Η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΑΠΘ αναδεικνύει το μεταναστευτικό-προσφυγικό

Είναι ένα σύνθετο ζήτημα με πολλές διαστάσεις

Παύλος Νεράντζης
η-ακαδημαϊκή-κοινότητα-του-απθ-αναδει-1277942
Παύλος Νεράντζης

Πολλά από αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα τα τελευταία 70 χρόνια, ανάμεσά τους το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταρρέουν.

Όπως έγραψαν οι New York Times «έρχεται η εποχή των τεράτων».

Και το μεταναστευτικό-προσφυγικό βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος.

Βλέπετε τι γίνεται στις ΗΠΑ με τα μέτρα που πήρε ο Τραμπ, απελαύνοντας 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους. Τι γίνεται στη Γερμανία με τη στάση του Μερτς, του γερμανού υποψηφίου για την καγκελαρία και επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, που προτείνει μέτρα ανάλογα με το AfD, τη γερμανική ακροδεξιά.

Τι δείχνουν τα δημοσκοπικά αποτελέσματα σε Αυστρία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο…

Δεν είναι μόνον χώρες εκτός Ε.Ε., όπως η Τουρκία, που εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό-προσφυγικό για να εξυπηρετήσουν γεωπολιτικά τους συμφέροντα.

Είναι και κράτη μέλη της Ε.Ε. που εφαρμόζουν ολοένα και περισσότερο αντιμεταναστευτικές πολιτικές για να αντιμετωπίσουν την άνοδο της ακροδεξιάς.

Το ερώτημα είναι εάν η Ε.Ε. αντιμετωπίζει τα αίτια. Ή συμβάλει με τη συμμετοχή χωρών της σε πολέμους, με τις πωλήσεις όπλων, με τις καθυστερήσεις στην υιοθέτηση μέτρων για την κλιματική αλλαγή, στην ενίσχυση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών.

Εάν, όπως στην Ελλάδα, λαμβάνει μέτρα καταστολής που οδηγούν σε παραβιάσεις διεθνών συνθηκών και των δικαιωμάτων των δικαιούχων διεθνούς προστασίας (pushbacks, κακοποιήσεις μεταναστών, κατασχέσεις προσωπικών ειδών, ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης σε καταυλισμούς) και συρρικνώνουν το Κράτος Δικαίου. Ή, εάν επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ ασφάλειας και σεβασμού των διεθνών συμβάσεων για τα δικαιώματα των προσφύγων.

Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι σαφής.

Η Ε.Ε. συμπεριφέρεται με τρόπο υποκριτικό.

Και ο ρόλος της ως παγκόσμιου παίκτη στις μεταναστευτικές-προσφυγικές κρίσεις, που προκαλούνται από πολέμους, την κλιματική αλλαγή και τη φτώχεια, δεν συνάδει με τις αρχές επί των οποίων χτίστηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Το νέο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου (ΚΕΣΑ) για την προστασία των προσφύγων εισάγει διατάξεις που παραβιάζουν ευθέως το πρωτογενές ενωσιακό δίκαιο (Σύμβαση Γενεύης, Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κ.ά.) και αποτελεί την ταφόπλακα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι ένα σύνθετο ζήτημα με πολλές διαστάσεις: την γεωπολιτική, την ανθρωπιστική, τη νομική, την οικονομική, την κοινωνική, την πολιτισμική.

Για όλα αυτά θα συζητήσουμε αύριο Σάββατο στην ημερίδα που διοργανώνουμε στο πλαίσιο του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΑΠΘ «Διαχείριση της μαζικής μετανάστευσης και πληθυσμών σε κίνηση».

Μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες θα παρουσιάσουν πολύ ενδιαφέρουσες εργασίες και θα ακολουθήσει ένα εξίσου ενδιαφέρον πολιτικο-ακαδημαϊκό πάνελ.Στόχος μας να συμβάλλουμε θετικά στο δημόσιο διάλογο με γνώμονα την αλληλεγγύη και τα κοινά ευρωπαϊκά ιδεώδη. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), (Στρατηγού Καλλάρη 5).

προσφυγικό

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα:
  • 10.00 Προσέλευση
  • 10.20 – 10.30 Χαιρετισμοί Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Διευθυντής του ΔΠΜΣ. Γιάννης Βοϊτσίδης, Πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ.
  • 10.30 – 11.30 Παρουσιάσεις εργασιών μεταπτυχιακών φοιτητών (α΄ κύκλος)
  • Συντονισμός: Αντώνης Ρεπανάς, δημοσιογράφος Human Stories, μέλος Δ.Σ. ΕΣΗΕΜ-Θ. – Μυρτώ Λύκα, «Κλιματική Αλλαγή και ο κίνδυνος αναγκαστικής μετακίνησης πληθυσμών στην Ευρώπη. Μελέτη περιπτώσεων (Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μολδαβία, Θεσσαλία)». – Μαρία Αραμπατζή, «Πρακτικές ποινικοποίησης της εισόδου άτυπων μεταναστών». – Αγγελική Κόγιου, «Έμφυλες αναπαραστάσεις στα Μ.Μ.Ε.: στάσεις και αντιλήψεις προσφυγισσών και μεταναστριών». Ανοικτή συζήτηση και ερωτήσεις από το κοινό.
  • 11.30 – 12.30 Παρουσιάσεις εργασιών μεταπτυχιακών φοιτητών (β΄ κύκλος) Συντονισμός: Κώστας Καντούρης, δημοσιογράφος Associated Press, ΕΡΤ3, Voria.gr. – Δημήτρης Φρεγγίδης, «Πρακτικές αντίστασης μεταναστών και προσφύγων στον ελλαδικό χώρο, 2015 – 2024: Ζητήματα θεωρίας και μεθοδολογίας». – Σοφία Χασεκίδου, «Η Ειδική Αγωγή στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: Προκλήσεις και Δυνατότητες» (μέσω διαδικτύου). – Ελευθερία Δόδη, «Η αναπαράσταση της μετανάστευσης μέσα από την τέχνη: λογοτεχνία, εικαστικές Τέχνες, μουσική» – Ευδοκία – Ετέρι Αβαλιάνι, Ελένη Δημοπούλου, Ελένη Παπαγεωργίου, προβολή αποσπάσματος του ερευνητικού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ιστορίες περηφάνιας και αξιοπρέπειας» Ανοικτή συζήτηση και ερωτήσεις από το κοινό.
  • 12:30-13:00 Διάλειμμα Καφές
  • 13.00 – 15.00 Πολιτικές για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα Συντονισμός: Παύλος Νεράντζης, δημοσιογράφος Χάρτα της Ειδομένης, μέλος Συμβουλίου Δεοντολογίας ΕΣΗΕΜ-Θ, διδάκτορας Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ και Γιώργος Χρηστίδης, δημοσιογράφος, υποψήφιος διδάκτορας Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ. Ομιλητές: Πάτροκλος Γεωργιάδης, πρώην Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, «Μεταναστευτική πολιτική στην Ελλάδα: Μύθοι και ρεαλιστικές προσεγγίσεις». Κώστας Αρβανίτης, Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος The Left, μέλος Επιτροπής LIBE, «Η ώρα της αλήθειας». Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Διευθυντής Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, «Άνθρωποι σε κίνηση. Προκλήσεις και διαχείριση».                                                                                        Μίνως Μουζουράκης, Νομικός Σύμβουλος & Υπεύθυνος Προάσπισης Δικαιωμάτων στην Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA), «Επιπτώσεις του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο στην προστασία των προσφύγων». Lale Alatli, Μετανάστρια, Διερμηνέας, «Γίνεται μια υπουργική απόφαση να υπερτερεί του νόμου;». Φωτεινή Σιέχου, υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, μέλος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ΣΕΜΠ) Θεσσαλονίκης, «Άδειες παραμονής και ιθαγένεια».
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα