναι, νομίζω, λίγο υπερβολική, αλλά υπάρχουν ακόμη ανεκμετάλλευτες πηγές εργασίας … ξεκινώντας από τις γυναίκες».

Μέχρι το 2028, το υπουργείο Τουρισμού έχει προβλέψει 40 εκατομμύρια επισκέπτες -σχεδόν τέσσερις φορές τον πληθυσμό της χώρας- ως αποτέλεσμα των αυξημένων αφίξεων κυρίως από την Ινδία και την Κίνα. Η τουριστική περίοδος επιμηκύνεται, καθώς οι ταξιδιωτικές συνήθειες αλλάζουν με την κλιματική αλλαγή.

Η Ελλάδα πάντως, έχει αρχίσει να κάνει προσλήψεις στο εξωτερικό, διοργανώνοντας ημερίδες με θέσεις εργασίας για την ημέρα καριέρας στη Γερμανία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Εκτός από τους ξένους, η ελπίδα είναι ότι θα επιστρέψουν και οι Έλληνες που έφυγαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, δήλωσε ο Σπ. Πρωτοψάλτης στον Guardian.

Πηγή: Avgi.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα