Η γυναίκα πρόσφυγας στην Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα ασφάλειας!

Τονίστηκε σε επιστημονική ημερίδα.

Parallaxi
η-γυναίκα-πρόσφυγας-στην-ελλάδα-αντιμ-0
Parallaxi
Thousands of people seeking safety after fleeing countries such as Syria, Afghanistan, Iraq, Sudan, and Congo continue to risk their lives to reach Europe. Those who try to arrive via Turkey and the Aegean Sea have been trapped for an indefinite period of time on islands in Greece as part of the EU/Turkey deal and its deterrence and containment approach. In Moria refugee camp, on Lesbos island, there are currently more than 7,500 people in a camp made for a maximum of 2,500. With the camp so full, refugees are now staying in an informal extension of the camp known as Olive Grove. The awful conditions at Moria camp/Olive Grove and arbitrary administrative situations have had a dramatic impact on their health and in particular their mental health. Médecins Sans Frontières teams provide medical and mental health support outside Moria camp and run a clinic for severe mental health cases in Mytilene, the capital of the island.

Είναι αναγκαία η άμεση υποστήριξη γυναικών που υπέστησαν βία από τις συντρόφους τους, επειδή η τυχόν απουσία ή αποτυχία προστασίας έστω και μίας επιζήσασας εδραιώνει το αίσθημα επικράτησης του δράστη και το αίσθημα ανασφάλειας σε όσες από το περιβάλλον της γυναίκας υφίστανται αντίστοιχη μορφή βίας, σημείωσε.

Παρ΄ότι τα ποσοστά στην παροχή ιατρικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν ικανοποιητικά, μόνο στις μισές περιπτώσεις εφαρμόστηκε αλλαγή περιβάλλοντος της επιζήσασας, η οποία με βάση τα στατιστικά για τους δράστες και σε ένα βαθμό αυτό αποδίδεται στην ανεπάρκεια των δομών φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών στη χώρα, είπε η κ. Ιωαννίδου. “Στα στατιστικά στοιχεία έχουμε το πρώτο επίπεδο σοβαρών προβλημάτων που αφορούν την ασφάλεια, τη ζωή, και την αξιοπρέπεια, θίγουν τον πυρήνα της ανθρώπινης υπόστασης της γυναίκας και αυτά τα προβλήματα τα αντιμετωπίζει η γυναίκα πρόσφυγας και απαιτούν άμεση αντίδραση” ανέφερε η εκπρόσωπος του UNHCR τονίζοντας την ανάγκη σχεδιασμού μίας συνολική στρατηγικής στο επίπεδο της εκπαίδευσης της γυναίκας και ένταξής της στην αγορά εργασίας.

Η χάραξη στρατηγικής για την ένταξη των γυναικών προσφύγων στην Ελλάδα έχει ανάγκη πολλών επιπέδων και βρίσκεται αντιμέτωπη διαρκώς με τη ανυπαρξία επαρκών δομών και θεσμών. Για το λόγο αυτό είναι σημαντική η ενδυνάμωση της ίδιας της κοινότητας των γυναικών προσφύγων. Η αποτελεσματική στρατηγική δεν θα έρθει από τα πάνω, αλλά από τις ίδιες τις γυναίκες, κυρίως από τη νέα γενιά τους που θα διαμορφωθεί σε ζύμωση με τις νέες συνθήκες, υπογράμμισε η κ. Ιωαννίδου.

Στους Ξενώνες του ΕΚΚΑ βρίσκουν καταφύγιο και πρόσφυγες γυναίκες θύματα βίας Από το 2013 έως σήμερα 169 γυναίκες με τα παιδιά τους (86 γυναίκες 83 παιδιά) φιλοξενήθηκαν στους ξενώνες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για γυναίκες θύματα βίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), το οποίο τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στους ξενώνες μπορούν να βρουν στέγη και στήριξη και γυναίκες πρόσφυγες θύματα κακοποίησης και βίας, όπως τόνισε ο προϊστάμενος του ξενώνα στη Θεσσαλονίκη, Θεολόγης Βλάχος.

Παρουσιάζοντας τις δράσεις του ΕΚΚΑ για την προστασία γυναικών θυμάτων βίας είπε ότι στόχος των ξενώνων είναι να παρέχοτυν στις γυναίκες και στα παιδιά τους φιλοξενία και πολλαπλή στήριξη από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, καθώς και υποστήριξη για την ένταξη τους στην αγορά εργασίας, όταν απαιτείται. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη λειτουργούν δύο ξενώνες 20 κλινών, στους οποίους διαμένουν θύματα σωματεμπορίας και σε κάποιες περιπτώσεις έφηβες θύματα κακοποίησης με εντολή της εισαγγελίας ανηλίκων.

Δεκατρείς από τις γυναίκες που φιλοξενήθηκαν στους ξενώνες από το 2013 έως σήμερα ήταν θύματα trafficking. Όσον αφορά τη χώρα προέλευσης 33 γυναίκες ήταν από την Ελλάδα, 32 από Αλβανία, 29 από Συρία, 22 από Αφγανιστάν, 17 από Αφρικανικές Χώρες, 12 από Ιράν, επτά από Βουλγαρία, έξι από Ιράκ, τέσσερις από την Ουκρανία, τέσσερις από Ρωσία και τρεις από Ρουμανία. Κατά τη διάρκεια της προσωρινής παραμονής (3 συν 3 μήνες) των γυναικών στο ξενώνα, παρέχεται στέγη, διατροφή, ιματισμός, ιατροφαρμακευτική και υγειονομική φροντίδα, συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη σε ατομικό, ομαδικό και οικογενειακό επίπεδο, δημιουργική απασχόληση των παιδιών των φιλοξενουμένων, εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες και παιδιά, ενισχυτική διδασκαλία για τη μελέτη των μαθημάτων του σχολείου, διασύνδεση με φορείς και υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής.

Δύο τηλεφωνικές γραμμές λειτουργούν όλο το 24ωρο, της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακού Προγραμματισμού και Ισότητας των Φύλων 15900 και του ΕΚΚΑ 197. Και στις δύο γραμμές γίνονται δεκτά αιτήματα για την παροχή υποστήριξης και φιλοξενίας γυναικών που έχουν υποστεί κακοποίηση.

Στην ημερίδα με τίτλο “Χτίζοντας ένα δίχτυ ασφάλειας για γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες” που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS + συμμετείχαν νέοι και νέες από την Ελλάδα, την Ιορδανία, την Αλγερία, την Ουγγαρία, την Ισπανία, την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και την Ουγγαρία, υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων στους τομείς νεολαίας. Οι συμμετέχοντες κατέθεσαν εμπειρίες και απόψεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες και παρουσίασαν δράσεις που υλοποιούνται για τις ευάλωτες ομάδες προσφύγων.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα